Hoe begin je een bedrijf in Duitsland?

Het is mogelijk om als Nederlander in Duitsland te gaan ondernemen. De meest gekozen rechtsvorm is de GmbH, die vergelijkbaar is met de Nederlandse BV. Het kan om verschillende redenen interessant zijn om een bedrijf in Duitsland op te starten. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat het gemakkelijker is om aan Duits personeel te komen. Of om bijvoorbeeld het samenwerken met andere Duitse bedrijven te vereenvoudigen. Wat de redenen ook zijn, het is belangrijk om de juiste stappen te nemen.

Stappenplan Duits bedrijf beginnen

De meeste ondernemers die in Duitsland een bedrijf oprichten, doen dat om commerciële redenen. Duitse klanten doen graag zaken met Duitse ondernemingen. Het opzetten van een bedrijf in Duitsland is daarmee erg aantrekkelijk. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Begin met de oprichtingsakte

Een bedrijf starten in Duitsland vergt enig uitzoekwerk. Zo zijn er bepaalde regels en wetten waar je mee te maken krijgt. Begin bij het opstellen van een oprichtingsakte. Dit wordt in Duitsland Gesellschaftsvertrag genoemd. Daarin staat bijvoorbeeld de naam van het bedrijf, de doelen, waar het bedrijf gevestigd is, wie de directeur is, wie de aandeelhouders zijn en hoe hoog het startkapitaal is. In Duitsland moet het startkapitaal tenminste 25.000 euro zijn. Deze akte laat je ondertekenen door de directeur, aandeelhouders en de notaris.

Open een bankrekening en doe een eerste storting

Na het opstellen van de akte is het tijd om een bankrekening te openen. Dat kan door de oprichtingsakte bij de bank te laten zien. Als de bankrekening is geopend, stort het bedrijf tenminste 25.000 euro. Meer storten kan handig zijn voor bijvoorbeeld auto leasen in Duitsland of andere aankopen. Dit wordt het stammkapitaal genoemd.

Ga naar de Duitse notaris

Als de storting op de Duitse bankrekening is afgerond, geeft de bank daarvan een verklaring. Deze verklaring heb je weer nodig om bij de Duitse notaris aan te leveren. Deze wordt dan bij de oprichtingsakte gevoegd.

Schrijf in bij het Duitse handelsregister

Zijn de Duitse oprichtingsakte en de bankverklaring compleet? Dan heeft de notaris alles wat nodig is om het bedrijf te kunnen starten. Een bedrijf mag geen activiteiten hebben voordat het bedrijf is ingeschreven bij het Duitse handelsregister. Deze wordt dan bekrachtigd volgens het kantongerecht. Als de hele oprichting is afgerond en gepubliceerd is, is het bedrijf officieel actief.

Aanmelden bij Gewerbeamt

Belastingen zijn nooit leuk, maar ook in Duitsland moet belasting worden betaald. Daarom is het verplicht om iedere onderneming te melden bij het regionale Gewerbeamt. Deze schrijft je ook in bij de Duitse Belastingdienst en de betreffende gemeente. Op deze manier wordt het bedrijf belastingplichtig en voldoe je aan de Duitse wetten en regels.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: