Januari effect en het effect op de rest van het beursjaar

Beleggers zijn bekend met veel beurswijsheden en sommigen zijn van toepassing op een specifieke tijd van het jaar. Zo is er het januari effect en de invloed van januari op de rest van het jaar. Eerder werd ook “Sell in May but remember to come back in September” uitgelicht als seizoensgebonden beurswijsheid. Volgens het januari effect zou januari doorgaans een goede beursmaand zijn door veel instroom van kapitaal. Daarnaast speelt januari ook een rol voor het verloop van de rest van het beursjaar. Waar komt het januari effect vandaan en wat zegt het over de rest van het beursjaar?

Windowdressing

Windowdressing is een fenomeen dat vooral afspeelt onder institutionele beleggers. Particuliere beleggers kunnen dit ook maar hierbij heeft het weinig nut. Met windowdressing worden posities in effectenportefeuilles verkocht om deze beter uit te laten zien. Slecht presterende effecten worden verkocht om zo positiever in de eindejaarsrapportage te komen. Dit zijn vaak minder kwalitatieve en risicovolle beleggingen. Voor de indexen is het effect dan beperkt. Echter in januari worden nieuwe posities ingenomen met de vrijgekomen cash. Dit zijn veelal beleggingen van hogere ‘kwaliteit’ zoals aandelen uit hoofdindexen. Windowdressing kan dus één van de oorzaken voor het januari effect zijn.


Januari effect en het effect op de rest van het beursjaar

Belastingontduiking

Misschien nogal kort door de bocht maar in de VS speelt (legale) belastingontduiking een rol in het januari effect. Verliesgevende posities mogen in de VS worden gebruikt om gerealiseerde winsten te drukken. Hierdoor hoeft er minder belasting te worden afgedragen. De verliesgevende posities die in december worden verkocht zorgen weer voor cash. De cash kan in januari weer worden gebruikt om aandelen te kopen. Deze belastingconstructie is niet van toepassing op België en Nederland. Amerikaanse beurzen zijn leidend voor de financiële wereld dus het januari effect waait ook een beetje over op andere beurzen.

Vervolg van het jaar

Naast het januari effect is er ook de beurswijsheid “As January goes, so goes the year”. Dat wil zeggen dat januari een graadmeter is voor de rest van het jaar. Althans in veel gevallen maar dit is zeker niet altijd zo. In de afgelopen decennia stond in ongeveer 2 op de 3 jaren een positief januari garant voor een positief beursjaar. In 1 op de 5 jaren werd een negatief januari gevolgd door een negatief beursjaar. De overige jaren hadden geen verband tussen het rendement in januari en de rest van het jaar.

Gokken op het januari effect?

Is begin januari dan het moment om aandelen te kopen? Statistisch gezien is december een maand met hogere rendementen dan januari. Dit kan misschien komen doordat beleggers willen inspelen op het januari effect en een maand eerder instappen. Dit kan soms voor een eindejaarsrally zorgen en in januari doen de beurzen het dan vaak nog dunnetjes over. Maar zoals elke belegger weet: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Bezoek het beursforum