Grondstof uitgelicht: nikkel

Nikkel is een basismetaal dat voornamelijk gebruikt wordt bij de productie van roestvrij staal, ongeveer 70% van de wereldproductie wordt hiervoor gebruikt. Daarnaast heeft het diverse industriële toepassingen bij de productie van batterijen, magneten en werkt het als katalysator voor verharding en ontzwaveling van aardolie. Daarnaast komt het ook voor in muntgeld, zoals de 1 en 2 euro muntstukken en de 5 dollarcent zoals hierboven afgebeeld. De nikkelprijs heeft net als diverse andere metalen flinke klappen gekregen. Momenteel noteert nikkel op zijn laagste prijs in 5 jaar (zie ook onderstaande grafiek).

Grafiek voor de prijs van nikkel in USD
Grafiek voor de prijs van nikkel in USD

Deze daling is voornamelijk te wijten aan overproductie en een verminderde vraag. Sommige elementen wijzen er wel op dat deze lage waardering eerder tijdelijk is. Begin 2014 was er een kleine hype in nikkel. Toen besliste Indonesië (nummer 2 wereldwijd in de productie van nikkel) om de productie van nikkelerts te stoppen. Het land verbood de export van ruwe ertsen en liet alleen de export van geraffineerde nikkel toe. Hierdoor verminderde de uitvoer van nikkel met meer dan de helft. Na een initiële stijging van de prijzen voerden vooral de Filipijnen (nummer 1 wereldwijd in productie nikkel), Rusland en Canada de productie op. Dit zorgde voor een overvloed aan grondstoffen en dit samen met een verminderde vraag kalfde de prijs van nikkel af van 20.000 USD naar 13.000 USD. Daarnaast worden er momenteel ook extra faciliteiten gebouwd om erts te verwerken in Indonesië wat ook voor druk zorgt op de prijzen. Tenslotte legden bedrijven en traders ook extra voorraden nikkel aan om op een stijging te speculeren van de nikkelprijs waardoor een overvloed aan nikkel ontstaat.


Nikkel op lange termijn

Toch zijn er ook positieve punten in het vooruitzicht. Indonesië blijft vasthouden aan het verbod op export, zelfs nu er een nieuwe president is. De Filipijnen die de grootste producent zijn en het tekort hebben opgevangen hebben echter geen duurzame productie. Hun reserves zijn aan het uitputten en binnen een aantal jaren zit het land zonder erts. Geen enkel land is echter in staat om hun productie in die mate te verhogen om dit tekort op te vangen. Een verhoogde vraag in de toekomst naar nikkel zou de prijs in de toekomst weer moeten laten stijgen naar een stabiel niveau.

Nikkel en de beurs

Interessante bedrijven die nikkel produceren en verwerken: Norilsk Nikkel (Russisch bedrijf met een duo notering in Rusland en de VS) en Vale (Braziliaans bedrijf met noteringen in Brazilië, VS, Spanje, Hong Kong en Frankrijk). Deze bedrijven zijn de respectievelijke nummers 1 en 2 in zowel de productie als in de verwerking/zuivering van nikkel (cijfers 2014). Daarnaast heb je nog andere producenten zoals Glencore (nummer 4 productie en zuivering) en BHP Billiton (nummer 3 productie en nummer 5 zuivering) maar deze focussen zich voornamelijk op de productie van steenkool, ijzererts en koper.

Verder is het ook vrij eenvoudig om te speculeren op de prijs van nikkel door middel van ETF’s, dit zijn twee voorbeelden:

  • ETFS Nickel (USD) met een notering in Londen, symbool NICK en ISIN code: GB00B15KY211
  • ETFS Nickel met een notering in Milaan, symbool IT390893 en ISIN code: GB00B15KY211

Lees meer over nikkel op het beursforum (klik hier)

 

Disclaimer: bovenstaande is geen beleggingadvies of
aanbeveling tot het innemen van bepaalde posities

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: