Junk bonds geven waarschuwing voor de beurzen

Het nieuwe jaar is slecht begonnen voor de Amerikaanse junk bonds en hoewel het soms negeert wordt kan dit een slecht signaal voor de aandelenbeurzen zijn. Junk bonds worden ook wel rommelobligaties genoemd en dit zijn risicovolle obligaties met een  hoog rendement. Kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor’s kennen aan junk bonds de kredietwaardering “non-investment grade” toe en dit geeft de betrouwbaarheid dat de obligatie niet in gebreke blijft aan.

Junk bonds vs. aandelen

Er is een sterk verband tussen junk bonds en aandelenbeurzen en hierbij lopen de junk bonds vaak voor op de aandelenbeurzen. Grofweg gezien volgen beiden hetzelfde parcours maar soms lopen beiden uiteen. De onderstaande afbeelding laat zien dat junk bonds en aandelen het niet altijd eens zijn maar uiteindelijk trekken de aandelen aan het kortste eind en volgen dan de junk bonds (in de grafiek high-yield bonds genoemd).

Junk bonds en aandelen indicator

De grafiek laat een aantal opmerkelijke gebeurtenissen zien. Zo is een aantal keer te zien dat junk bonds eerder een stijging of daling inzetten dan aandelen maar uiteindelijk volgden aandelen toch dezelfde richting als de junk bonds. De periode dat beide grafieken steeds verder uit elkaar liepen bleef tot ongeveer halverwege 2015 toenemen. Niet toevallig dat de periode werd ingezet door het lanceren van QE3 (quantitative easing 3) door de FED en dat het stopte toen de FED QE3 weer beëindigde. De steun dankzij QE3 is er voor aandelen niet meer en mochten beide grafieken elkaar weer willen opzoeken dan is er nog veel ruimte neerwaarts voor aandelen.

De dalende trend van junk bonds lijkt voorlopig niet te stoppen en de Amerikaanse highyield-spread is flink opgelopen tot ruim 800 basispunten in januari. Eind 2015 was dit nog net geen 700 basispunten en afgelopen zomer nog 526 punten terwijl de gemiddelde spread 576 basispunten is. Een groot deel van de zwakte is toe te schrijven aan de energiesector die het zwaar heeft vanwege de dalende olieprijs. Daarbij komt nog eens een vertraagde groei van de Chinese economie en dit zorgt voor een toename van de highyield-spread van maar liefst 100 basispunten.

Afname leningen, signaal voor een komende recessie?

De afname van uitgegeven highyield-leningen is ook een sterk signaal. Volgens Bank of America Merrill Lynch kan dit duiden op een komende recessie (zie onderstaande grafiek). Niet lang na een daling van het aantal uitgegeven highyield-leningen volgde er in de afgelopen decennia een recessie, dit is in de grafiek aangegeven met de gele zones.

Junk bonds recessies indicatie

Uitzonderingen

Gelukkig volgt er niet altijd een recessie wanneer highyield-spreads fors oplopen maar in 2014 was er al een opleving en sindsdien is de spread verder toegenomen. Onderstaande grafiek laat een aantal uitzonderingen zien wanneer spreads ‘piekten’ maar wanneer er geen recessie volgde. Dit was onder andere tijdens de Long-Term Capital Management crisis in 1998, boekhoudschandalen in de VS in 2002, de Griekse crisis in 2011 en de recente crisis in China.

Junk bonds recessies indicatie

Discussieer mee over de beurs (klik hier)