Hedgefonds speelt met miljarden in op daling van Europese aandelen

Bridgewater is het grootste hedgefonds ter wereld en is erg sceptisch over de (nabije) toekomst van Europese aandelen. Dit blijkt uit het bedrag van 22 miljard dollar aan shortposities dat is ingezet op een daling van Europese aandelen. Met een shortpositie wil een investeerder verdienen aan de daling van bijvoorbeeld een aandelenkoers. Uit gegevens van opgebouwde shortposities blijkt dat het om een aantal grote namen gaat op de Europese beurzen. Denk hierbij aan Unilever, Adidas, Total, Siemens, Allianz en Deutsche Bank. De posities werden de afgelopen weken al duidelijk. Uit de laatste gegevens blijkt dat de posities verder zijn verhoogd. Deze gegevens werden duidelijk uit verplichte kwartaalinformatie voor fondsbeheerders. Uit het document kan niet worden opgemaakt wanneer de shortposities zijn ingenomen. Naast shortposities heeft het hedgefonds ook longposities.

Een aantal van de grootste shortposities van Bridgewater op Europese aandelen:

 • Unilever 1,03 miljard dollar
 • Total 1,017 miljard dollar
 • Siemens 970 miljoen dollar
 • SAP 925 miljoen dollar
 • Allianz 878 miljoen dollar
 • Daimler 780 miljoen dollar
 • Adidas 339 miljoen dollar

Wat is een hedgefonds?

Een hedgefonds is een beleggingsfonds dat voor investeerders een rendement wil behalen op de investeringen. Het fonds verdiend onder meer aan de performance fee. Zo kan er een vaste vergoeding zijn maar ook een percentage van het behaalde rendement dat naar het fonds gaat. Deze fondsen werken vaak voor instellingen zoals pensioenfondsen, overheden en (centrale) banken. Hedgefondsen hebben meer speelruimte in het toepassen van bepaalde strategieën dan een doorsnee beleggingsfonds.

Vervolg na advertentie


Hedgefonds speelt met miljarden in op daling van Europese aandelen

Hedge staat eigenlijk voor het afdekken van bepaalde risico’s. Zo kan een hedgefonds short gaan op aandeel A maar een long positie hebben op concurrent B. Dit is een effectieve methode om zich in te dekken tegen bijvoorbeeld koersdalingen van aandelen. Het verschil tussen de longposities en shortposities in bepaalde sectoren zegt vaak ook iets over de verwachtingen vanuit het fonds. Het nieuws van de shortposities van Bridgewater geeft aan dat zij pessimistischer zijn geworden over Europese aandelen. Hedgefondsen kunnen door middel van verschillende financiële producten rendement behalen. Deze bestaan onder andere uit:

 • Long en/of short gaan op aandelen en obligaties
 • Opties
 • Complexe financiële instrumenten zoals rente- en volatilityswaps
 • Termijncontracten op grondstoffen zoals edelmetalen, olie, graan, etc.
 • Investeren met geleend geld

Laatst genoemde is een groot risico voor een hedgefonds en mogelijk ook het financiële systeem. Hiermee kan geleend geld worden aangewend om grotere posities aan te gaan dan dat het geïnvesteerde vermogen in het fonds. Als dit verkeerd afloopt dan kunnen de gevolgen groot zijn voor bijvoorbeeld aangesloten pensioenfondsen.

Inspelen op verslechtering

Oprichter van Bridgewater is Ray Dalio en gaf min of meer een toelichting op het nieuws omtrent de shortposities. Dit deed hij via LinkedIn met onderstaande titel.

It’s All Classic: The Main Questions are About Timing and What the Next Downturn Will be Like

Ray Dalio haalt hier vooral de business cycle aan, in het Nederlands is dit de conjunctuurgolf. Deze conjunctuurgolf kent onderstaande vier fasen.

Economisch herstel: het dieptepunt van de crisis is achter de rug en begint weer aan een herstel. Orders en de vraag naar diensten nemen toe. Een voorzichtig herstel is al snel merkbaar bij uitzendbureaus.

Economische expansie: de economische groei en dus ook productie nemen toe. Er volgt ook een afname van werkloosheid en investeringen door bedrijven stijgen ook.

Recessie: de economische expansie is afgesloten met een piek welke omslaat naar een afname van het aantal orders. Ontslagen en werkloosheid nemen toe en er is een economische vertraging.

Crisis: er is een economische krimp waarbij productie afneemt en er zullen ook minder banen en nog meer werkelozen zijn.

Volgens Ray Dalio zit de Europese economie momenteel aan het einde van de economische expansie. Hierbij staat Europa ook voor een uitdaging met een rente die historisch laag staat. Bij een verslechtering van de economie kan de ECB de rente niet verder verlagen om de economie te stimuleren.

Bezoek het beursforum >