Kwantitatieve analyse, quants en invloed op aandelen kopen en verkopen

Kwantitatieve analyse in de financiële wereld is een benadering die de nadruk legt op wiskundige en statistische analyse om de waarde van een financieel product, zoals een aandeel of optie, te helpen bepalen. Degene die deze analyses uitvoeren worden ook wel kwantitatieve handelsanalisten genoemd (ook bekend als quants). Zij gebruiken een verscheidenheid aan gegevens, waaronder historische beleggings- en beursgegevens, om handelsalgoritmen en computermodellen te ontwikkelen. Kwantitatieve analyse speelt een steeds grotere rol in de financiële wereld en dus ook op de aandelenbeurzen.

Kwantitatieve analyse is onmisbaar

Informatie die door deze computermodellen wordt gegenereerd, helpt beleggers bij analyseren van investeringsmogelijkheden. Het kan ook helpen met het ontwikkelen van een naar hun mening succesvolle handelsstrategie . Doorgaans bevat deze handelsstrategie specifieke informatie over momenten van aankopen en verkopen. Maar ook wat de risico’s zijn van de transacties en welk rendement men kan verwachten.

Het uiteindelijke doel van financiële kwantitatieve analyse is om kwantificeerbare statistieken te gebruiken om investeerders te helpen bij nemen investeringsbeslissingen.


Kwantitatieve analyse, quants en invloed op aandelen kopen en verkopen

De oorsprong van de quants

Velen zien nobelprijswinnaar Harry Markowitz als geestelijk vader van de kwantitatieve investeringsbeweging. Dit ontstond toen hij in maart 1952 ‘Portfolio Selection’ publiceerde in de Journal of Finance. Markowitz introduceerde de moderne portefeuilletheorie die investeerders liet zien hoe ze een een gediversifieerde portefeuille van activa die het rendement voor verschillende risiconiveaus kunnen maximaliseren. Markowitz gebruikte hiervoor wiskunde om diversificatie te kwantificeren. Hij wordt genoemd als grondlegger van het concept dat wiskundige modellen kunnen worden toegepast op beleggen.

Kwalitatieve versus kwantitatieve analyse

In tegenstelling tot traditionele kwalitatieve beleggingsanalisten bezoeken quants geen bedrijven, ontmoeten ze geen managementteams en onderzoeken ze de producten die de bedrijven verkopen niet. Ze weten vaak niet wat de aspecten zijn van bedrijven waarin ze investeren of producten of diensten die de bedrijven leveren. In plaats daarvan vertrouwen ze puur op wiskunde om investeringsbeslissingen te nemen. Dit klinkt als een vreemde benadering maar kan ook worden gezien als een nuchtere benadering.

De quants zijn de personen die de data analyseren en invoeren, zij hebben vaak een wetenschappelijke achtergrond en een graad in statistiek of wiskunde. Zij kunnen ook vaak hun kennis van computers en programmeertalen gebruiken om op maat gemaakte handelssystemen te bouwen die het handelsproces automatiseren. De input voor de programma’s kan variëren van belangrijke financiële ratio’s (zoals de koers-winstverhouding ) tot complexere berekeningen, zoals discounted cashflow (DCF) waarderingen.

Vooruitgang in de computertechnologie bracht de ontwikkeling met kwantitatieve analyse verder vooruit. Aangezien complexe algoritmen snel kunnen worden berekend door steeds slimmere en snellere computers. Hierdoor kunnen ook geautomatiseerde handelsstrategieën worden gecreëerd. Een grote sprong in deze ontwikkeling was ten tijde van de internetbubbel rond 2000. Kwantitatieve analyse is ook een belangrijk onderdeel bij high frequency trading welke afhankelijk is van wiskunde om handelsbeslissingen te nemen.

Patronen herkennen om risico’s te beperken

Kwantitatieve analyse kan worden gebruikt om patronen te herkennen die zich kunnen lenen voor winstgevende effectenhandel, maar dat is niet de enige waarde ervan. Hoewel geld verdienen een doel is voor elke belegger moet ook worden gekeken om risico’s te verminderen.

Het streven naar zogenaamde ‘voor risico gecorrigeerde rendementen’ omvat het vergelijken van risicomaatstaven. Dit kunnen onder andere maatstaven als bèta, standaarddeviatie en de Sharpe-ratio zijn. Hiermee kan men inschatten wat de investering kan zijn die het hoogste rendement oplevert met het minste risico. Het idee is dat beleggers niet meer risico mogen nemen dan nodig is om het beoogde rendement te behalen.

Als uit gegevens blijkt dat twee investeringen waarschijnlijk een vergelijkbaar rendement zullen behalen dan geeft men natuurlijk de voorkeur aan de investering die het minst risicovol is. Het laagste risiconiveau is een belangrijk onderdeel van het kwantitatief benaderen van investeren.

Keerzijde van kwantitatieve analyse

Er zijn ook keerzijdes aan deze benadering want het juist interpreteren van gegevens en statistieken is niet voor 100 procent foutloos. Daarnaast is er niet één getal of statistiek dat van belang is. Een combinatie van meerdere getallen of statistieken met elk een andere weging vormen samen een uitkomst. De juiste data kiezen en toepassen is dus essentieel voor bijvoorbeeld het kopen of verkopen van aandelen.

Teveel waarde hechten aan bepaalde patronen is een valkuil, dat is niet alleen bij kwantitatieve analyse maar ook bij bijvoorbeeld technische analyses. Patronen kunnen ook doorbroken worden, als dat niet het geval was dan kon iedereen slapend rijk worden. Toch is een houvast met patronen beter dan niks gebruiken om een aankoop of verkoop te bepalen.

Andere factoren die een wiskundige benadering om zeep kunnen helpen zijn bijvoorbeeld fraudegevallen of plots groot nieuws. Een aandeel kan dan sterk reageren terwijl de wiskundige benadering dat niet zag aankomen. Dit is ook een onderdeel waarom wij bij technische analyses aangeven dat nieuws een technische analyse ongedaan kan maken. Plotselinge invloeden op macroniveau kunnen ook niet worden gezien door wiskundigen. Toch kunnen er alarmbellen afgaan als bescherming binnen deze manier van benaderen. Een voorbeeld is de komst van een pandemie. Nog belangrijker is dan hoe hiermee om te gaan en risico’s te beperken.

Samenvattend

  • Kwantitatieve analyse kwam voort uit de opkomst van het computertijdperk, waardoor het gemakkelijker dan ooit werd om grote hoeveelheden gegevens in korte tijd te analyseren.
  • Kwantitatieve handelsanalisten worden quants genoemd, zij identificeren handelspatronen, bouwen modellen om die patronen te beoordelen en gebruiken de informatie om voorspellingen te doen over de prijs en richting van effecten.
  • Zodra de modellen zijn gebouwd en de informatie is verzameld, gebruiken de quants de gegevens om geautomatiseerde transacties in effecten op te zetten.
  • Kwantitatieve analyse verschilt van kwalitatieve analyse, waarbij wordt gekeken naar factoren zoals hoe bedrijven zijn gestructureerd, de samenstelling van hun managementteams en wat hun sterke en zwakke punten zijn.

Meer over de beurs en beleggen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN