Laatste ontwikkelingen Griekenland (o.a. referendum)

Zondag 5 juli is er in Griekenland een referendum dat vooralsnog lijkt uit te monden op een voor of tegen de euro en een langer verblijf in de eurozone. Dit is inmiddels weer een nieuw hoofdstuk in een langslepend verhaal waarbij Griekenland lijnrecht tegenover de schuldeisers staat. Zowel de Griekse premier Tsipras alsmede de Griekse minister van financiën Varoufakis menen meer onderhandelingsruimte te krijgen wanneer het Griekse volk ‘nee’ stemt, echter lijken diverse Europese leiders geen onderhandelingen meer te willen voeren bij een ‘nee’. Een ‘nee’ zou daarmee het begin kunnen zijn van een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

De laatste ontwikkelingen kunnen op deze pagina worden bijgehouden (zie verder op deze pagina de laatste berichten op Twitter over een mogelijke Grexit).

Vrijdag 3 juli

Eerder vandaag liet de Griekse minister van financiën weten dat een deal met de schuldeisers bijna rond is en dat Griekse banken dinsdag weer open kunnen. Niet veel later liet Dijsselbloem weten dat dit ‘uit de duim gezogen is’ en andere berichten laten weten dat Griekse banken komende weken zonder geld komen te zitten.

18:50 – In de peilingen gaat het gelijk op tussen de ‘ja’ en ‘nee’ stemmers, inmiddels werd ook bekendgemaakt dat de Griekse banken nog ongeveer 1 miljard euro aan kapitaalbuffer hebben. Dit is voldoende om tot en met maandag te kunnen blijven functioneren.

Zaterdag 4 juli

14:10 – De Griekse minister van financiën probeert geruchten te ontkrachten dat Griekse spaarders verplicht een deel moeten afstaan om banken overeind te houden.

Waar de Griekse minister van financiën lijkt te bluffen dat er nog een akkoord komt met de schuldeisers zelfs bij een ‘nee’ stem denkt de Oostenrijkse minister van financiën er anders over. Hans Jörg Schelling liet weten dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone voor Europa op te vangen is maar dat het voor Griekenland catastrofaal zal zijn.

Zondag 5 juli

7:50 – De stembussen in Griekenland zijn inmiddels geopend voor het referendum. Wanneer de Grieken ‘nee’ stemmen komt er geen nieuwe noodlening en stopt de huidige hulp. Bij een ‘ja’ komen er nieuwe hervormingen. Tot 18:00 kunnen de Grieken stemmen en rond middernacht wordt de uitslag verwacht.

13:10 – Een aantal prominente namen uit de Griekse politiek hebben inmiddels hun stemmen uitgebracht, waaronder premier Tsipras, minister van financiën Varoufakis en oud-premier Samaras. De Griekse premier heeft zijn functie verbonden aan de uitkomst van het referendum, wanneer ‘ja’ wint zal hij opstappen.

20:05 – De ‘nee’ stemmers lijken af te stevenen op een overwinning, ongeveer 60% van de Griekse kiezers stemt tegen de nieuwe hervormingen en bezuinigingsvoorstellen. Rond middernacht verwacht men de uitslag. Morgen zullen Merkel en Hollande een spoedoverleg houden, de Duitsers lijken niet verder te willen onderhandelen bij een ‘nee’ stem maar de Fransen willen bij welke uitslag dan ook nog verder onderhandelen met de Grieken.

23:52 – De ‘nee’ stemmers lijken op ruim 60% van de stemmen uit te gaan komen. De euro verliest ongeveer 1% ten opzichte van de dollar en de futures geven vooralsnog een flink lagere opening aan voor de Europese beurzen.

Maandag 6 juli

8:30 – Bij een opkomst van 62% hebben 61% van de Griekse kiezers gekozen voor een ‘nee’ tegen nieuwe plannen voor hervormingen en bezuinigingen. Een half uur voor opening lijken de Europese beurzen met minimaal -2% verlies de nieuwe week te beginnen.

8:32 – De Griekse minister van financiën, Veroufakis, maakte vanochtend bekend op te stappen. Zijn opvolger is nog niet bekendgemaakt maar het zou de weg naar eventuele nieuwe onderhandelingen makkelijker kunnen maken. Veel Europese leiders vonden Veroufakis een probleem in de onderhandelingen.

9:30 – De openingsverliezen zijn na een half uur handel al behoorlijk weggewerkt, de meeste Europese beurzen verliezen momenteel nog iets meer dan -1%.

13:42 – Rond het middaguur bleven de verliezen op de beurzen nog beperkt en gaan er verschillende geruchten rond zoals een telefoongesprek tussen Hollande en Tsipras. Kort erna ontkent Hollande een telefoongesprek te hebben gehad met de Griekse premier. Verder ziet Merkel geen basis voor verdere onderhandelingen en Dijsselbloem liet weten dat een oplossing niet voor handen ligt.

23:55 – Inmiddels is er in Griekenland een nieuwe minister van financiën aangesteld, Tsakalotos voerde al onderhandelingen met de schuldeisers toen deze weigerden met Varoufakis te overleggen. Verder blijven de Griekse banken ook nog dinsdag en woensdag gesloten totdat er mogelijk meer nieuws is over nieuwe hervormingen en bezuinigingen. Later vanavond werd door het IMF bekendgemaakt dat zij bereid zijn de Grieken te steunen wanneer dit nodig zou zijn.

Dinsdag 7 juli

De beurzen begonnen de dag al aarzelend en gingen in de loop van de dag langzaam omlaag. Toen aan het einde van de middag bekend werd dat de Grieken geen nieuwe plannen hebben als tegenvoorstel op de afgewezen landen van de eurozone gingen de beurzen meer omlaag. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel liet ook weten dat er momenteel geen basis meer is voor nieuwe onderhandelingen. Aan het begin van de avond waren er geruchten dat Griekenland een tussenoplossing wil tot aan het einde van de maand om in de tussentijd een levensvatbare oplossing te vinden.

Woensdag 8 juli

De Griekse premier Tsipras sprak vandaag het Europees Parlement toe in Straatsburg. Hij liet weten dat het Griekse volk niet nog meer bezuinigingen aan kan en dat de schulden herzien moeten worden. Concrete nieuwe plannen zal hij uiterlijk donderdag verstrekken aan de schuldeisers.

Donderdag 9 juli

Zondag begint om 16:00 een nieuw ingelaste eurotop over de Griekse crisis. Eerst zullen de voorzitters van de 19 eurolanden overleggen waarna de andere EU-lidstaten zullen aanschuiven. Later in de avond rond 21:30 werd bekendgemaakt dat de Griekse voorstellen voor bezuinigingen en hervormingen aan de eurogroepvoorzitter Dijsselbloem waren verstrekt.

Vrijdag 10 juli

De beurzen in Europa openden met een euforische stemming nadat Griekenland donderdag ruim voor de deadline nieuwe bezuinigingsmaatregelen doorstuurde naar eurogroepvoorzitter Dijsselbloem. Een aantal van de maatregelen zijn het snijden in pensioenen en het verhogen van bepaalde belastingen. De Europese beurzen openden rond de 2% in de plus maar leverden een half uur na opening een deeltje van de winsten in.

Maandag 13 juli

Akkoord! Volgens de Belgische premier Charles Michel is er een akkoord bereikt tussen Griekenland en de schuldeisers:

Kort na opening staan de beurzen in Europa op winsten van +1% tot +1,5% nadat ze tot een half uur voor opening nog licht rood leken te openen.

Inmiddels is er ook een persconferentie geweest en is er meer duidelijk geworden over het akkoord (waarover het Griekse parlement nog moet stemmen). Volgens Dijsselbloem worden sommige eigendommen in een fonds ondergebracht en vanuit dit fonds kan worden verkocht of worden geëxploiteerd. Tot en met augustus heeft de Griekse overheid ongeveer 12 miljard euro nodig om de belangrijkste rekeningen te betalen. Daarnaast is er 25 miljard euro nodig voor de Griekse banken en komt het totaalbedrag uit op ongeveer 85 miljard euro aan nieuwe steun.

Donderdag 16 juli

Na een avond van veel emotie in en om het Griekse parlementsgebouw is het Griekse parlement akkoord gegaan met de nieuwste hervormings- en bezuinigingseisen. De futures voor Europese beurzen zoals de DAX,  CAC en AEX staan nu ca. 1% in de plus wat vooralsnog aangeeft dat de beurzen morgen positief openen.

 

Meer updates volgen…

De discussie omtrent Griekenland volgen op het beursforum (klik hier).

Volg hier de laatste berichten over Griekenland op Twitter (scroll voor meer berichten):

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: