Komst van een exchange traded fund (ETF) kan prijs Bitcoin door het plafond jagen

Zal de SEC ditmaal overstag gaan en de Van Eck-ETF goedkeuren? De Bitcoin-bulls kunnen dit jaar een ritje maken aan boord van een raket. Die snelheidsversnelling kan er komen als de lang verwachte exchange-trade fund (ETF) voor de grootste cryptocurrency op de markt komt.

In het verleden werden verschillende pogingen om een ETF te lanceren gecounterd door de Amerikaanse financiële regelgever, die steevast weigerde om toestemming voor de lancering te geven. Onder andere de broers Winklevoss, ongetwijfeld de bekendste cryptobeleggers in de wereld, proberen al jarenlang om zo’n ETF van de grond te krijgen.

Het is een beetje ondergesneeuwd geraakt door de forse stijging van de koers van Bitcoin in de afgelopen maanden, maar ETF-zwaargewicht VanEck diende op 30 december een Form S-1-registratieverklaring in voor de goedkeuring van een nieuwe bitcoin ETF genaamd de ‘VanEck Bitcoin Trust’. In tegenstelling tot de aanvraag van VanEck voor de handel in bitcoin futures ETF (aanvraag die al dateert van in 2017), zou de nieuwe ETF bitcoins bevatten.


Komst van een exchange traded fund (ETF) kan prijs Bitcoin door het plafond jagen

Dit belangrijke onderscheid zou de doorslag kunnen geven om de toestemming te verkrijgen en dan zou het hek wel eens helemaal van de dam kunnen zijn. Er zou een nog groter onevenwicht kunnen ontstaan tussen de vraag en het aanbod aan Bitcoin. De rest van het verhaal laat zich raden: de prijs van de cryptocurrency kan tegen die achtergrond fors stijgen.

BITG-analist Mark Palmer is van mening dat het nu er op of er onder is. Eén van de belangrijkste vragen die in 2021 moeten worden gesteld is of de Amerikaanse Securities and Exchange Commission eindelijk een Bitcoin exchange-traded fund zal goedkeuren, waarmee iedereen de cryptocurrency op een heel makkelijke manier kan kopen.

Er zou dan in Bitcoin gehandeld kunnen worden precies zoals er in aandelen wordt gehandeld. Een ETF die de virtuele valuta volgt, kan volgens Palmer een dramatische impact hebben op zowel de groei van Bitcoin zelf als op de sector van de cryptocurrencies.

Maar het is echter nog wat vroeg om al victorie te kraaien. De komst van een Bitcoin ETF is dit jaar – of ook in de komende jaren – verre van zeker, zo waarschuwt Palmer. De SEC heeft een traditie van het afknallen van initiatieven om Bitcoin ETF’s te creëren, dit op basis van de vrees voor frauduleuze activiteiten en voor marktmanipulatie.

Palmer merkte op dat de SEC in augustus 2018 al negen aanvragen voor Bitcoin ETF’s had afgewezen. Hij hoopt dat de verbluffende stijging van de Bitcoinprijs gedurende de afgelopen maanden, een stijging die werd gevoed door de komst van institutionele beleggers, eindelijk de stemming binnen de SEC zou kunnen doen omslaan.

De institutionele beleggers hebben zich recent zeker niet onbetuigd gelaten. In december 2020 onthulde verzekeringsgigant MassMutual een investering van 100 miljoen dollar in Bitcoin te hebben gedaan. PayPal blijft van zijn kant Bitcoin opkopen ter ondersteuning van de lancering van de mogelijkheid om cryptocurrencies te kopen, verkopen en verhandelen vanaf een PayPal-rekening.

En Square zei onlangs dat het klanten voor het eerst in staat zal stellen om transacties in Bitcoin uit te voeren. Zo wordt de aankoop van Bitcoins steeds meer gestimuleerd en dat kan de prijs nog verder opjagen. Hoewel het opletten blijft voor de volatiele prijsbewegingen die blijkbaar inherent zijn aan deze cryptocurrency.

 

Harm van Wijk

www.beleggen.com