Goudprijs in euro op laagste niveau in 2,5 jaar, verliest goud haar glans?

Doorgaans is goud een graadmeter voor onrust op de financiële markten, toch blijkt dat steeds minder waar te zijn. Zo was er de laatste tijd genoeg onrust bij beleggers over de oplopende handelsoorlog tussen Amerika en China. Om niet te vergeten de problemen voor opkomende markten met in het bijzonder Turkije. De goudprijs deed nauwelijks iets, sterker nog deze nam zelfs in waarde af. Beleggers die bijvoorbeeld vermogen en inkomen hebben kunnen voor een zo goed mogelijk beeld het beste de goudprijs in euro volgen. Kijken we naar de goudprijs in euro per ounce dan is de koers inmiddels afgegleden naar het laagste niveau in 2,5 jaar tijd.

Goud verliest glans, zijn er alternatieven?

Goud is normaal gesproken een veilige haven maar andere vluchtwegen lijken hun glans wel te behouden. Zo zijn de Zwitserse frank, de Yen, de Amerikaanse dollar en (sommige) staatsobligaties bekende veilige havens. Amerikaanse staatsobligaties zijn nu een goed voorbeeld van een veilige haven die de glans nog wel heeft. Indirect is dit ook een vlucht naar Amerikaanse dollars omdat de obligaties een notering in dollars hebben.

Die vlucht naar Amerikaanse dollars is een probleem voor opkomende economieën. Opkomende economieën zoals Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika (BRICS) hebben veelal schulden in dollars. Een dollar die in waarde toeneemt maakt het moeilijker om deze beheersbaar te houden.


Goudprijs in euro op laagste niveau in 2,5 jaar, verliest goud haar glans?

Goudprijs in euro, waar is de bodem?

Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van de goudprijs in euro over de laatste 3,5 jaar. Dit is ook een reëel beeld voor Belgische en Nederlandse beleggers. Het huidige niveau is al sinds begin 2016 niet meer gezien. Momenteel schommelt de goudprijs in euro op de horizontale middellange termijn steun van €1.029. Mocht de goudprijs in euro nog verder dalen door de aangegeven diagonale steun dan ligt op €966 de horizontale lange termijn steun. Dit niveau is sinds eind 2014 niet meer gezien.

Technische analyse goudprijs per ounce in euro
Technische analyse goudprijs per ounce in euro

Als de posities van handelaren een voorbode zijn op wat nog komen gaat dan zal de goudprijs nog verder dalen. In de geschiedenis van de papierengoudmarkt is het aantal shortposities nog nooit zo hoog geweest. Onderstaande grafiek geeft het aantal shortposities aan sinds juni 2016.

Meer nieuws en ontwikkelingen over goud zijn te lezen op het goud forum >

shortposities in goud goudprijs in euro
Shortposities in goud (bron: @KarelMercx)