Leren beleggen met deze tien bekende beurswijsheden

Het is misschien wat kort door de bocht maar leren beleggen is niet in enkele stappen te doen. De doorgewinterde belegger moet zelfs nog kennis blijven opdoen om zich te ontwikkelen. Veel beleggers die beginnen op de beurs springen letterlijk het diepe in. Onvoorbereid, geen beleggingsplan hebben en laat staan wat kennis opdoen door middel van beleggingsboeken. Leren beleggen is niet in een aantal beurswijsheden samen te vatten maar onderstaande quotes zorgen voor een goede basis.

Leren beleggen begint bij uzelf

An investment in knowledge pays the best interest – Benjamin Franklin

Als het op investeren aankomt is de beste investering het investeren in uzelf. Bestudeer, doe onderzoek en maak analyses voordat er een investering wordt gedaan.

The stock market is filled with individuals who know the price of everything, but the value of nothing – Phillip Fisher

Op de beurs zijn er velen die de prijs van iets weten maar niet de waarde. Zonder onderzoeken, bestuderen en analyses maken is het wachten op het maken van verkeerde keuzes. Onderzoeken is veel meer dan de grote menigte volgen.

How many millionaires do you know who have become wealthy by investing in savings accounts? I rest my case – Robert G. Allen

Hoewel een spaarrekening veel zekerheid geeft zal de winst hierop (erg) laag zijn. Beginnen met beleggen is een goed alternatief voor sparen gezien de huidige extreem lage spaarrentes. Echter is een spaarrekening wel een veilige plek voor geld in noodgevallen en dat is de beurs niet.


Leren beleggen met deze tien bekende beurswijsheden

Leren beleggen is geduld hebben

Bottoms in the investment world don’t end with four-year lows; they end with 10- or 15-year lows – Jim Rogers

10 tot 15 jarige dieptepunten komen zelden voor maar zijn ze zijn niet uitgesloten. Wees dan niet bang om tegen de trend in te gaan, tenzij bijvoorbeeld het beursgenoteerde bedrijf in moeilijkheden is. Een gewaagde investering kan dan nog verder dalen maar bij herstel kan de investering zich dubbel en dwars uitbetalen.

Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas – Paul Samuelson

Beleggen is geduld hebben, alsof u kijkt hoe verf droogt of gras groeit. Zoekt u spanning dan kunt u beter een casino bezoeken in plaats van beleggen voor de lange termijn. Desondanks kunnen toekomstige rendementen wel erg opwindend zijn.

Emoties de baas zijn

Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful – Warren Buffett

&

The way to make money is to buy when blood is running in the streets – John D Rockefeller

superbelegger Warren Buffett leren beleggen
superbelegger Warren Buffett

Misschien wel één van de bekendste beurswijsheden en het heeft raakvlakken met de voorgaande beurswijsheid. Ben voorzichtig als anderen hebberig zijn en ben hebberig wanneer anderen angstig zijn. Als niemand het meer ziet zitten kan het juist het moment zijn om tegen de stroom in te gaan. Hetzelfde is het geval als juist iedereen de kudde volgt in bijvoorbeeld een hype. Durf dan tegendraads te zijn en ben voorzichtig want dit kan het punt zijn dat de top binnen handbereik is. Denk vooral op de lange termijn, een tijdelijke crisis kan een ideaal moment voor een investering zijn.

The four most dangerous words in investing are: ’this time it’s different’ – Sir John Templeton

Ditmaal is het anders, zijn de vier gevaarlijkste woorden op de beurs. Probeer mee te gaan met trends en kijk naar het verleden. Probeer te vermijden om tegen een trend te beleggen of gebeurtenissen uit het verleden te negeren. In het verleden dachten veel beleggers dat internetaandelen anders waren dan vroegere bubbels. Totdat de internetbubbel rond de millenniumwisseling knapte. Zo is in het artikel “wanneer aandelen kopen en verkopen” te zien wanneer beurzen historisch gezien onder- of overgewaardeerd zijn.

Every once in a while, the market does something so stupid it takes your breath away – Jim Cramer

Heel soms doen de beurzen zo iets ‘doms’ dat het onbegrijpelijk is. Denk hierbij aan extreme koersbewegingen bij individuele aandelen of zelfs complete beurzen. Laat u dan niet van de wijs brengen en probeer, als het kan, dankbaar gebruik te maken van dat moment.

Spreiden van risico

Don’t look for the needle in the haystack. Just buy the haystack! – Jack Bogle

Probeer niet te gokken op een enkel aandeel maar koop ‘alles’. Alles in de zin van een ETF of een indextracker. In tegenstelling tot sommige beleggers die beleggen in enkele aandelen is spreiding spelen op safe. De grote rendementen zullen er misschien niet komen maar de grote risico’s ook niet. Zeker voor iemand die wil leren beleggen is een indextracker of ETF een goede eerste stap.

Meer kennis willen opdoen of delen? Bezoek het beursforum >