Meest geshorte aandelen van België, een actueel overzicht

Het zal u de afgelopen weken niet zijn ontgaan maar vooral in de VS werden veel geshorte aandelen op de korrel genomen. Het idee hierachter is dat shorters met extreme shortposities in het nauw worden gedreven waardoor men shortposities moet coveren. In de VS zijn shortposities van 50 procent of meer geen uitzondering. De zogenaamde short covering kan heel snel in gang worden gezet als door plotse ontwikkelingen de koers van het aandeel stijgt. Om de shortposities te sluiten moeten de aandelen worden teruggekocht om verliezen te beperken/voorkomen. Dit kan een sneeuwbaleffect hebben waardoor de koers nog sneller stijgt. Een voorbeeld was het aandeel Volkswagen in oktober 2008. Toen liep de short covering zelfs uit op een shortsqueeze die de geschiedenisboeken inging.

Meest geshorte aandelen van België, een actueel overzicht
Volkswagen shortsqueeze oktober 2008

Recent waren onder meer aandelen zoals GameStop (GME) en AMC Entertainment Holdings (AMC) in de spotlights gekomen. Veel particuliere beleggers in de VS en daaruit volgend de rest van de wereld kochten de aandelen op om shortende partijen te dwingen hun shortposities te coveren. Enorme koersstijgingen waren het gevolg. Kunnen beleggers dit ook verwachten bij de meest geshorte aandelen van België?


Meest geshorte aandelen van België, een actueel overzicht

Meest geshorte aandelen van België

Onderstaande shortposities komen uit het actuele overzicht van de FSMA (1 februari 2021). Dit is de instantie waaraan de shortposities en veranderingen hierin gemeld moeten worden, dus direct bij de bron. Andere websites geven regelmatig ook overzichten van de meest geshorte aandelen van België maar blijken vaak onvolledig of achterhaald. Het zal u opvallen dat de shortposities niet die extreme proporties aannemen zoals soms in de VS het geval is.

Partij met shortpositie Bedrijf / aandeel % van uitstaande aandelen
Cadian Capital Management Agfa-Gevaert 1,78%
Citadel Europe LLP Biocartis 1,00%
 Armistice Capital LLC Celyad 1,68%
WorldQuant, LLC Euronav NV 0,90%
PDT Partners, LLC Euronav NV 0,69%
Citadel Advisors LLC Euronav NV 0,61%
Marshall Wace LLP Euronav NV 0,61%
Millennium Capital Partners Euronav NV 0,50%
Omam Inc. IBA 0,60%
BrightSphere Inc. IBA 0,51%
Skye Global Mangement LP Kinepolis 0,50%
Citadel Europe LLP Mithra 0,60%
BlackRoc Ontex 3,50%
Coltrane Asset Management Ontex 0,81%
Marshall Wace LLP Ontex 0,94%
Point72 Europe (London) LLP Solvay SA 0,70%
Citadel Europe LLP Umicore 0,50%

Ontex en Euronav favoriet bij shorters

Uit bovenstaande gegevens blijkt dat Ontex en Euronav de meeste geshorte aandelen van België zijn. Toch moeten praktijken zoals bij GameStop, AMC of Volkswagen niet snel verwacht worden. Hiervoor zijn de shortposities simpelweg te klein. Al heeft Ontex met ruim 82 miljoen uitstaande aandelen toch een behoorlijk aantal aandelen dat bij shorters in handen is. Met een totale shortpositie op Ontex van 5,25 procent zijn dit maar liefst 4,3 miljoen aandelen. Met ongeveer 50 procent van de aandelen in handen bij de grootaandeelhouders en een tiendaags gemiddeld volume van nog geen 700.000 aandelen geeft dit wel een beetje fantasie voor het moment wanneer er wel aan short covering gedaan moet worden.

Meer over beleggen en aandelen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN