Hotter than my mother

Door een gastschrijver

Wie al eens naar Vitaya kijkt (uit vrije wil of gedwongen) zal misschien ooit al eens het Nederlandse programma “Hotter than my daughter” gezien. Voor wie het niet kent, dit programma gaat over moeders die zich uitdagend kleden en gedragen. Ze hebben ook meer ‘succes’ dan hun eigen dochter. Wel op de beurs geldt vaak het omgekeerde principe. Het moederbedrijf heeft vaak een lagere notering terwijl analisten en beleggers de waarde van bepaalde delen van het bedrijf (de dochters) vaak hoger inschatten dan het moederbedrijf zelf. Een aantal Belgische voorbeelden hiervan volgen in onderstaande redevoering. Indien anderen nog toevoegingen hebben aan deze lijst, hou je vooral dan niet in en bespreek ze op het forum. We kunnen altijd van elkaar leren.


CFE (moeder) en DEME (dochter)

DEME is samen met Jan de Nul de twee grote Belgische baggerbedrijven. Baggeren is een Belgisch-Nederlands onderonsje waarbij de delen mooi verdeelt worden. Met een orderboek van 2,2 miljard euro, 90% van de winst van Compagnie d’Entreprises (CFE) die ze zorgen en 55% van de omzet is het een sterke tak. Vooral omdat ze technisch gezien superieur zijn (investeringen in bv. plaatsen van windmolens op zee en moderne vloot) en blijven vernieuwen kunnen ze makkelijk concurreren in vergelijking met de bouwpoot van CFE die zijn marges ziet zakken door de moordende concurrentie bij aanbestedingsopdrachten en andere bouwprojecten.

D’Ieteren SA (moeder) en Belron (dochter)

Belron, bij ons gekend als Carglass maar deze is ook actief in Europa en Noord-Amerika. Belron is actief in het herstellen en vervangen van autoruiten terwijl de andere activiteit het invoeren en verdelen is van auto’s (Volkswagen, Audi, Skoda,… ), motoren, verkopen van tweedehandswagens, etc. De omzet in de eerste helft van 2013 was Belron goed voor 1,47 miljard euro (ongeveer de helft van de omzet van D’Ieteren) en de courante winst van Belron was met 75,8 miljoen euro goed voor 65% van de winst. Belron is vooral belangrijk omdat de automarkt het zwaar te verduren krijgt en deze activiteit één van de enige groeifactoren is van de groep.

Tessenderlo Group (moeder) en Kerley (dochter)

Tessenderlo is zoals in geschreven in de kranten in een omschakelingsfase. Dit maakt beleggers ongerust maar dit is zeer positief voor het bedrijf zelf. Hun schulden zijn ze langzaam aan het afbouwen (330 miljoen momenteel) en ze willen zich focussen op een meer beperkt assortiment van goederen. Kerley maakt nog altijd een deel uit van het bedrijf. Kerley produceert meststoffen en andere producten voor industriële toepassingen. Deze meststoffen zijn op basis van zwavel. Een nieuwe toepassing zal in de toekomst zijn het zuiveren van goud in plaats van cyanide momenteel. Dit is een beloftevolle onderneming die volgens de CEO in 5 à 8 jaar zal verdubbelen. Kerley is momenteel goed voor 15% van de omzet van het bedrijf en 42% van de winst.

Umicore (moeder) en recyclage edelmetalen (dochter)

De recyclage-afdeling was de afgelopen jaren letterlijk en figuurlijk de goudmijn van Umicore. Ze recycleren elektronica, metalen en halen hieruit allerlei grondstoffen. De belangrijkste waren goud, zilver en lood. Deze afdeling zorgt voor 28% van de omzet van het bedrijf en 61% van de winst. Enig nadeel is wel de opkomende concurrentie. Umicore is nog altijd een autoriteit binnen de markt maar nieuwe spelers drukken op de marges met nefaste gevolgen in de toekomst.
De grote vraag is, is deze redenering correct? Is de dochtervenootschap meer waardevol dan de moeder? Voor sommige bedrijven kan ik dit zeker beamen. Een aparte notering zorgt vaak voor een hogere waardering alhoewel de bedrijven zelf minder winst en omzet boeken. Dus het kan nuttig zijn voor bepaalde bedrijven om de overige onderdelen te verkopen en dit geld te pompen in de succesvolle dochter waardoor de hoge beursnotering te rechtvaardigen is.
In de nabije toekomst zie ik de situatie voor Umicore en D’ieteren ongewijzigd. Deze bedrijven hebben zeer waardevolle delen maar zullen ook hun andere delen behouden omdat ze nog rendabel zijn en voor diversificatie zorgen. Tessenderlo is aan het vervellen momenteel dus Kerley zal samen met de resterende delen blijven bestaan en zorgen voor een hogere notering. Tenslotte is er een kans dat Ackermans & Van Haaren CFE koopt, de bouwonderdelen verkoopt en laat noteren als DEME. Ze hebben daarvoor de cash (2,1 miljard euro) maar dit zal zeer moeilijk zijn om VINCI (Franse aandeelhouder van CFE) te overtuigen en zal veel geld kosten (niet alle eieren in dezelfde mand leggen). Dus ik zie CFE de komende jaren wel nog gewoon CFE blijven op de beurs.

 

Klik hier om bovenstaande aandelen en overige aandelen op het beursforum te volgen

 

 Disclaimer: bovenstaande bevindingen zijn geen adviezen tot kopen, houden en/of verkopen.