Je financiële workflow organiseren in je bedrijf

gratis Macbook Pro Op Bruin Houten Tafel Stockfoto

Veel ondernemers zijn op een gegeven moment gegroeid en hebben nog oude workflows die niet zo goed matchen met de nieuwe toegevoegde systemen. Dit zorgt voor vertraging en leidt tot extra miscommunicatie, vertraging en onnodige kosten. Ervaar je ook dat de financiële workflow in je bedrijf wel een herziening kan gebruiken? Lees dan hier de tips over hoe je je financiële workflow organiseren kan in je bedrijf.

Wat wordt er bedoelt met financiële workflow?

Het is heel normaal om je workflow te organiseren. Dat kan bijvoorbeeld met goed management en met hulpmiddelen zoals digitale formulieren. Zo kun je met een digitaal formulier alles op 1 plek direct overal wijzigen. Maar hoe zit het met de flow van het geld in je bedrijf? Weet je precies wat er aan geld binnenkomt, wat de kosten zijn die gemaakt worden en wat er uiteindelijk aan geld binnenkomt?

Het is verbazingwekkend, maar er zijn nog genoeg ondernemers die niet precies van een verkocht product weten: wat de kostprijs is, wat de verdere kosten zijn en wat uiteindelijk de winst is. Soms zijn er producten bij die zelfs geld kosten. Met name bij restaurants waar de grondstofprijzen danig kunnen fluctueren, komt dit voor.

De beurs op?

Even heel iets anders dat interessant is voor een goede financiële flow. Het is voor je bedrijf misschien interessant om de mogelijkheden te verkennen om de beurs op te gaan. Misschien kun je zo net die schaalvergroting die nodig is, wel maken. En brengt dit de financiële stroom van het bedrijf extra goed op gang.

Financiële administratie

De workflow van de financiële administratie, die ervoor zorgt dat je altijd inzicht hebt in de actuele situatie, is in veel bedrijven niet voldoende geautomatiseerd. Dit zorgt ervoor dat cijfers soms niet voldoende actueel zijn.

Bij een goede financiële workflow kun je ook voorkomen dat er bijvoorbeeld iets per ongeluk twee keer besteld wordt. Zo zijn er digitale controle formulieren. Als iemand dan iets uit het magazijn niet kan vinden, kun je bijvoorbeeld op het digitale formulier zien dat het er wel zou moeten staan. Vaak is het een kwestie van beter zoeken of staat het product per ongeluk op de verkeerde plek.

Doorstroom

In het magazijn moet je ook een goede doorstroom van artikelen hebben. Als het magazijn vol staat met producten die voor de verkoopprijs niet verkocht meer worden, kun je het mogelijk beter voor de kostprijs ofzo verkopen. Zo maak je weer geld vrij en is er meer financiële doorstroom. Natuurlijk is het wel handig om te bekijken waardoor de inschatting over de verkoopmogelijkheden van die producten niet goed is gegaan. Daar kun je van leren voor een volgende keer.

Soms komt het simpelweg omdat de ene persoon net wat meer feeling heeft voor wat goed verkoopbaar is dan de andere persoon. Het blijft ook een stukje gevoel.