Geld nodig? Een persoonlijk lening kan uitkomst bieden: dit zijn de voor- en nadelen

Een persoonlijke lening kan uitkomst bieden op het moment dat je een groter geldbedrag nodig hebt dan dat je zelf op de bank hebt staat. Een persoonlijke lening is een bedrag dat je in één keer uitbetaalt krijgt. Dit geld kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Vanaf het moment van uitbetaling betaal je de lening ook weer terug middels maandelijkse aflossing, hierover betaal je natuurlijk rente. Een persoonlijke lening is niet voor iedereen weggelegd en het hangt van je persoonlijke situatie af of je er voor moet kiezen. Het kan je helpen bij het financieren van een grote aankoop, maar wat zijn dan precies de voor- en nadelen?

Waarom kiezen voor een persoonlijke lening?

Op sommige momenten in je leven kan het zijn dat je extra geld nodig hebt. Geld dat je niet zomaar op je rekening hebt staan. Grote uitgaven die je wel in maandelijkse aflossing zou kunnen missen, maar niet in één keer. Dit kan voor heel uiteenlopende dingen zijn. Je wilt een nieuwe keuken of badkamer laten plaatsen bijvoorbeeld, een nieuwe auto kopen of een caravan of camper. Sommige mensen gebruiken een persoonlijke lening zelfs voor de financiering van een woning. De huidige regelingen voor een hypotheek zijn aardig streng en vaak is er behoorlijk wat eigen geld nodig om de aankoop van een huis te financieren. Niet iedereen heeft zoveel geld op de spaarrekening, ook dan kan een persoonlijke lening een uitkomst zijn. 

Online lening aanvragen

Er zijn verschillende kredietverstrekkers op de markt waar je een persoonlijke lening kunt aangaan. Veel van hen zijn ook online te vinden en dat maakt het een heel eenvoudig proces. Binnen enkele minuten krijg je soms al een offerte gestuurd en zelfs de ondertekening kan soms online worden gedaan. Kies je voor een online lening, dan kun je direct lening aanvragen. Voer je gegevens in en binnen een aantal stappen weet je direct wat de mogelijkheden zijn en of de voorwaarden bij jou passen.

Helderheid vooraf

Wanneer je een lening afsluit, dan wil je vooraf weten waar je aan toe bent. Bij een persoonlijke lening is dit altijd het geval. Er is namelijk altijd een vaste rente, aflossing en looptijd, waardoor je van tevoren precies weet hoe lang en welk bedrag je moet aflossen. De rente wordt nooit hoger, die staat namelijk vast. Aan het eind van de periode weet je dat je klaar bent met aflossen, dat geeft een fijne zekerheid. 

Geld lenen kost geld

Je bent vast wel bekend met de slogan: ‘Geld lenen kost geld’. Hiermee wil men de risico’s van het afsluiten van een lening onder de aandacht brengen. Geld lenen doe je dus ook niet zomaar. Wees je bewust van het feit dat je het bedrag ook weer moet terugbetalen en daarover rente wordt gerekend, oftewel een lening afsluiten kost je geld. Dit kan een nadeel zijn van het afsluiten van een persoonlijke lening. Weet wat je doet en sluit niet zomaar een lening af als je het niet kunt terugbetalen, het blijft je eigen verantwoordelijkheid. 

Boete betalen bij extra aflossing

Een nadeel van een persoonlijke is dat er bij sommige verstrekkers een boete betaalt moet worden op het moment dat je extra wilt aflossen, ook wel een boeterente genoemd. Wanneer je versnelt aflost, kan dat nadelig zijn voor de geldverstrekker, dat is de reden dat je een boete betaalt. Dit is overigens niet bij elke kredietverstrekker het geval en het ligt ook aan de situatie, dus check zeker altijd de voorwaarden zodat je weet waar je aan toe bent. Op het moment dat je in één keer een groter deel van je lening af kunt lossen is dat namelijk wel heel prettig. Zo hoef je minder lang af te lossen en ben je sneller van je lening af. 

BKR registratie

Een persoonlijke lening wordt geregistreerd bij het BKR. Dit klinkt voor sommige mensen heel spannend, maar dat hoeft het in de praktijk niet te zijn. Zolang de lening loopt is dit zichtbaar en wanneer de lening is terugbetaald blijft de registratie nog 5 jaar zichtbaar. Wanneer jij altijd netjes op tijd hebt betaald, dan kan een eventuele volgende kredietverstrekker dat zien en dat kan voor een nieuwe lening zelfs in je voordeel werken. De verstrekker weet immers dat je je netjes aan de afspraken hebt gehouden. Hoewel sommige mensen denken dat je met een BKR registratie geen lening kunnen afsluiten is dat dus niet het geval. 

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: