Investeren in zonnepanelen kan ook met een ETF / tracker

Groene energie is al jaren aan een sterke opmars bezig en opwekking van elektriciteit door middel van zonnepanelen is hier een belangrijk onderdeel van. Zonnepanelen hebben grote voordelen in vergelijking met andere middelen om energie op te wekken. Ze vervuilen niet het uitzicht van de horizon zoals bij windturbines en er zijn geen risico’s zoals bij kernenergie. In principe kunnen zonnepanelen overal worden toegepast, zo worden ze toegepast in gebieden die afgelegen zijn of worden ze zelfs in de ruimte toegepast. Er ontstaan ook steeds meer zonneparken waarbij op grote schaal zonne-energie wordt opgewekt. Zonnepanelen zijn ook populair bij particulieren, steeds meer daken worden voorzien van panelen om in de eigen energiebehoefte te voorzien. Voor beleggers is er de kans om mee te kunnen profiteren van de snelle groei in deze sector. U kunt namelijk investeren in zonnepanelen met behulp van een ETF / tracker.

Meer capaciteit, lagere prijzen

In het onderstaande diagram is te zien wat de wereldwijde geïnstalleerde capaciteit is voor zonnepanelen. Van 2007 tot en met 2017 is de capaciteit maal 44 gegaan. Door deze enorme groei is het aantal bedrijven in deze sector ook sterk toegenomen. Binnen de gehele sector van groene energie zorgt de subsector van zonnepanelen ook voor verreweg de meeste banen. Dit gaat van productie tot en met installatie. In eerste instantie zou u misschien denken dat deze groei zeer positief zou zijn voor de bedrijven die actief zijn in deze sector…

investeren in zonnepanelen wereld zonne energie
Wereldwijde geïnstalleerde capaciteit zonne-energie (bron: Irena.org)

Die sterke groei is in grote lijnen wel positief voor de meeste bedrijven maar het staat niet evenredig aan de inkomsten voor deze bedrijven. Door de sterk toegenomen vraag naar zonnepanelen en doordat er veel meer spelers actief werden is de prijs per zonnepaneel ook snel omlaag gegaan. In de periode van midden 2010 tot eind 2015 daalden de prijzen met gemiddeld 80 procent. Deze prijzen worden uitgedrukt in dollar per wattpiek (Wp). Wattpiek is een meeteenheid voor de capaciteit van zonnepanelen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. In de onderstaande grafiek is deze ontwikkeling te zien.

investeren in zonnepanelen prijzen vergelijken wereld zonne energie
Prijsontwikkeling van zonnepanelen (Irena.org)

Investeren in zonnepanelen met een ETF / tracker

Beleggers die willen investeren in zonnepanelen kunnen kiezen voor aandelen of een ETF (ook wel tracker genoemd). Onze voorkeur gaat uit naar een ETF vanwege risicospreiding, let op dit staat niet gelijk aan risicoloos. Met een ETF kunt u namelijk met één beleggingsproduct indirect beleggen in meerdere aandelen.


Investeren in zonnepanelen kan ook met een ETF / tracker

Er zijn verschillende ETF’s die richten op groene energie maar die een beperkte blootstelling hebben aan zonne-energie. Wie wil investeren in zonnepanelen kan waarschijnlijk het beste kiezen voor de ETF met de naam Invesco Solar ETF met de ticker TAN. Geografisch gezien komen de bedrijven die opgenomen zijn in de ETF voornamelijk uit Noord Amerika (43 procent), Europa (30 procent) en Azië (18 procent). De grootste posities van aandelen in de ETF zijn hieronder opgesomd. Tussen haakjes staat de ticker genoemd en het percentage geeft de weging binnen de ETF TAN aan. Voor wie wil investeren in zonnepanelen met één of meerdere aandelen kan ter inspiratie het overzicht gebruiken.

  1. First Solar Inc (FSLR) 9,26%
  2. Solaredge Technologies Inc (SEDG) 7,65%
  3. GCL-Poly Energy Holdings Ltd (3800:HKG) 6,70%
  4. Xinyi Solar Holdings Ltd (968:HKG) 6,35%
  5. Sunrun Inc (RUN) 6,15%
  6. Meyer Burger Technology AG (MBTN:SWX) 5,18%
  7. Enphase Energy Inc (ENPH) 4,72%
  8. JinkoSolar Holding Co Ltd (JKS) 4,52%
  9. Canadian Solar Inc (CSIQ) 4,47%
  10. Solaria Energia y Medio Ambiente SA (SLR:SIBE) 4,42%

Posities per 18 februari 2019

Meer over beleggen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock