Goud verkopen door fatfinger zorgt voor tijdelijke schrik

Maandag was er een korte opmerkelijke en relatief sterke daling van de goudprijs. Waarschijnlijk wilde een handelaar goud verkopen maar werd er per ongeluk een enorme order geplaatst. Binnen 1 minuut werd maar liefst 1,8 miljoen troy ounce verkocht. Zelfs tijdens recentelijke grote evenementen zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen of de uitkomst van het Brexit referendum kwam dit niet voor. Handelaren werden even goed wakker aangezien het in de vroege ochtendhandel plaats vond.

Goud verkopen door fatfinger
Een onbedoelde fout door bijvoorbeeld een verkeerd getal of verkeerde order plaatsen heet ook wel een fatfinger. Denk bijvoorbeeld aan het verkeerd typen op een smartphone, al zal deze fout niet via een smartphone zijn gemaakt. Handelaren konden gissen naar de herkomst en de oorzaak van de enorme goud verkopen. Met een prijs van ongeveer $1.245 per troy ounce ging het om een omzet van rond de 2,24 miljard dollar. Ter vergelijking, de goudreserves van Finland hebben nog niet eens deze omvang.

Een handelaar uit Londen had het vermoeden dat iemand de ordergrootte compleet verkeerd inschatte. Een order van 18.149 ounces is niet zeldzaam maar waarschijnlijk waren het 18.149 zogenaamde lots. Lots zijn future contracten welke honderdmaal groter zijn. In plaats van 18.149 ounces goud werden het er dus 1.8149.000 ounces. In dollar een enorm verschil tussen enerzijds 22,41 miljoen of anderszijds 2,24 miljard. Onderstaande grafiek laat de enorme spike in volume zien.

Het werd minder opgemerkt dat de zilverprijs ook een opvallende daling liet zien. Daar werden 5.000 ounces in 5.500 lots verhandeld in een kort tijdsbestek.

Terughoudendheid bij investeerders

Een dergelijke fout is niet uit te sluiten en daarbij is er ook nog een sterke toename in computergestuurde handel. Op basis van algoritmes worden koop- en verkooporders razendsnel afgewikkeld. Een nadeel van deze algoritmes is dat ze elkaar kunnen versterken en een flashcrash kunnen veroorzaken. Is er een menselijke fout van grote omvang dan kan dat algoritmes verstoren met alle gevolgen van dien. Deze computergestuurde handel was er vroeger niet wat de zeldzaam grote en snelle uitslagen ook beperkte. Als deze sterke bewegingen vaker gaan voorkomen kan dat investeerders terughoudend maken.

Goudprijs bereikte 6 weeks dieptepunt

Door de fatfinger daalde de goudprijs naar bijna $1.236 wat het laagste niveau was in ongeveer 6 weken. Onderstaande grafiek laat zien dat de goudprijs een stevige daling doormaakte na de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar november. Sinds de jaarwisseling volgde een herstel. Inmiddels beweegt de goudprijs een tijd tussen de diagonale lange termijn steun en weerstand. Zie de groene en rode lijnen in onderstaande grafiek. De horizontale lange termijn weerstand lijkt nog ver weg. Op korte termijn lijkt de goudprijs de diagonale lange termijn steun op te gaan zoeken. De vraag is dan of goud verkopen dan aanhouden of dat er dan steun kan worden gevonden.

Deel kennis en discussieer mee over goud op het forum >>>

goud verkopen goud kopen 2017 technische analyse
De goudprijs van november 2016 tot juni 2017