Hoe Werken Short Selling en Margin Trading?

In de wereld van investeren en financiële markten bestaan er vele strategieën die beleggers en traders gebruiken om winst te behalen. Twee van deze methoden, die vaak worden beschouwd als geavanceerder en potentieel riskanter dan standaard beleggingsstrategieën, zijn short selling en margin trading. Dit artikel zal een diepgaande blik werpen op beide concepten, de werking ervan, de risico’s die eraan verbonden zijn en hoe ze worden toegepast in de hedendaagse markt.

 

Wat is Short Selling?

Short selling, oftewel short gaan, is een strategie waarbij je speculeert op een daling van de koers van een effect. Je leent aandelen die je niet bezit, verkoopt deze vervolgens op de markt in de hoop dat de koers zal dalen.

 

Wanneer de koers daadwerkelijk daalt, kun je de aandelen terugkopen tegen een lagere prijs en ze teruggeven aan de lener. Het verschil tussen de verkoopprijs en de terugkoopprijs is je winst. Het risico hierbij is dat als de koers stijgt in plaats van daalt, je verlies kan lijden.

 

De motivatie achter short selling kan variëren van pure speculatie tot het willen hedgen van een positie in een gerelateerd financieel instrument. Het is een controversiële praktijk omdat het in wezen gokt op het falen van een bedrijf of markt.

 

Margin Trading: Handelen met Geleend Geld

Margin trading betekent handelen met geleend geld. Door te handelen op marge kan je met een kleinere initiële investering een grotere positie innemen in de markt. Dit verhoogt zowel het potentieel voor winst als voor verlies.

 

Bij margin trading leent je geld van je broker om te investeren. Je broker vereist een bepaalde hoeveelheid kapitaal als onderpand, bekend als de “margin”. Wanneer de waarde van je investering stijgt, kun je een hoger rendement behalen dan je zou hebben met alleen je eigen geld. Als je wat tijd wilt nemen om te ontspannen na het handelen op marge, overweeg dan om te bezoeken bij het nieuwste online casino nederland voor wat plezier en ontspanning.

 

Echter, wanneer de waarde van je investering daalt, kan je broker vragen om extra geld te storten om het verschil te dekken. Dit staat bekend als een “margin call”. Als je niet aan deze eis voldoet, kan je broker je positie liquideren om zijn verlies te beperken.

 

Risico’s van Short Selling

Elke vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee, maar short selling heeft enkele unieke risico’s. Omdat je geld verdient wanneer de koers van een effect daalt en verlies lijdt wanneer deze stijgt, is je potentieel verlies theoretisch onbeperkt.

 

Bovendien, omdat je aandelen leent om ze te verkopen, moet je rente betalen aan de lener. Deze kosten kunnen oplopen, vooral als veel beleggers tegelijkertijd short willen gaan op een specifiek effect, waardoor de leenrente stijgt.

 

Tot slot kan er een situatie ontstaan waarin veel short sellers tegelijkertijd proberen hun posities te sluiten. Dit kan leiden tot een “short squeeze”, waarbij de koers van het effect snel stijgt, waardoor short sellers nog grotere verliezen lijden.

 

Risico’s van Margin Trading

Net als bij short selling, heeft ook margin trading zijn eigen unieke risico’s. Omdat je handelt met geleend geld, is het mogelijk dat je meer verliest dan je oorspronkelijke investering.

 

Een van de grootste risico’s is de eerder genoemde “margin call”. Als de waarde van je investering onder een bepaald niveau daalt, kan je broker eisen dat je meer geld stort. Als je dit niet kunt of wilt doen, kan je broker je positie liquideren, vaak tegen ongunstige marktvoorwaarden.

 

Bovendien betaal je rente over het geleende geld. Als je positie niet in je voordeel beweegt, kunnen deze rentekosten snel oplopen, waardoor je verlies nog groter wordt.

 

Strategisch Gebruik van Short Selling en Margin Trading

Hoewel zowel short selling als margin trading risicovol kunnen zijn, worden ze vaak strategisch gebruikt door ervaren beleggers en traders. Ze kunnen dienen als hulpmiddelen om diversificatie te bieden of om in te spelen op specifieke marktontwikkelingen.

 

Short selling kan bijvoorbeeld worden gebruikt als hedge tegen een long positie in een gerelateerd effect. Op deze manier kan een belegger zichzelf beschermen tegen mogelijke verliezen.

 

Margin trading, aan de andere kant, kan gebruikt worden om grotere posities in te nemen in effecten waarvan men een sterk positief vooruitzicht heeft. Door dit te doen, kunnen beleggers profiteren van grotere rendementen zonder meer van hun eigen kapitaal te riskeren.

 

Conclusie

Short selling en margin trading zijn geavanceerde beleggingsstrategieën die zowel kansen als risico’s met zich meebrengen. Terwijl ze de potentie hebben om aanzienlijke winsten te genereren, kunnen ze ook leiden tot aanzienlijke verliezen. Het is essentieel voor beleggers en traders om deze methoden volledig te begrijpen, de bijbehorende risico’s te overwegen en passende risicobeheersingsstrategieën toe te passen voordat ze zich eraan wagen.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: