Is de koers van het aandeel UCB koopwaardig? Koopt u UCB of Tubize?

Waar de beurzen en dus ook veel aandelen records breken heeft het aandeel UCB een niet zo sterke periode achter de rug. Toch kan een teken van zwakte van de UCB koers interessant zijn voor wie het aandeel overweegt. Vorig jaar juli bereikte de koers van het aandeel UCB nog een all time high van 113,25 euro. Inmiddels staat het aandeel op 79,16 euro wat een verlies van ruim 30 procent is ten opzichte van het record van vorig jaar. Mocht u het aandeel UCB overwegen dan kunt u eventueel het aandeel van de mono holding Tubize overwegen.


Is de koers van het aandeel UCB koopwaardig? Koopt u UCB of Tubize?

Aandeel UCB dichtbij lange termijn steun

Op basis van technische analyse kan een belegger overwegen om een aandeel te kopen, houden of verkopen. Logischerwijs koopt iemand liever bij een steun dan bij een weerstand. Toch is het alert blijven bij een steun of weerstand, deze zijn er niet om altijd stand te houden. Een steun kan zorgen voor herstel van de koers maar kan ook breken waarna het aandeel verder daalt. Bij een weerstand kan een verkoop overwogen worden máár als de weerstand doorbroken wordt kan een aandeel (blijvend) een hoger niveau bereiken.

In de onderstaande weekgrafiek is het koersverloop van het aandeel UCB te zien sinds eind 2017. Op dit moment noteert de UCB koers dichtbij de diagonale lange termijn steun (1). In een positief scenario volgt vanaf deze lijn een herstel. Dit herstel kan bewegen binnen de stijgende trend die te herkennen is bij de diagonale steun en weerstand gemarkeerd met de 2. Bekijken wij de bollinger bands dan beweegt de koers al enige tijd aan de onderzijde van dit kanaal. Ook dit kan een aankomend herstel aanduiden. De RSI indicator staat nabij het laagste niveau in jaren. Nog niet in de oversold zone (<30) maar dat hoeft ook niet bereikt te worden. Let op nieuws of macro-economische ontwikkelingen kunnen de technische analyse te niet doen.

Technische analyse aandeel UCB 27 april (weekgrafiek)
Technische analyse aandeel UCB 27 april (weekgrafiek)

UCB of Tubize kopen?

De grootste aandeelhouder van UCB is Financière de Tubize SA, dit is een Belgische vennootschap waarvan de aandelen ook zijn toegelaten tot de verhandeling op Euronext Brussel. Tubize heeft zo’n 35,00 procent van de aandelen UCB in bezit. Dit percentage is goed voor maar liefst 68.076.981 aandelen. De familie Janssen is de referentie aandeelhouder in Tubize.

Met dit aantal uitstaande aandelen is eigenlijk vrij eenvoudig de waarde van het aandeel Tubize te berekenen. Toch is dit helaas geen exacte wetenschap want de beurswaarde van de mono-holding Tubize staat al lang onder de waarde van het pakket aandelen UCB.

Berekenen wij nu op basis van de slotkoers van het aandeel UCB van 79,16 euro dan is het totale pakket aandelen maar liefst 5.388.973.816 euro waard. Er staan 44.512.598 aandelen Tubize uit, welke dus elk 121,07 euro aan waarde hebben op basis van het aandeel UCB. Een flinke korting dus maar deze korting is er al lang. Een betere vuistregel is dat wanneer het aandeel UCB 1 euro stijgt Tubize er circa 1,53 euro waarde bij moet krijgen. Dit is het aantal aandelen UCB dat Tubize in bezit heeft delen door het aantal uitstaande Tubize.

Lees meer op het UCB forum

DEEL MET VRIENDEN


Legenda bij grafiek(-en) + disclaimer
Groene lijnen = steunlijnen
Rode lijnen = weerstanden
Disclaimer: de technische analyses op www.beursig.com zijn geen advies tot kopen, houden of verkopen van een aandeel of ander beleggingsproduct. Een technische analyse kan achterhaald worden na verloop van tijd, nieuws en/of (macro) economische ontwikkelingen.