Is goud dé investering van 2016?

2016 is op zijn zachtst gezegd slecht begonnen. Beurzen die in een hoog tempo daalden, olieprijzen die verder onder druk kwamen te staan en politieke onrust zorgden ervoor dat de seinen op de financiële markten op rood kwamen te staan. Grote indices maakten grote verliezen in de eerste anderhalve maand van 2016. Zo daalde de Dow Jones met ruim 10%, de S&P 500 met 11% en onze eigen AEX en BEL20 leverden respectievelijk 13% en 15% in. Goud liet echter het tegengestelde zien.


In de tijd dat de beurzen fors daalden lijkt de goudprijs definitief de trend te hebben gekeerd, zie ook de grafiek hieronder. In een eerdere technische analyse wezen wij er al op dat de goudprijs op het punt stond om uit te breken. Met toegenomen onrust en wereldwijde economische groei die onder druk staat zoeken veel beleggers een veilige haven in goud.

Goud historisch gezien een veilige haven

Goud staat van oudsher bekend als een veilige haven waar beleggers en investeerders hun heil zoeken wanneer het minder gaat met de economie. Goud is een relatief veilige belegging omdat het niet onderhevig is aan rentebeleid van Centrale Banken, en relatief waardevast is. Goud wordt door financiële instellingen ook vaak gebruikt als “hedge middel” tegen inflatie.

Hoog historisch rendement

Wanneer de rendementen worden bekeken is te zien dat voor de langere termijn goud een hoog rendement behaalt. De goudprijs is in de laatste 10 jaar met 127% gestegen, een gemiddeld rendement van iets meer dan 8,5% per jaar! Ter vergelijking: De Dow Jones wist in dezelfde periode een rendement te realiseren van 56%, wat neerkomt op iets meer dan 4,5% rendement per jaar. Het verschil met de goudprijs is dus behoorlijk.

Goudprijs goud grafiek 10 jaar graph 10 years
Ontwikkeling van de goudprijs over de laatste 10 jaar

Seinen op groen voor verdere stijging van goud

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een verder oplopende koers van het edelmetaal. Er zijn namelijk voor beleggers voldoende factoren aanwezig om hun heil in het edelmetaal te gaan zoeken, waardoor de koers verder zal kunnen oplopen:

  • Afname van economische groei en angst voor een recessie;
  • De lage prijs voor een vat olie;
  • Terughoudend rentebeleid van de FED;
  • Conflict in het Midden Oosten in landen als Syrië, Jemen en Irak.

Gisteravond veerde de goudprijs met bijna 2,5% op toen bekend werd dat de FED de rente in Amerika ongewijzigd laat en er zijn voorlopig ook geen tekenen van een renteverhoging in de komende kwartalen. Waar het gaat eindigen? Volgens sommige analisten kan goud gaan doorstoten tot niveaus van 1.400 dollar per troy ounce. Als dat het geval is dan zal het rendement op een troy ounce goud alleen in 2016 al 30% worden!

Gastblog van ‘JortK’

Discussieer over goud op het beursforum (klik hier)