Laten beleggen is er voor iedereen en door bekende professionals

Met name door de lage rente op spaarproducten is laten beleggen door professionele partijen sterk in opkomst. Denk hierbij dan met name aan bekende brokers die voorheen vooral waren gericht op beleggers die zelf willen beleggen. Nu kan iedereen van leek en beginner tot kenner zijn of haar geld laten beleggen. Bij het laten beleggen door derden is het vooral belangrijk dit te laten doen bij een betrouwbare partij. Hoewel een voor zichzelf werkende adviseur een goed advies kan geven zijn hier ook risico’s aan verbonden. Vertrouw niet zomaar iedereen uw geld toe en kies dan voor een bekende betrouwbare broker. Het voornaamste is dat uw geld en beleggingen beschermd is wanneer de broker in financiële problemen komt. Let op, dit wil niet zeggen dat u geen kans loopt op een negatief rendement op uw investering.

Waarom laten beleggen?

Met een inflatie van 2,13 procent in België en 1,39 procent in Nederland wordt uw spaargeld minder waard. Deze inflatiecijfers zijn gemeten over 2017 (bron: inflation.eu). Als prijzen stijgen (inflatie) en de spaarrente blijft (ver) achter dan kunt minder doen met uw spaargeld. Om te voorkomen dat uw geld minder waard wordt kunt u gaan beleggen of uw geld laten beleggen. Historisch gezien geeft beleggen ook een veel hoger rendement dan sparen, zie ook het artikel waarom u zou moeten beginnen met beleggen.

Zelf beleggen kost tijd, heeft de nodige kennis nodig en er zijn risico’s. Die risico’s zijn er ook als u het beleggen uit handen geeft maar dan zijn de risico’s kleiner. Professionals volgen voor u het nieuws en de laatste ontwikkelingen. Spreiden uw investering over diverse producten om de risico’s verder te beperken. Daarnaast kijkt men ook naar uw persoonlijk (risico-)profiel. Wilt u risico beperken en wat minder rendement voor lief nemen? Dat kan maar meer risico nemen en daarmee ook de kans op meer rendement krijgen is ook een optie. Veel brokers hebben ook de mogelijkheid om periodiek te laten beleggen. Zo kunt u maandelijks of elk kwartaal wat extra laten beleggen.

Kosten voor laten beleggen

Natuurlijk zijn er ook kosten aan verbonden als u uw geld door een broker laat beleggen. Zo zijn de kosten bij het Nederlandse Binck Forward opgebouwd uit servicekosten en fondskosten. Respectievelijk 0,5 procent en maximaal 0,28 procent per jaar. Totaal dus maximaal 0,78% per jaar. Laten Beleggen van Binck België hanteert kosten tussen de 0,85 en 1,65 procent. Bij LYNX Nederland is er de mogelijkheid om deel te nemen aan het Rendement Fonds. Op moment van schrijven van dit artikel is ons niet duidelijk of LYNX België ook laten beleggen mogelijk maakt. Dat de kosten tussen België en Nederland verschillen heeft onder andere te maken met het verschil in fiscaliteit. Onderstaand overzicht is van enkele brokers die een mogelijkheid bieden tot laten beleggen. Mogelijk heeft LYNX België deze mogelijkheid niet.

België

LYNX België – informatiepakket aanvragen >

Laten beleggen met MeDirect, dé fondsenbank van België – informatiepakket aanvragen >

Laten Beleggen van Binck België – informatiepakket aanvragen >

Nederland

LYNX Nederland – informatiepakket aanvragen >

Binck Forward (Nederland) – informatiepakket aanvragen >

Wilt u liever zelf gaan beleggen dan kunt u een broker kiezen met behulp van ons brokeroverzicht. Bezoek ook het onderwerp Laten Beleggen door Binck voor meer informatie en ervaringen.