Goudprijs nadert 1.800 dollar, topvorming of aankomende uitbraak?

De goudprijs begint langzaam te flirten met de psychologische grens en tevens weerstand op 1.800 dollar per troy ounce. In een jaar tijd is het geliefde edelmetaal met bijna 400 dollar per ounce in waarde toegenomen. De laatste maanden lijkt de goudprijs verder te willen oplopen en dit komt vooral door de verwachting dat het economisch herstel voor de wereldeconomie nog lang op zich kan laten wachten. Een sterker wordende dollar kan echter de stijging afremmen.


Goudprijs nadert 1.800 dollar, topvorming of aankomende uitbraak?

Goudprijs richting niveaus van 2011

De goudfutures klommen inmiddels naar niveaus die alleen in 2011 werden overtroffen. Believers in goud hopen stilaan op nieuwe records die dus voorbij de top van 2011 gaat. In 2011 bereikte de goudprijs een historische top van net boven de 1.920 dollar. Na een correctie wist de prijs van het edelmetaal niet meer langdurig boven de 1.800 dollar te blijven en hiermee ontstond een psychologische en technische weerstand. Om exact te zijn ligt deze weerstand op ongeveer 1.792,50 dollar zoals in onderstaande grafiek is aangegeven.

Goudprijs in USD per ounce sinds 2008
Goudprijs in USD per ounce sinds 2008

Onzekerheid goed voor goud

Investeerders zoeken in goud hun veilige haven of toevluchtsoord door economische onzekerheid. Deze onzekerheid is door de uitbraak van het coronavirus groot geworden en dan vooral over de impact op de wereldeconomie. Dat centrale banken met miljarden de economieën willen steunen en daarbij ook nog veelal rentes verlagen maakt de vraag naar goud nog groter. Een iets aantrekkende dollarindex lijkt een verdere stijging van de goudprijs voorlopig af te remmen maar analisten voorzien op termijn nieuwe records.

Analisten van Bank of America hebben zelfs een koersdoel van 3.000 dollar per ounce. In een rapport met de naam ‘The Fed can’t print Gold’ schrijven de analisten dat de goudprijs gaat profiteren van de enorme omvang van monetaire en fiscale stimulering. Voor 2021 verwachten zij een koers nabij de 2.100 dollar. Het oude record uit 2011 zou hierbij geen probleem moeten zijn gezien de slechte staat van de wereldeconomie. Ook Goldman Sachs is bullish voor de goudprijs en verwacht binnen een jaar een top van 2.000 dollar.

De goudprijs is inmiddels al bezig aan het beste kwartaal in 4 jaar. Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde ook de groeiramingen voor de wereldeconomie voor de komende jaren. Voor beleggers in goud kan er ook nog een trigger volgen als handelsspanningen tussen de VS en China en/of Europa oplaaien. Samenvattend staan de seinen op groen en is het een kwestie van tijd dat de grens van 1.800 dollar geslecht zal worden.

Lees meer op het goud forum