Hedgefonds, wat is het en waarom zijn ze soms niet geliefd bij beleggers?

Hedgefondsen vormen een wat vreemde eend in de beleggingsbijt. Voor veel mensen is hedgefonds nog steeds een wat vaag, abstract begrip. Omdat ze in deze eeuw nogal een opmars hebben gemaakt, geven we u graag wat meer informatie over het begrip hedgefonds.

Wat is een hedgefonds?

Een hedgefonds is een beleggingsfonds waarmee je je probeert in te dekken tegen risico, zoals een beurscrisis. Het streven is net als bij andere investeerders om een hoog rendement te behalen. Ook in gevallen als de koersen op de internationale beurzen hard naar beneden gaan. De reden waarom ze zo’n aparte positie hebben in de beleggerswereld is dat ze deels hun eigen regels en strategieën hebben.

Defensieve hedges

Het Engelse woord hedge betekent letterlijk grens, de begrenzing van een ruimte of gebied. In de beurswereld heeft dat begrenzen betrekking op financiële risico’s. Hegdefondsen (hedgefunds) zijn dus beleggingsfondsen die bedoeld zijn om in te dekken tegen onverwachte koersdalingen of koersstijgingen op de beurs. Op die manier proberen ze dus ook in slechte tijden een hoog rendement te behalen. Deze tactiek wordt ook toegepast op het risico van bijvoorbeeld valutaschommelingen. U zou een hedgefonds dus in sommige gevallen een defensieve beleggingsmethode kunnen noemen omdat ze risico’s zoveel mogelijk willen uitsluiten.


Hedgefonds, wat is het en waarom zijn ze soms niet geliefd bij beleggers?

Strategie hedgen

U begrijpt nu wat het doel is van hedgefondsen. De strategie is er dan ook op gericht om een zo hoog mogelijk rendement te halen in verschillende soorten beleggingen. Een hedgefonds belegt dus in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta. Hierbij worden aandelen die men ondergewaardeerd vindt, gekocht en aandelen die overgewaardeerd lijken, verkocht. Dat verkopen gebeurt echter zonder deze aandelen daadwerkelijk zelf te bezitten. Ze worden namelijk geleend bij financiële instellingen. Het verkopen van aandelen die men niet zelf in bezit heeft, wordt shorten genoemd.

Kritiek op hedgefondsen

De kritiek die vaak op hedgefondsen wordt afgevuurd is begrijpelijk: ze speculeren vaak op koersdalingen en halen veel voordeel uit een beurscrisis of een bedrijf/aandeel dat ten onder gaat. Terwijl de gewone belegger in die situatie zijn verlies moet accepteren, halen hedgefondsen juist grote winsten bij een beurskrach of crash van een aandeel. Een ander punt van kritiek is dat hedgefondsen inspelen op risico, maar zelf een risico zijn voor de stabiliteit van de financiële wereld. Er wordt ook gezegd dat ze door hun strategie invloed hebben op aandelenkoersen van ondernemingen. Een goed voorbeeld waarbij die kritiek misschien wel terecht is vinden wij in de ondergang van Thomas Cook. Met het failliet gaan van de internationale touroperator verdienden hedgefondsen maar liefst 250 miljoen dollar.

Volg de laatste ontwikkelingen van de beurzen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock