Never waste a good crisis, een crisis heeft ook voordelen

Een bekende quote die oorspronkelijk van Winston Churchill kwam is “never waste a good crisis”. Deze uitspraak deed hij in aanloop naar het oprichten van de Verenigde Naties kort na de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog zou volgens hem gezorgd hebben voor het oprichten van de Verenigde Naties, elk nadeel heeft dus ook voordelen. Laat dat nu actueel zijn voor beleggers. Door de uitbraak van het coronavirus beleefden de beurzen wereldwijd één van de slechtste weken van de laatste decennia. Voor de Amerikaanse beurzen was het zelfs de snelste correctie ooit. Ondanks de korte termijn tegenslag geeft een crisis op de beurs altijd kansen voor de toekomst.


Never waste a good crisis, een crisis heeft ook voordelen

Profiteer van tegenslag

Dat de beurs altijd in een golfbeweging evolueert weet elke belegger en soms zijn de golven hoger dan anders. Ongeveer een maand geleden waren er nog tekenen van overdrijving van de markt in positieve zin. Er werd hier een technische analyse geplaatst over de Nasdaq 100 die wel erg sterk ging weglopen van onder andere het 200 daags gemiddelde. De trigger is nu dan de uitbraak van het coronavirus maar dat had vroeg of laat ook wat anders kunnen zijn maar waarschijnlijk met een minder heftig vervolg dan nu.

Omdat de beurzen historisch gezien altijd tegenslagen hebben overwonnen zal dat nu niet anders zijn. Een correctie of een crash geeft de kans om bijvoorbeeld aandelen of ETF’s (bij) te kopen. Denk aan de bekende term “buy the dip”. Dan moet u hiervoor natuurlijk wel budget hebben en dit is dan ook een belangrijke les voor wie al volledig geïnvesteerd zat. Als u budget heeft dan is de timing van de nieuwe investeringen belangrijk.

Wie een broker heeft met hoge transactiekosten is minder snel geneigd om aankopen te spreiden. Dan is timing nog belangrijker want u wilt niet meerdere keren transactiekosten kwijt zijn. Het voorspellen van de laagste koers is bijna onmogelijk maar er zijn brokers die lage transactiekosten hanteren waardoor u per aandeel of per schijf al veel kunt besparen. Voorbeelden van brokers met lage transactiekosten ziet u in ons brokeroverzicht.

Never waste a good crisis, voorbeelden

Onderstaande afbeelding is een grafiek van de S&P500 (total return) over de laatste 10 jaar. De trend is duidelijk stijgend en natuurlijk zijn er voorbeelden van grafieken met de crash ten tijde van de internetbubbel of de financiële crisis in 2008 maar uitgezet over de laatste 50 jaar waren dat ook tegenslagen die werden overwonnen.

De recente daling valt op door de kracht en snelheid maar in het grote geheel over de laatste 10 jaar is het ‘slechts’ een verlies van circa 13 procent terwijl de winst vanaf maart 2009 al 431 procent was. Never waste a good crisis: verspil dus nooit een crisis want historisch gezien worden deze altijd overwonnen.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

never waste a good crisis
Buy the dips