Goud aandelen blinken en bereiken hoogste niveau in een jaar

De koersen van goud aandelen zijn sterk opgelopen door de stijgende goudprijs. Een maand geleden werd in een artikel al gewezen op de uitbraak van goud. Beleggers kunnen extra profiteren door aandelen in deze sector of een ETF te kopen. Ten opzichte van de goudprijs werken de aandelen vaak als een hefboomproduct op de goudprijs. Een stijgende goudprijs laat vaak een nog grotere stijging van de goud aandelen zien. Daalt de goudprijs dan zullen de aandelen in deze sector doorgaans een grotere daling laten zien. Met een ETF is vaak hetzelfde beeld te zien maar door ‘middeling’ over meerdere aandelen zijn extreme uitschieters naar boven of beneden meer beperkt.

Goud aandelen of een ETF?

Met stockpicking kan een belegger een individueel aandeel uit deze sector kopen maar dit kan voor- en nadelen hebben. Het aandeel kan beter of juist slechter presteren dan de sectorgenoten. Wie wat meer op safe wil inzetten kan dan kiezen voor een ETF, hiermee kunt u beleggen in een sector, index, etc. In het geval van goud aandelen is de VanEck goldminers ETF populair. Helaas kan deze niet meer bij elke broker worden gekocht door aangepaste regelgeving.

Gemiddeld genomen kan gesteld worden dat een ETF veiliger of in ieder geval minder volatiel is dan een individueel aandeel. Er zijn uitzonderingen waarbij ETF’s op zichzelf ook nog eens met een hefboom werken. Voorbeelden hiervan zijn JDST en JNUG, welke beiden een hefboom hebben van 3. Met JDST kan men inspelen op een dalende prijs van beursgenoteerde junior goudmijnen en met JNUG kan men inspelen op een stijgende prijs van beursgenoteerde junior goudmijnen. Voor de lange termijn is dit echter een groot risico omdat hefboomproducten met een vaste hefboom vaak verliesgevend zijn.


Goud aandelen blinken en bereiken hoogste niveau in een jaar

ETF voor goud aandelen

Een goede graadmeter voor de goud aandelen is de VanEck Vectors Gold Miners ETF (ticker GDX). Hierin zijn een aantal van de grootste goud aandelen opgenomen. Het doel van deze ETF is het zo goed mogelijk volgen van de NYSE Arca Gold Miners Index welke de gemiddelde prestatie van de aandelen in deze sector weergeeft. Voor beleggers is het een mooie kans en spreiding om in te kunnen spelen op een hogere prijs van deze aandelen. Door één product te kopen bent u indirect aan het beleggen in 44 goud aandelen. De grootste 10 posities vertegenwoordigen ruim 60 procent van de totale netto activa van deze ETF.

  • Newmont Goldcorp Corp NEM 11,9%
  • Barrick Gold Corp GOLD 10,4%
  • Newcrest Mining Ltd NCM 6,5%
  • Franco-Nevada Corp FNV 6,0%
  • Agnico Eagle Mines Ltd AEM 5,0%
  • Wheaton Precious Metals Corp WPM 4,8%
  • Kirkland Lake Gold Ltd KL 4,6%
  • Anglogold Ashanti Ltd AU 4,4%
  • Royal Gold Inc RGLD 4,0%
  • Northern Star Resources Ltd NST 3,1%

In de onderstaande grafiek zijn de goudprijs (blauw) en de prijs van de VanEck goldminders ETF met elkaar vergeleken. Uitgangspunt is hierbij de verticale zwarte lijn op 18 juli 2018 (=0). In een jaar tijd is de ETF met ruim 29 procent gestegen tegen ruim 17 procent voor de goudprijs. Er is een goed verband te zien tussen beiden en dit is ook logisch. Het hefboomeffect tussen de goudprijs en de goud aandelen is ook redelijk goed waarneembaar. In periodes dat de goudprijs een daling liet zien daalde de goud ETF meer. Nu er de laatste weken een mooie stijging voor de goudprijs is te zien doen de goud aandelen het nog beter.

Goud aandelen VanEck Goldminers ETF vs de goudprijs
Goud aandelen (VanEck Goldminers ETF) vs. de goudprijs

Ray Dalio is positief over goud

Raymond Dalio is een bekende Amerikaanse miljardair, investeerder en hedgefondsmanager. Hij heeft de beleggingsmaatschappij Bridgewater Associates opgericht en dit is één van de grootste hedgefondsen ter wereld. Hij behoort tot de honderd rijkste personen op de wereld. In een lang essay zegt hij “ik geloof dat het zowel risicoverminderend als rendementsverhogend zou zijn om te overwegen goud aan je portefeuille toe te voegen.” Dalio zei verder “de grote vraag die op dit moment de moeite waard is om over na te denken, is welke investeringen goed zullen presteren in een reflatoire omgeving die gepaard gaat met grote verplichtingen die komen en met aanzienlijke interne conflicten tussen kapitalisten en socialisten, evenals externe conflicten.”

Tot slot voegde hij er ook aan toe dat het verstandig is om te anticiperen wat de volgende beste (veilige) valuta of meest waardevolle activa zal zijn als centrale bankiers hun valuta willen devalueren in een fiat-valutasysteem.

Volg ook het goud forum voor het laatste nieuws, technische analyses en reacties van beleggers.