Goedkope aandelen zijn steeds moeilijker te vinden

Voor beleggers is er een grote uitdaging om goedkope aandelen te vinden in een tijd dat beurzen op recordniveaus staan. Goedkope aandelen zijn beperkt want ze zijn óf gewild óf is er mogelijk meer aan de hand. Om aandelen of beurzen te waarderen kan er gekeken worden naar bijvoorbeeld de koers-winstverhouding. Dit is slechts één van de vele waarderingsmethoden die beleggers kunnen toepassen.
De koers-winstverhouding kan berekend worden door de huidige koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel. De koers-winstverhouding geeft aan hoeveel keer de winst van een bedrijf de beurswaarde vertegenwoordigd. Bedrijven uit verschillende sectoren vergelijken op basis van de koers-winstverhouding is niet aan te raden. Bedrijven uit dezelfde sector kunnen juist wel goed worden vergeleken.

Op basis van geografische ligging kan ook worden gekeken waar dure of juist goedkope aandelen te vinden zijn. Onderstaande tabel laat zien waar aandelen ‘duur’ zijn op basis van de koers-winstverhouding. Om dit in perspectief te plaatsen is ook het langjarig gemiddelde en de afwijking hierop meegenomen.

LandHuidige k/w-verhoudingGemiddelde k/w-verhouding afgelopen 10 jaarPercentage boven gemiddelde
Zwitserland18,113,534,1%
Verenigde Staten17,914,226,1%
Verenigd Koninkrijk14,511,723,9%
Spanje13,711,123,4%
MSCI Wereld16,813,722,6%
Frankrijk14,511,921,8%
Eurozone14,211,919,3%
Italië13,211,118,9%
MSCI Opkomende markten12,610,915,6%
Duitsland13,111,712,0%
Japan14,313,92,9%

Bron: IBES

Dure of goedkope aandelen

Wat betreft dure of goedkope aandelen zijn er minstens zoveel pro’s als contra’s voor het huidige niveau. Het zorgt natuurlijk voor aandacht als bijvoorbeeld een nobelprijswinnaar zegt dat de beurzen nog met 50 procent kunnen stijgen. Ondanks dat zijn ontwikkelde waarderingsmethodiek aangeeft dat aandelen ‘duur’ zijn. De immer pessimistische Marc Faber, ook wel bekend als Dr. Doom, beweerde juist dat de beurzen 40 procent kunnen dalen. Hoe extremer de voorspellingen, hoe meer de media er aandacht voor heeft. Wat voor sommigen natuurlijk een inkomstenbron is.

Andere recente tegengestelde berichten waren die van overgewaardeerde technologie-aandelen en stijgingspotentieel vanwege economische groei. De overwaardering van de Amerikaanse technologie-aandelen werd ook wat afgezwakt. De ‘groten’ der aarde op het gebied van technolgie, zoals Alphabet, Apple en Facebook, staan er gezonder voor dan de grote bedrijven tijdens de internetbubbel. Daarentegen liet ABN Amro juist weten dat er een breed draagvlak is voor de huidige koersen gezien de economische groei wereldwijd. Al met al blijft het begrip ‘goedkoop’ of ‘duur’ rekbaar en zeker in een tijd met weinig alternatieven om rendement te behalen op bijvoorbeeld spaargeld.

Bent u op zoek naar goedkope aandelen? Bezoek het beursforum en volg de diverse onderwerpen >>>