Is Deutsche Bank de volgende Lehman Brothers?

De problemen rondom Deutsche Bank stapelen zich verder op en de huidige toestand van Deutsche Bank kan een gevaar zijn voor de gehele bankensector. Eerder dit jaar waarschuwde het IMF (Internationaal Monetair Fonds) dat de systeembank zelfs een gevaar is voor de wereldwijde economie. Deze uitspraak volgde na het uitbrengen van het jaarlijkse rapport over de financiële markten. Na Deutsche Bank noemt het IMF het Britse HSBC en het Zwitserse Credit Suisse als grote risico’s voor de financiële sector.

Deutsche Bank als ‘spin in het web’

Volgens het IMF zou een eventuele neergang van Deutsche Bank desastreus zijn voor de bankensector omdat het belang van de bank in het wereldwijde financiële netwerk zo groot is. In onderstaande afbeelding (spinnenweb) is te zien hoe Duitse bank verweven is in de bankensector en welke banken na Deutsche Bank de grootste risico’s zijn voor het financiële systeem. In het overzicht zijn de Europese banken blauw gemarkeerd, de Aziatische in het groen en de Amerikaanse in het paars. De dikte van de rode pijlen geeft de mate van blootstelling aan Deutsche Bank aan.

Belang van Deutsche Bank in de financiële sector

Among the G-SIBs, Deutsche Bank appears to be the most important net contributor to systemic risks, followed by HSBC and Credit Suisse.

Bron: IMF rapport met betrekking tot Duitsland

Lehman Brothers

Lehman Brothers was een bank met het predicaat ’too big to fail’ en toch ging het in 2008 failliet. De Amerikaanse zakenbank leed in 2008 enorme verliezen, zo werd over de eerste 3 kwartalen van 2008 een verlies van meer dan 6 miljard euro geboekt. Op 9 september 2008 verloor het aandeel maar liefst 40%. De grootste overeenkomst tussen Lehman Brothers en Deutsche Bank is de grote verwevenheid met de financiële wereld, met als gevolg problemen voor banken en verzekeraars en een wereldwijde kredietcrisis. Wereldwijd werden banken gered met kapitaalinjecties en zelfs het nationaliseren van een aantal verzekeraars en banken was geen uitzondering. Een andere grote overeenkomst tussen Deutsche en Lehman leest u dadelijk.

Problemen stapelen zich op voor Deutsche Bank

De laatste jaren kwam de Duitse systeembank herhaaldelijk negatief in het nieuws, gecombineerd met mega-boetes. Telkens liet het bedrijf weten dat het om incidenten ging maar wel was het vaak Deutsche Bank dat betrokken was bij grote schandalen. Zo heeft Deutsche Bank inmiddels schikkingen betaald voor het (mede) manipuleren van interbancaire rentetarieven, de Euribor en Libor. Eind 2008 bleek Deutsche Bank 12 miljard dollar aan verliezen te hebben verdoezeld, het misleiden van de Amerikaanse overheid resulteerde in een schikking van 202 miljoen dollar en recent oordeelde de Amerikaanse justitie dat de bank een boete van 14 miljard dollar moet ophoesten vanwege fraude met hypotheken. Met een beurswaarde van inmiddels nog maar 16 miljard dollar lijken de problemen groter dan voorheen.

De laatste ontwikkeling betreft hedgefondsen die posities en tegoeden weghalen. Het gaat hier om hedgefondsen die derivatentransacties via de bank afhandelen. Volgens Bloomberg zouden inmiddels 10 van de ongeveer 200 klanten die deze transacties uitoefenen via de bank hun risico’s beperken. Op de beurs had dit nieuws direct impact want de berichten laten zien dat het vertrouwen in de zakenbank afneemt. Het aandeel verloor op de Amerikaanse beurs fors na het nieuws terwijl de notering in Europa nog de dag afsloot met een winst van 1%.

Een opvallend detail is dat Lehman Brothers ooit werd opgericht door een Duitser die emigreerde naar Amerika…

Bespreek Deutsche Bank op het beursforum >>>

Daling aandeel Deutsche Bank

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: