Alles wat je moet weten over NFT's

Als je op deze pagina terecht bent gekomen is de kans groot dat iemand je heeft verteld over NFT, maar hoe werkt NFT? En wat is NFT nu precies? En waarom wordt er juist nu zo levendig in gehandeld. Misschien wil je zelf ook wel geld verdienen met NFT’s?

Hoe dit allemaal werkt, zullen we in deze introductie over NFT’s uitgebreid gaan bespreken. Verschillende aspecten van NFT’s komen in de ruimste zin van het begrip aan bod en ook zullen we antwoord geven op enkele veelgestelde vragen rondom NFT’s. En hoe koop je NFT.

Alles wat je moet weten over NFT's
Alles wat je moet weten over NFT's

Wat is een NFT?

Laten we maar voor het gemak bij het begin beginnen. Want wat zijn NFT nu precies? NFT staat voor Non-fungible token. Hieruit wordt je natuurlijk nog niets wijzer, dus zullen we het even uitleggen.

 

Bijna alle crypto’s zijn fungible. Dit wil zeggen dat als je bijvoorbeeld een bitcoin ruilt met iemand voor een andere bitcoin, je nog steeds hetzelfde hebt, namelijk 1 BTC. Bij NFT’s werkt dit net even anders, want je kan het bijvoorbeeld vergelijken met Pokémonkaarten. Als je de ene kaart voor de andere ruilt, heb je een compleet nieuwe kaart.

 

Op een hoog-technisch niveau werkt het zo: NFT’s zijn onderdeel van de Ethereum blockchain. Ethereum is, zoals je misschien al wel weet, een crypto, net als Bitcoin en Cardano. Echter ondersteunt de Ethereum blockchain ook NFT’s, welke extra informatie opslaan van een transactie, wat weer heel anders werkt dan bij het op normale wijze versturen crypto.

 

Iedereen kan namelijk het speciale GIFje of videootje wat bij de transactie zit toegevoegd op de Ethereum blockchain wel downloaden of kopiëren, maar het eigendom van dit bestand blijft versleuteld. Met de handel in NFT’s wordt dus een soort van het eigenaarschap van ‘’digitale kunstwerken’’ verhandeld.

 

Nu horen we je al denken: wat heb ik hier nu weer aan? Welnu, op het internet is het vaak nogal lastig om er achter te komen van wie iets nu daadwerkelijk is. In zekere mate is het copyright vaak zoek.

 

Bij NFT’s is het heel duidelijk wie de eigenaar van een bepaalde NFT is, want dit staat op de blockchain geregistreerd. Je kunt hierdoor precies zien in wiens NFT-collectie een bepaalde NFT zit (door wat onderzoek te doen). NFT’s zijn hierdoor ook niet te vervalsen, iets wat wel kan bij echte kunstwerken en bijvoorbeeld… Pokémonkaarten.

NFT Coins & NFT collections - Wat is het verschil?

Er is een groot verschil tussen NFT coins en NFT collections. Er zijn namelijk NFT coins, waarmee je in NFT games dingen kunt kopen. Enkel voorbeelden zijn Decentraland, The Sandbox en Enjin Coin. Deze NFT coins zijn in de bijbehorende games een betaalmiddel voor goederen en diensten. Zo kan je in bijvoorbeeld Decentraland je eigen stuk land kopen voor x aantal Decentraland (MANA) coins.

 

NFT collections zijn, zoals het woord het al aangeeft, verzamelingen van digitale kunstwerken van mensen. Enkele voorbeelden van extreem dure NFT collections zijn die van Beeple, Bored Ape Yacht Club en Cryptopunk. 

Rarity

*Hierboven zie je ook de marktwaarde van een collectible op https://rarity.tools/

 

NFT crypto kopen - Ontstaan van de NFT hype

In wezen begon de hele NFT hype al in 2012, met een project genaamd ‘Colored Coins’. Dit waren tokens die echte activa weerspiegelden op de blockchain, bijvoorbeeld vastgoed. Na een tijdje kwam men er achter dat het toch niet helemaal naar wens werkte, aangezien het script achter bitcointransacties problemen had met scaling.


In 2014 werd er een platform gebouwd aan de hand van Bitcoin’s blockchaintechnologie, genaamd Counterparty. Met dit platform kon het eigenaarschap van NFT’s al nauwlettend in de gaten worden gehouden. Echter werd toen later in 2014 Ethereum gelanceerd door Vitalik Buterin, wat tot nu toe de voornaamste blockchain is om NFT’s op te verhandelen.


In 2017 werd CryptoPunks opgericht, de eerste echte NFT-marktplaats voor digitale kunstwerken. CryptoPunks draaide volledig op de Ethereum blockchain. Andere NFT marktplaatsen als OpenSea en de Binance NFT Marketplace volgden al snel.


Eind 2017 kwamen de eerste NFT’s in de schijnwerpers, namelijk de zogenoemde CryptoKitties, een set unieke virtuele katten. Een van deze katten werd voor een kleine $170,000 verkocht in 2018 en sindsdien is de rage van de handel in NFT’s begonnen. De afgelopen jaren hebben we dan ook mogen horen dat een van Beeple’s werken (5000 days) voor 69 miljoen dollar geveild werd via het gerenommeerde veilinghuis Christie’s en een Tweet van de oprichter van Twitter die verkocht werd voor 3 miljoen dollar.


Om een lang verhaal kort samen te vatten: we zijn er als mensheid achter gekomen dat je aan de hand van blockchaintechnologie digitale kunstwerken kunt verkopen en het eigenaarschap van deze kunstwerken kunt vastleggen.

Toekomst van NFT's - Video games

Op NFT-gebaseerde video games zouden nog eens heel goed de toekomst van NFT-technologie kunnen vormen. Tot nu toe is geen enkele NFT game nog zo populair geworden als ”normale” video games, maar de potentie die NFT’s gecombineerd met video gaming kunnen hebben, is enorm.

 

Als je er eens goed over nadenkt, zijn er al zat gamers die ontzettend veel geld uitgeven aan virtuele items. Denk maar aan de Steam Marketplace. Mensen kopen gold en mounts in World of Warcraft, bepaalde wapenskins in CS: GO en lootboxes in Call of Duty en Player Unknown’s Battleground. Als een grote video game producent NFT’s zou integreren in een van hun spellen, zou dit gaming en blockchain ecosystemen enorm stimuleren.

 

Non-fungible tokens zijn waarschijnlijk veel meer dan een cryptotrend die snel over zal waaien. De NFT-technologie heeft an sich heel veel functies en de potentie van deze functies is pas net ontdekt. Het lijkt er dan ook op dat de ”NFT Gold Rush” nog maar net begonnen is en bedrijven en individuen nog een beetje de huidige ontwikkelingen aan het ontdekken zijn. De meeste NFT’s zijn immers nog slechts simpele GIFjes, wat er op zou kunnen doelen dat de gehele NFT-markt nog vrij ondergewaardeerd is.

Zo verdien je geld met een NFT

Technisch gezien zijn er eigenlijk drie manieren waarmee er geld verdiend kan worden met NFT’s. Ten eerste kun je natuurlijk geld verdienen door NFT kunstwerken te kopen en deze op een later moment door te verkopen met winst. De kunst hiervan is dat je de NFT’s goedkoop inkoopt en voor meer weet te kunnen verkopen.

 

De tweede manier hoe je geld kunt verdienen met NFT’s, is door gelicenseerde collectibles te kopen en verkopen. Zo bestaan er NBA basketball NFT’s en enkele andere gelicenseerde NFT collectibles. Deze digitale verzamelwerken zijn doorgaans duurder dan fysieke verzamelwerken omdat de zeldzaamheid ervan op de blockchain geregistreerd staat. Je weet dus als koper precies hoeveel er van de NFT in kwestie zijn.

 

Verder kun je nog geld verdienen, net als met alle andere cryptocurrencies, door gewoon NFT coins te kopen en te verkopen en winst te maken met het verschil tussen aan- en verkoopprijs.

 

Hoe kan je gratis NFT’s krijgen?

Er zijn een aantal manieren om gratis NFT’s te krijgen en we gaan je exact uitleggen hoe. Waarom zou je immers duizenden euro’s uitgeven aan NFT’s als je ze ook gratis kunt krijgen?

 

Om bepaalde projecten van de grond te krijgen kun je soms gratis NFT’s minten of kun je gratis NFT’s krijgen door mee te doen aan airdrops. De beste manier om altijd op de hoogte te blijven van hoe je gratis NFT’s kunt krijgen is door actief lid te worden van de NFT-community. Op OpenSea en Twitter kom je ook al veel te weten.

 

NFT Airdrops

NFT Aidrops wil zeggen dat bepaalde mensen NFT’s gratis krijgen, bijvoorbeeld als ze zich voor een give away actie hebben ingeschreven of als zij bepaalde NFT-tokens holden. Het concept achter NFT Aidrops is dat beleggers iets hebben om naar uit te kijken als zij een NFT kopen en deze blijven bezitten.

 

Gratis NFT’s minten

Een andere manier om een NFT-project snel van de grond te doen komen, is het weggeven van gratis minting. Doordat het op deze manier geen gasfees kost om een NFT te minten, kunnen gebruikers gratis een NFT maken en te koop aanbieden.

 

Play-to-earn NFT games

Play-to-earn video games zijn video games waar je als speler of gebruiker crypto als beloning krijgt als je bepaalde dingen in-game doet. Deze decentralised games vereisen vaak een vorm van investering, voordat je eraan kunt meedoen. Neem bijvoorbeeld Axie Infinity, een soort Pokémon-achtige NFT-game waar je wezentjes verzameld en anderen kunt uitdagen tot een battle. Je hebt natuurlijk wezentjes nodig om te beginnen en die moet je eerst kopen. Enkele populaire play-to-earn NFT games zijn The Sandbox, Decentraland en Sorare.

 

Welke NFTs kopen en verkopen?

Er bestaan veel verschillende NFT’s, maar welke NFT moet je kopen? Voordat je begint met investeren in een goed NFT project, is het belangrijk eerst goed onderzoek te doen.

Als je wilt beginnen met het kopen en verkopen van NFT’s, zal je eerst Ethereum (ETH) moeten hebben of een andere crypto waarmee je de NFT’s die je wilt hebben kunt kopen. Om deze reden is het handig om te beginnen met het aanmaken van een account bij een cryptocurrency exchange, zoals bijvoorbeeld Binance of Bitvavo. Op deze cryptocurrency exchanges kun je crypto kopen met euro’s.

Als je eenmaal crypto hebt om je NFT’s mee te kopen, is het tijd om een account aan te maken bij een NFT Marketplace, bijvoorbeeld bij OpenSea. Vervolgens stuur je nu de crypto vanuit je exchange wallet naar je OpenSea wallet. Nu je eenmaal de crypto op je OpenSea wallet hebt, kun je deze gebruiken om de NFT’s die je wilt hebben te kopen. Standaard worden deze aangekochte NFT’s bewaard in je OpenSea wallet, maar er zijn alternatieven.

NFT complete gids

Waar NFT kopen?

Nu ben je iets bekender met wat NFT precies inhoudt, maar hoe kun je NFT kopen? Hoewel we net al even OpenSea als voorbeeld genoemd hebben, kun je ook NFT’s kopen op andere NFT Marketplaces. Wij vinden voornamelijk de volgende NFT Marketplaces goed geschikt om NFT’s op te verhandelen:

1. Opensea

Dit is wereldwijd de nummer 1 NFT marketplace met de meeste gebruikers waar uiteenlopende NFT-collecties verkocht worden van enkele tientallen euro’s tot miljoenen euro’s. Door de eenvoudige user interface is OpenSea een NFT Marketplace die goed geschikt is voor beginnende NFT traders.

 

2. Binance NFT Marketplace

De Binance NFT Marketplace is, zoals de naam al doet vermoeden, de NFT marktplaats van de bekende Binance cryptocurrency exchange. Het handige aan deze NFT Marketplace is dat deze direct gekoppeld is aan je Binance account, waardoor je dus direct kunt handelen in zowel crypto’s als NFT’s.

 

3. FTX NFT Marketplace

Op de FTX NFT Marketplace kun je NFT’s kopen en verkopen. Dit kan voor vaste bedragen, maar je kunt ook bieden op een NFT, zoals bij een veiling, of je eigen NFT’s ter veiling aanbieden.

4. Dmarket

Dmarket is een multi-chain NFT platform wat zich voornamelijk richt op gaming gerelateerde NFT’s. Je kunt op deze NFT marktplaats niet alleen handelen in NFT’s maar ook in virtuele in-game items.

 

5. Kraken

Kraken heeft net als Binance een ingebouwde NFT Marketplace. Het is dus handig dat je op Kraken zowel kan handelen in crypto via de exchange als in NFT’s via de NFT Marketplace.  

 

6. Coinbase

Het mooie aan de Coinbase NFT Marketplace is dat Coinbase een partnership heeft met MasterCard, waardoor je dus NFT’s kunt kopen met euro’s door middel van een creditcard overboeking. Hierdoor hoef je dus niet eerst crypto te kopen met euro’s via een omweg, maar kun je direct NFT’s kopen met euro’s.

 

Veel gestelde vragen over NFT

Kan ik zelf een NFT maken?

Ja, iedereen kan een NFT zelf maken. Houd er alleen wel rekening mee dat als je je NFT te koop aan wilt bieden, je deze zal moeten uploaden op een NFT marketplace. Om dit te doen moet je een bepaald bedrag aan gasfees betalen. Het kost dus in eerste instantie geld om je zelfgemaakte NFT te proberen te verkopen. Het kan dat niemand je NFT wilt kopen, dan ben je dus deze investering kwijt. 

Kan ik dezelfde NFT meerdere keren verkopen?

Je kan zelfgemaakte NFT’s meerdere keren verkopen. Je moet dan wel eerlijk vermelden dat het gaat om een ”limited edition” met een oplage van bijvoorbeeld 10 of 100 stuks. Wij raden echter aan dit niet te doen en gewoon keurig het minting proces af te wachten terwijl je een enkele NFT uploadt. Niet alleen zal je eigen NFT veel meer waard zijn als je deze maar een enkele keer verkoopt, ook houd je op deze manier je reputatie hoog in de NFT-community. Niemand zit erop te wachten dat er digitale kunstenaars hun NFT’s stiekem dubbel gaan verkopen. 

Kan ik NFT’s bewaren op een hardware wallet?

Op de Ledger Nano X kun je sinds kort NFT’s die je op je rarible account hebt bewaren. Er is namelijk een koppeling tussen de Ledger Live software en Rarible, waardoor je de private keys van je Rarible-account met je Ledger kunt ontgrendelen en versleutelen.

Waar kan ik mijn NFT collectie veilig opslaan?

Dit is natuurlijk erg belangrijk, aangezien je natuurlijk niet wilt dat je NFT-wallet ineens gehacked wordt en je al je NFT’s kwijtraakt. Hoewel je een software wallet zoals MetaMask zou kunnen gebruiken om je NFT’s in op te slaan, aangezien deze compatible is met OpenSea en andere Dapps, is het toch verstandiger te kiezen voor een hardware wallet. Goede hardware wallets die wij aanraden zijn de Ledger Nano X en Trezor Model T device.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: