Is Trump of Biden beter voor de beurs en uw aandelen?

Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vragen beleggers zich af of Donald Trump of Joe Biden beter zal zijn voor de aandelenbeurzen. Met theoretisch gezien de machtigste functie op aarde is het duidelijk het een Amerikaanse president zijn stempel kan drukken op aandelen en dus ook de beurzen. De afgelopen jaren was dat al vaak te zien onder president Trump. Met zijn niet eerder vertoonde berichten via met name social media zoals Twitter wist hij de beurzen snel hoger of soms ook lager te krijgen. Het belang van de presidentsverkiezingen in combinatie met de beurs mag dus duidelijk zijn.


Is Trump of Biden beter voor de beurs en uw aandelen?

Republikeinen of Democraten?

Fiscaal beleid zoals overheidsuitgaven en het belastingstelsel maar ook in actie komen tijdens een crisis zoals tijdens de corona-uitbraak hebben uiteindelijk invloed op de economie. De uitwerking van bepaalde maatregelen maar ook de toon waarop hebben invloed op het kiesgedrag. Beleggers houden echter van concrete cijfers. Zo zijn de prestaties van de beurzen onder de verschillende presidenten van belang om te zien of beleggers beter af zijn onder een Republikeinse president of een Democratische president.

In de onderstaande grafiek zijn de prestaties van de Amerikaanse beurs inclusief dividenden uitgezet sinds begin 1974. De grafiek is uitgezet met een logaritmische schaal. Hiermee is een analyse over een langere termijn duidelijker want samengestelde groei vlakt hier wat mee uit waardoor periodes beter met elkaar te vergelijken zijn. De scores lijken duidelijk in het voordeel van de Democraten met een rendement van 15,4 procent per jaar. De Republikeinen blijven ver achter met 8,6 procent.

Amerikaanse beurs onder Republikeinen (rood) en Democraten (blauw)
Amerikaanse beurs onder Republikeinen (rood) en Democraten (blauw)

Een Democratische president is beter?

De conclusie dat een Democratische president beter zou zijn voor de beurs is misschien wat kort door de bocht. Dit komt vooral door het scheef trekken van de rendementen in bepaalde ambtstermijnen. Zo was er het knappen van de internetbubbel en de daarop volgende bearmarket toen Bush president werd. Hiermee zou Clinton met de eer strijken in aanloop naar de crash en zouden de slechte cijfers op naam van Bush komen. Daarbij had Bush ook nog eens de ‘pech’ dat hij aan het einde van zijn ambtstermijn vertrok rond het dieptepunt van de financiële crisis in 2008/2009. Als de periode onder Bush niet wordt meegerekend dan is het resultaat toch beduidend anders. De Republikeinen zouden dan een rendement per jaar hebben behaald van 14,1 procent in plaats van 8,6 procent. Het verschil tot de sterke 15,4 procent inclusief de aanloop naar de internetbubbel is dan een stuk kleiner.

Meer over de beurs en beleggen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN