Hoe kunt u inspelen op de gasprijs?

In de afgelopen vier weken hebben onder meer hedge funds hun longposities in gas verviervoudigd tot het hoogste niveau sinds juni 2014. Waar de longposities in gas snel zijn gestegen zijn de shortposities met ongeveer 40% afgenomen in de laatste 4 weken. Dit blijkt uit gegevens van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission. Redenen zijn vooral de sterke afname in voorraden, wat ook in 2017 zal doorzetten en daarnaast is de verwachting dat de vraag in 2017 zal toenemen. Sinds midden 2014 daalde de prijs van (natural) gas maar begin 2016 volgden een aantal maanden van redelijk constante prijzen en in de laatste maanden krabbelt de gasprijs langzaam omhoog (zie onderstaande grafiek).

Gasprijs 2014 2015 2016 grafiek

Gas, van overaanbod naar tekort

Uit de markt komen diverse signalen dat er in 2017 een mogelijk tekort ontstaat voor gas en dit zal de gasprijs waarschijnlijk verder omhoog stuwen. Hedge funds willen nu snel inspringen na een overaanbod van gas in 2015 naar stabilisatie in 2016 gevolgd door een waarschijnlijk te kort van gas in 2017. Vergelijkbaar met de olieproductie zijn er ook in de gasproductie investeringen teruggeschroefd en daarnaast is er een sterke toename van gas als grondstof om elektriciteit op te wekken. In de onderstaande grafiek is te zien dat gas voor het eerst in de geschiedenis van Amerika meer gebruikt zal worden dan kolen als grondstof om elektriciteit op te wekken. De afname van kolencentrales komt door de grote vervuiling en de grafieken voor gas en kolen lijken hier elkaars tegenbeeld.

Gasprijs grondstoffen voor Amerikaanse energieproducenten kolen nucleair gas
Opwekking elektriciteit verdeeld naar grondstof voor Amerikaanse energiecentrales

Hoe kunt u inspelen op de gasprijs?

In Amerika was het begin van de zomer ongewoon warm maar dit was positief voor de ontwikkeling van de gasprijs. Door veel gebruik van airconditioning en een lagere productie van gas dan de voorgaande jaren klom de gasprijs. Verder zijn de vooruitzichten voor de komende winter gunstig voor de gasprijs aangezien het volgens verwachtingen een koudere winter gaat worden dan de winter van 2015/2016, dit zal de vraag naar gas verhogen. In de komende jaren zal het aantal gascentrales in Amerika toenemen en de bestaande gascentrales hebben een hogere productie dan voorheen.

U kunt als belegger natuurlijk inspelen op de gasprijs, verwacht u dat de gasprijs zal stijgen dan zijn de volgende aandelen een mogelijkheid om van een stijgende gasprijs te profiteren (zie ook de onderstaande grafiek met de koersevoluties van deze 3 aandelen sinds begin dit jaar):

  • Chesepeake Utilities Corp. (ticker: CPK)
  • Atmos Energy Corp. (ticker: ATO)
  • UGI Corp. (ticker: UGI)

aandelen die profiteren van de gasprijs

Een aantal bekende ETF’s met betrekking tot de gasprijs zijn:

  • United States 12 Month Natural Gas Fund (ticker: UNL)
  • VelocityShares 3x Long Natural Gas ETN (ticker: UGAZ)
  • VelocityShares 3x Inverse Natural Gas ETN (ticker: DGAZ)

Let op, de twee laatstgenoemden hebben een vaste hefboom van 3 waarbij UGAZ gebruikt kan worden om long te gaan op de gasprijs en DGAZ is een ETF om short te gaan op de gasprijs.

Relevante onderwerpen op het beursforum:

Algemene discussie over de grondstof gas >>>

Technische analyses voor gas >>>

Algemene discussie over de grondstof kolen >>>

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: