Inflatieangst op de beurs, hoe kunt u zich voorbereiden?

In het bijzonder op de Amerikaanse markt zien we dat het inflatiespook terug is van een tijdje weggeweest. In april van dit jaar steeg de inflatie in de Verenigde Staten dan ook richting de 4,2 procent. Dat is het hoogste peil sinds het jaar 2008. Niet alleen die stijging is significant te noemen. Dat geldt namelijk eveneens voor de stijging van de zogenaamde kerninflatie. Hierbij wordt er geen rekening gehouden met energie en voeding. Deze steeg ondertussen richting de 3 procent. De niet onaanzienlijke inflatie heeft de angst voornamelijk op de beurs doen toenemen. Hoe kunt u uzelf wapenen tegen deze inflatieangst zodat u de verliezen binnen de perken kunt houden of er zelfs uw voordeel mee kunt doen?


Inflatieangst op de beurs, hoe kunt u zich voorbereiden?

Worden vooral groeiaandelen geslachtofferd?

Wanneer we de huidige situatie op de beurs onder de loep nemen kunnen we vaststellen dat vooral de zogenaamde groeiaandelen zijn afgestraft of onder druk zijn komen te staan na de ongelofelijke run die ze hebben meegemaakt in het voorbije jaar. Dit geldt dan nog niet in het minst voor de techaandelen. Deze hebben de laatste tijd een dergelijke significante correctie meegemaakt dat heel wat posities stevig in het rood zijn geduwd. In tijden van inflatie en van algemene onzekerheid op de beurs is het een vrij logische gang van zaken dat beleggers voornamelijk kijken in de richting van waardeaandelen. Gerenommeerde beleggers waaronder Warren Buffett hebben sinds jaar en dag op dit vlak het goede voorbeeld gegeven. Wanneer de onzekerheid op de beurs toeslaat zijn het immers de aandelen van gerenommeerde bedrijven die doorgaans het hoofd het meest koel weten te houden. Hierbij kunt u onder andere denken aan aandelen van bedrijven die gericht zijn op consumptiegoederen.

Door inflatieangst meer interesse in financiële aandelen

Traditioneel gezien zorgt een stijging van de inflatie er ook voor dat aandelen van financiële instellingen het goed doen. Voor menig aantal van deze aandelen geldt overigens ook dat ze een bepaald dividend uitbetalen. Heel wat beleggers hebben reeds een positie ingenomen in deze inflatietijd in financiële aandelen, niet in het minst omdat velen van hen toch enigszins ondergewaardeerd waren. In een sterk overgewaardeerde markt kan het belangrijk zijn om niet alleen rekening te houden met hetgeen er zich in de nabije toekomst gaat afspelen, maar ook met wat er op dat specifieke ogenblik mogelijks nog ondergewaardeerd is. Wanneer u dat zult doen zult u merken dat er al snel enkele financiële aandelen in de spotlight zullen komen te staan.

De keuze voor zekerheid boven speculatie

De enorme run die de beurs heeft meegemaakt na de crash in maart 2020 heeft er voor gezorgd dat de markt een ongelofelijk speculatief karakter heeft gekregen. In het bijzonder groeiaandelen zijn ongelofelijk sterk gepushed geweest in het voorbije jaar. Dit laat zich op dit moment, uiteraard mede door toedoen van de sterk gestegen inflatie in de Verenigde Staten behoorlijk voelen. Beide factoren drijven beleggers in de richting van waardeaandelen. Bovendien wordt het ook zeer belangrijk om nog voldoende cash aan de zijkant te hebben staan om te kunnen profiteren van eventuele dips in de markt die er ongetwijfeld aan zitten te komen.

Inflatieangst en inflatie gekoppelde obligaties

U kunt zich beschermen tegen inflatieangst en de negatieve invloed van inflatie met behulp van inflatie gekoppelde obligaties, in het Engels ook wel inflation linked bonds genoemd. Inflatie gekoppelde obligaties kunnen het inflatierisico compenseren of afdekken omdat ze bij een toenemende inflatie in waarde stijgen. Veel grote economieën geven dergelijke inflatie gekoppelde obligaties uit. Onder andere de VS, Japan, een veel Europese en andere Aziatische landen geven deze obligaties uit. Als een soort verzekering tegen onzekerheid in de toekomst zijn het gewilde investeringsmiddelen bij kleine investeerders en grote investeerders zoals institutionele beleggers.

Meer over aandelen en beleggen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN


Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: