Goudkoers bereikt hoogste niveau in 6 maanden en kan naar ruim $1.500

Met een toename van onrust op de financiële markten bereikte de goudkoers inmiddels het hoogste niveau in 6 maanden. Hoewel goud soms wordt betwist als veilige haven laat het de laatste maanden wel een tegengestelde beweging zien ten opzichte van de aandelenbeurzen. Waar de aandelenbeurzen steeds meer terrein verloren stijgt de goudkoers beetje bij beetje naar hogere koersen. Inmiddels komt de grens van $1.300 per troy ounce binnen handbereik, zie ook onderstaande grafiek. De gestage klim van de laatste maanden lijkt echter nog niet het einde te zijn.

Goudkoers naar hoogste niveau in 6 maanden
Goudkoers naar hoogste niveau in 6 maanden

Goudkoers kan naar ruim $1.500

Eind vorig jaar vond er op de London Bullion Market Association (LBMA) een enquête plaats over de verwachtingen van de goudkoers binnen 1 jaar. Marktkenners in de goudsector zoals handelaren deden daar een gemiddelde voorspelling voor $1.532 per troy ounce. De meeste van de ondervraagden verwachten een sterke stijging van de goudkoers. Naast de positieve verwachtingen voor goud waren zij ook positief voor andere edelmetalen zoals palladium, platina en zilver. De hogere prijzen voor edelmetalen worden vooral toegeschreven aan de stijgende rente en toenemende onrust op de financiële markten. Een jaar geleden noteerde de goudkoers nog boven de $1.360 per troy ounce waarna het richting de zomer daalde. Dat verlies is nu deels goedgemaakt en volgens de marktkenners zou het pas het begin van een flinke stijging zijn. Daarbij moet ook de dollarkoers worden gevolgd. Doorgaans is een sterkere dollar minder positief voor de goudprijs, kopers met andere valuta moeten dan meer betalen voor goud wat een drukkend effect kan hebben.


Goudkoers bereikt hoogste niveau in 6 maanden en kan naar ruim $1.500

Bank of America Merril Lynch voorspelde eind 2018 een goudkoers van $1.350 in 2019. Ze waren positief gestemd voor de goudprijs omdat beleggers toenemende zorgen zouden krijgen. Deze zorgen komen door het handelsconflict tussen Amerika en China, hogere rentes maar ook het enorme begrotingstekort van Amerika.

Centrale banken kopen massaal goud in

Naast de recente opleving van de goudkoers en de positieve verwachtingen voor 2019 zijn centrale banken al enige tijd massaal goud aan het inkopen. Sinds het vierde kwartaal van 2015 hebben centrale banken niet meer zoveel goud ingekocht als in het afgelopen half jaar. Dit bleek uit data van het World Gold Council (WGC). Bij de grootste kopers van goud behoorden Rusland, Turkije, Kazachstan, Hongarije, India en Polen. Hongarije en Polen waren opvallende kopers. Hongarije kocht voor het eerst sinds 1986 weer goud in, in verhouding tot de reserves van de Hongaarse nationale bank steeg het percentage dat geïnvesteerd is in goud van 1 procent naar 4,4 procent. Onder meer om meer vertrouwen te krijgen van investeerders in de Hongaarse economie. Verreweg de grootste koper in de laatste kwartalen was Rusland met 50 tot 60 ton per kwartaal in 2018.

Lees meer op het goud forum

Centrale banken kopen massaal goud
Centrale banken kopen massaal goud (bron: kitco.com)

Kopafbeelding: Shutterstock