Hoofd en schouders patroon, een omkeerpatroon in de technische analyse

Koerspatronen kunnen met behulp van technische analyses informatie geven over het verdere koersverloop van bijvoorbeeld een aandeel of index. Hoewel technische analyse niet zaligmakend is en ook niet een 100 procent garantie geeft komt het wel vaak uit. Dit komt doordat professionele handelaren maar ook algoritmes hier veel gebruik van maken en zij veel invloed hebben op de beurzen. Daarnaast is het natuurlijk ook beter om een bepaald uitgangspunt te hanteren voor het doen van aan- en verkopen. Dit in combinatie met fundamentele analyse kan technische analyse waardevol maken. In dit artikel komt een belangrijk omkeerpatroon aan bod: het hoofd en schouders patroon. Daarnaast is er ook aandacht voor het omgekeerde hoofd en schouders patroon. Beiden kunnen een sterk signaal geven voor het verdere koersverloop.


Hoofd en schouders patroon, een omkeerpatroon in de technische analyse

Hoofd en schouders patroon

Binnen de vele patronen en analyses die losgelaten kunnen worden op de koersgrafieken zijn er drie groepen. Dit zijn de continuatie patronen, consolidatie patronen en omkeerpatronen. Een bekend omkeerpatroon is het hoofd en schouders patroon. Zoals de naam al aangeeft is er in een grafiek dan de vorm van een hoofd en twee schouders te herkennen. Daarnaast is er ook de tegenhanger en dat is het omgekeerde patroon. Onderstaande grafieken laten een hoofd en schouders patroon zien en de omgekeerde variant. Doorgaans hebben de schouders ongeveer hetzelfde niveau. Het hoofd is in de grafiek dan een top of bodem waarna een daling dan wel stijging volgt. Hierop volgt een herstel of verzwakking maar niet tot het niveau van de (recente) top of het recente bodem. De afstand x tussen neklijn en het hoofd mag doorgaans ook als doel worden gezien wanneer de tweede schouder gevormd is.

hoofd en schouders patroon technische analyse voorbeeld
Hoofd en schouders patroon technische voorbeeld

De betrouwbaarheid van dit patroon blijkt volgens onderzoek van Thomas Bulkowski groot te zijn. Bulkowski is een bekende technisch analist en legt ook tig patronen en analyses uit op zijn website thepatternsite.com. Als de koers bijvoorbeeld door de neklijn breekt blijkt in ongeveer 5 procent van de gevallen het patroon alsnog niet uit te komen. Wanneer het patroon niet uitkomt is dit juist een bullish signaal, of bearish in het geval van een omgekeerd hoofd en schouder patroon. Het doel zoals uitgebeeld in de grafieken wordt in meer dan 50 procent van de gevallen gehaald. Het is dus niet verrassend dat het een belangrijk en behoorlijk koerspatroon is.

Hoofd en schouders patroon in praktijk

Een voorbeeld dat dichtbij huis ligt is de BEL20 in 2007. Het is een tijd terug maar opvallend genoeg was dat een uitgelezen kans om voorzichtiger te worden aangezien de verliezen in de jaren daarop (mede door de kredietcrisis) snel toenamen.

Hoofd en schouders patroon BEL20
Hoofd en schouders patroon BEL20 in 2007

Onderstaande grafiek is die van de S&P500 en daar lijkt op basis van de weekgrafiek een hoofd en schouders patroon te vormen. Dit zou een ommekeer van de stijgende trend zijn die al jaren weet stand te houden. Er zijn echter wel wat aandachtspunten zoals macro-economisch nieuws. Het belangrijkste nieuws voor de beurzen zal dat van het handelsconflict tussen Amerika en China zijn. Bij een akkoord is het aannemelijk dat de S&P500 kan doorstomen naar de rode weerstandslijn of zelfs hoger. Bij negatief nieuws kan het juist de trigger zijn die het patroon in gang kan zetten. Zo ziet u maar dat technische analyse een hulpmiddel kan zijn maar bij belangrijke evenementen die veel invloed hebben op de beurzen kan het technische analyse ook verstoren.

Volg de beurzen en aandelen op het beursforum.

Hoofd en schouders patroon S&P500
Hoofd en schouders patroon S&P500?

Kopafbeelding: Shutterstock