Kunnen we Amazon nog steeds beschouwen als een groeiaandeel?

Op welk moment is een groeiaandeel geen groeiaandeel meer? Het is een vraag waar de jaren heen reeds menig aantal beleggers en investeerders hun hoofd over hebben gebroken. Dient een waarde-aandeel bijvoorbeeld altijd een dividend uit te betalen? Kunnen we een bedrijf op een zeker moment bestempelen als een waarde-aandeel wanneer het een zekere marktwaarde heeft weten te realiseren of niet? Het zijn stuk voor stuk belangrijke vragen die eigenlijk betrekking hebben tot enkele van ’s werelds bekendste ondernemingen. In dit artikel gaan we het concreet hebben over het aandeel van het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon. Dit bedrijf beschikt over een marktkapitalisatie van 1691 Amerikaanse dollar en toch wordt het nog steeds bestempeld als een groeiaandeel. Of dat al dan niet terecht is gaan we in dit blogartikel voor u uitzoeken!

Eén van de meest succesvolle groeiaandelen

Sinds de lancering van het bedrijf Amazon op de markt in het jaar 1994 is er heel wat veranderd. Het bedrijf dat begon als een “eenvoudige” winkel in boeken heeft zich door de jaren heen opgewerkt tot één van ’s werelds meest gerenommeerde bedrijven. Ondertussen kan er dan ook worden vastgesteld dat het aandeel is terug te vinden op het kooplijstje van verschillende van ’s werelds meest succesvolle fondsbeheerders. Het gaat hierbij dan onder meer om fondsbeheerders zoals bijvoorbeeld:

  • Susquehanna International;
  • Viking Global Investors;
  • Renaissance Technologies;

Opvallend, het aandeel van Amazon vormt op moment van schrijven met zomaar even 5 procent de grootste positie binnen de portefeuille van Viking Global Investors. Dit maakt meteen duidelijk dat het geloof in het aandeel niet alleen op vandaag, maar ook voor de toekomst zeer groot is. Inmiddels kan er hoe dan ook worden vastgesteld dat Amazon niet meer louter en alleen de volledige focus legt op e-commerce. Daarnaast is ze bijvoorbeeld ook een belangrijke speler voor wat het aanbieden van clouddiensten betreft. Daarnaast is er uiteraard ook nog de streamingdienst Amazon Prime Video welke in een mum van tijd is uitgegroeid tot één van de grootste streamingdiensten op onze planeet.

Enorm perspectief voor de toekomst

Het is algemeen bekend dat Amazon uit verschillende divisies of dochterbedrijven bestaat. Eén van deze subdivisies luistert naar de naam ‘Amazon Web Services’. Voor deze dienst geldt dat ze goed is voor ongeveer één derde van alle bestellingen wereldwijd die betrekking hebben tot cloudinfrastructuur. Van de marges in de clouddiensten geldt dat ze erom bekend staan merkelijk hoger te liggen als in de retail. Dit gecombineerd met de vooruitzichten die gelden op moment van schrijven voor zowel de abonnementsdiensten als de advertenties geldt dat de verwachting is dat de operationele cashflow van Amazon tegen het jaar 2025 nog meer dan kan verdubbelen.

Met dergelijke vooruitzichten is het natuurlijk moeilijk om te stellen dat Amazon geen groeiaandeel zou zijn. Dit aldus ondanks het feit dat ze over een gigantische marktkapitalisatie beschikt evenals een aandelenprijs heeft van zo’n slordige 3.300 Amerikaanse dollar. Ook het feit dat Amazon op moment van schrijven (nog) geen dividend uitkeert zorgt ervoor dat we ze eigenlijk nog niet kunnen klasseren als een waarde-aandeel.