Handelen in valuta, niet alleen voor banken

Valuta is een officieel betaalmiddel van een land en alle valuta (klik hier voor een overzicht) fluctueren continue ten opzichte van elkaar. Vaak worden verschillende valuta vergeleken ten opzichte van belangrijke valuta zoals de Amerikaanse dollar of de Euro. Dit vergelijken wordt ook wel wisselkoers genoemd en het handelen in valuta betreft de grootste financiële markt ter wereld: de valutamarkt. Dagelijks gaat er 4 biljoen Amerikaanse dollar in om ($4.000.000.000.000). De valutamarkt is groter en dus zelfs belangrijker dan bijvoorbeeld de obligatiemarkt of de aandelenmarkt. Het handelen in valuta op de valutamarkt is van zondag 23:00 (bij opening van de beurs in Sydney) tot het slot op vrijdagavond om ongeveer 22:00 wanneer de beurzen in New York sluiten.


De belangrijkste valutaparen zijn allen gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, hiermee is het onderling vergelijken eenvoudiger en kunnen ook wijzigingen/fluctuaties makkelijk worden bijgehouden. De belangrijkste valuta worden ook wel de majors genoemd, dit zijn de zeven belangrijkste valuta’s op een rij (alfabetische volgorde):

  • Amerikaanse dollar
  • Australische dollar
  • Britse pond
  • Canadese dollar
  • Euro
  • Japanse Yen
  • Zwitserse Franc

Handelen in valuta, wat heeft effect op de wisselkoersen?

Met het monetaire beleid van de centrale banken wereldwijd lijkt de aandacht op het handelen in valuta misschien wel groter dan ooit. Soms komt dan zelfs de term valutaoorloog voorbij, dit heeft het doel om een munt te laten dalen ten opzichte van één of meerdere andere munten. Een voordeel hiervan is bijvoorbeeld dat producten uit deze muntunie goedkoper worden wat ten goede komt voor de export. Import zal wel duurder worden maar dit stimuleert weer de vraag naar producten uit de eigen muntunie wat weer positief is voor de werkgelegenheid. Een nadeel kan zijn dat bijvoorbeeld de inflatie op gang wordt gebracht maar dat het moeilijker in te schatten is tot hoeveel dit kan oplopen. Dit is meteen één van de grotere effecten op de wisselkoersen, het devalueren van een munt. Onderstaande grafiek laat zien dat de Euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar in een jaar tijd behoorlijk terrein heeft verloren maar dit is een bewust beleid van de Europese Centrale Bank.

Handelen in valuta euro dollar grafiek graph currencies currency

Een aantal andere effecten op wisselkoersen zijn:

Rente – Centrale banken gebruiken de rente om de waarde van hun valuta te kunnen sturen. Dit middel gaat eigenlijk zo goed als hand in hand met het devalueren van een valuta. De concurrentiepositie van een land of muntunie zoals de EU kan hierdoor worden versterkt. Als een centrale bank besluit om de rente te verlagen dan neemt normaal gesproken de interesse af in de valuta wat weer zorgt voor een waardedaling.

Vertrouwen (zoals investeerdersvertrouwen en consumentenvertrouwen) – Het vertrouwen wordt met name bepaald door de economische ontwikkelingen van een land of muntunie. Zijn bijvoorbeeld de schulden laag, de groeivooruitzichten goed en is er politieke stabiliteit dan nemen investeringen van buitenaf toe wat de vraag naar de valuta doet toenemen.

Kapitaalvlucht – Is er politieke en/of economische instabiliteit in een land dan zullen investeerders geneigd zijn om te desinvesteren in het land en hierdoor trekt kapitaal weg. Een voorbeeld is de crisis in Europa die met name door Griekenland ontstond in 2011, hierdoor haalden investeerders kapitaal weg en daalde de Euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Inflatie – Inflatie zorgt voor duurder wordende producten en als de inflatie hoger is dan in andere landen zorgt dit voor een lagere export. De daling van de vraag naar de producten kan ook zorgen voor een daling van de vraag naar de munt en de munt zal hierdoor dalen.

Zelf handelen in valuta

De handel in valuta is vooral populair bij professionele partijen vanwege de hoge liquiditeit, dit komt weer door de enorme omvang van de valutamarkt. Het handelen in valuta doet u zelf misschien ook regelmatig als belegger maar dan onbewust. Koopt u aandelen op de Amerikaanse beurs dan gaat dit via een transactie via uw bank of broker maar uw Euro’s worden omgezet in aandelen met een notering in Amerikaanse dollars. Deze handeling is ook een transactie op de valutamarkt maar let op naast het koersrisico komt er ook een valutarisico bij.

Er zijn nog meer mogelijkheden om te handelen in valuta, heeft u bij uw bank of broker een dollarrekening dan kunt u uw Euro’s omzetten naar Amerikaanse dollars en zo proberen te profiteren van een mogelijk sterker wordende dollar. Een valutarekening is ook een optie waardoor Euro’s in meer andere valuta kunnen worden gewisseld alleen is dit voor particulieren vaak niet toegankelijk. Populairder bij actieve (particuliere) valuta speculanten zijn bijvoorbeeld hefboomproducten, futures en turbo’s. Misschien ziet u in dat handelen in valuta niet eenvoudig is gezien de verschillende effecten op de wisselkoersen, wilt u toch de stap wagen dan kunt u het beste beginnen met een dollarrekening of het kopen van aandelen in een andere valuta.

Lees meer over handelen in valuta op ons beursforum