Liggen er nog kansen om te beleggen in oliebedrijven of niet?

Eén van de sinds jaar en dag meest populaire aandelen op de Nederlandse aandelenmarkt is ongetwijfeld ‘Royal Dutch Shell’. Niet alleen is dit een speler van wereldformaat, daarnaast stond ze er tot voor de Coronacrisis om bekend een betrouwbaar dividend uit te betalen aan haar investeerders. Met de komst van het Coronavirus werd echter een behoorlijke knip in het dividend gezet. Dat is echter niet alles, daarnaast stellen beleggers zich immers ook de vraag of het tegenwoordig nog wel interessant is om te beleggen in olie gerelateerde aandelen. De transitie naar elektriciteit is namelijk begonnen en dat baart toch zorgen. Zijn die zorgen al dan niet terecht en liggen er dan helemaal geen kansen meer voor olie gerelateerde aandelen? U ontdekt het hier!

Waarom ook oliebedrijven zich aanpassen aan de markt

Olie industrieWanneer we aan olie denken houden we natuurlijk vooral rekening met hetgeen er aan de pomp gebeurt. Door de jaren heen was olie dan ook veruit de belangrijkste brandstof voor voertuigen. Bovendien was er ook olie vereist om een correcte werking van auto’s te kunnen garanderen. Tegenwoordig komt daar vanwege de transitie naar elektrische auto’s natuurlijk enigszins verandering in.

Ondanks bovenstaande mogen we niet vergeten dat olie niet alleen maar aan de pomp wordt gebruikt. Ook het merendeel van de productieprocessen kunnen immers niet zonder olie. Dit gezegd hebbende zal de overgang naar elektrisch rijden sowieso een niet onbelangrijke impact hebben op de wereldwijde vraag naar olie. Dit begrijpen ze bij met name Shell en Total uiteraard ook. Daarom zijn deze bedrijven reeds volop begonnen met het doorvoeren van aanpassingen in hun bedrijfsvoering.

Voor zowel Shell als Total geldt dan ook dat ze bijvoorbeeld stevig de kaart aan het trekken zijn van de hernieuwbare en duurzame energie. Dit blijkt een goede keuze te zijn, want dit is een sterk opkomende markt die richting de toekomst toe nog een stevige groei kan laten optekenen.

Wat met de dividenden van oliereuzen als Shell en Total?

Dat de oliebedrijven zich eveneens volop aan het voorbereiden zijn op een shift in de markt mag ondertussen duidelijk zijn. De vraag die veel beleggers zich nu echter (volledig terecht) stellen is of deze shift ook een invloed zal hebben op het dividend dat wordt uitbetaald. Dit blijkt uiteraard vooral afhankelijk te zijn van de marktomstandigheden evenals de manier waarop de bedrijven in staat zijn om zich terug te profileren binnen de aangepaste markt.

Van Shell is bijvoorbeeld bekend dat ze stevig investeert in duurzame energie. Het lijkt er dan ook naar uit te zien dat dit in de toekomst een belangrijke bron van inkomsten zal moeten gaan vormen voor het bedrijf. Ook bij concurrent Total zien we een gelijkaardige beweging. Of de hernieuwde inkomstenstromen een hoog dividend zullen weten te garanderen zal echter de toekomst moeten aantonen. Het mag hoe dan ook wel duidelijk zijn dat deze oliebedrijven sterk bezig zijn met zich aan te passen aan de veranderingen in de markt.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: