Koers van Adyen schiet uit startblokken bij beursdebuut

De beursgang van betalingsverwerker Adyen is erg succesvol verlopen. De beursintroductie werd met 240 euro al aan de bovenkant van de prijsrange tussen 220 en 240 euro gehouden. Direct na opening van de beurs schoot de koers van Adyen uit de startblokken tot boven de 400 euro. In de ochtend werd zelfs de grens van 500 euro tijdelijk gepasseerd. Helaas was de forse koerswinst niet weggelegd voor particuliere beleggers. De inschrijving voor de beursgang was alleen weggelegd voor grote institutionele partijen. Vanaf de opening van de beurs konden ook particuliere beleggers de aandelen bemachtigen. De introductieprijs was ook opvallend te noemen gezien de prijs per aandeel. Vanwege het psychologisch effect maken aandelen vaak voor een bedrag onder de 20 euro hun debuut op de beurs.

Hoge verwachtingen

De verwachtingen waren al hooggespannen en dat was ook terug te zien aan de hoge kant van de introductieprijs. Dat de koers van Adyen kort na opening zefs boven de 400 en 500 euro kwam laat zien dat de interesse groot was. Er kunnen wel vraagtekens worden bij worden gezet. Een bedrijf probeert natuurlijk zo goed geprijsd mogelijk een beursgang te maken. Dat kan soms zelfs wat aan de dure kant zijn wat volgens sommige analisten bij Adyen het geval is. De vraag is dan ook of 400 of 500 euro een reële beurskoers is op dit moment.

koers van Adyen overzicht klanten
Een aantal partners/klanten van Adyen

Wat is Adyen?

In 2006 werd Adyen opgericht door Peter van der Droes en Arnout Schuijff. Adyen is op het eerste gezicht niet een heel bekende naam in het betalingsverkeer. Schijn bedriegt want op menig afschrift zal de naam Adyen als betalingsverwerker staan. Zo verwerkt het betalingen van onder andere bovenstaande bedrijven maar ook van bijvoorbeeld Facebook en eBay. Dankzij de systemen van Adyen kunnen betalingen via creditcard, PIN en iDeal worden geregeld. Adyen ging zelfs ver om eBay als partner binnen te halen. In ruil voor de samenwerking is naar verluidt een belang van 5 procent aangeboden aan het Amerikaanse bedrijf.


Koers van Adyen schiet uit startblokken bij beursdebuut

De grote interesse in de beursgang komt ook door de sterke groei dat het bedrijf doormaakt. Zo was de omzet in 2013 nog ‘slechts’ 70 miljoen euro, vorig jaar was dat al ruim 1,1 miljard euro. De winst steeg van bijna 4 miljoen in 2013 naar 119 miljoen in 2016. Een verdere groei weegt al snel door in de winstgevendheid, er is namelijk al een goed werkende dienst. Extra kosten bij een verdere groei zullen dan ook beperkt zijn.

Koers van Adyen schiet uit de startblokken

Met een slotkoers van 455 euro was het een stijging van 89,6 procent in vergelijking met de introductiekoers. Kort voor 11 uur werd een top bereikt van zelfs 503,90 euro, zie onderstaande grafiek. De beursgang kan dus een succes worden genoemd en het was dan ook vooral een feestje voor institutionele beleggers. Hieronder valt onder meer beleggingsmaatschappij Iconiq Capital. Hier participeren onder meer Mark Zuckerberg, de topman van Facebook en Jack Dorsey, de topman van Twitter. Beleggers die rond de intraday-top kochten kijken al tegen een verlies aan van 10 procent.

In Europa zal het één van de grootste beursgangen zijn in de techsector voor 2018. Inmiddels waren er ook al 2 analisten die een advies en/of koersdoel gaven. InsingerGilissen gaf geen advies maar wel een koersdoel van 300 euro. Kempen gaf een koersdoel van 320 euro en een koopadvies. Echter de koers van dit moment is al een overschrijding van bijna 50 procent van het koersdoel van Kempen. Of dat gelijk staat aan eigenlijk nu een verkoopadvies zal in de komende weken blijken.

Meer lezen op het Adyen forum >

Koers van Adyen op de eerste beursdag
Koers van Adyen op de eerste beursdag