Gaat Italiaans referendum voor onrust op de beurs zorgen?

Na een aantal keren wijzigen van datum komt het er toch van op 4 december: het Italiaans referendum over de grondwetswijziging. Men kijkt niet zozeer naar het referendum zelf maar over de gevolgen die premier Matteo Renzi heeft verbonden aan de uitkomst van het referendum. Renzi wil graag het politieke systeem veranderen dat zijn oorsprong kende van kort na de Tweede Wereldoorlog. De rol van het Senaat moet beperkt worden zodat de macht beperkt kan worden om wetgeving tegen te houden of te vertragen. Bij een wijziging van de grondwet zal het Senaat van nu 315 zetels naar 100 zetels gaan.


Het politieke lot van Renzi ligt nu in handen van de Italiaanse kiezers en dit is de reden dat beleggers zullen uitkijken naar de uitkomst van het referendum. De Italiaanse premier is al niet al te populair door economische problemen en de peilingen geven op dit moment een verdeeld beeld. In Brussel houdt men het hart al vast voor het geval het land met de op één na grootste staatsschuld in Europa nee zal stemmen. Onderstaand diagram geeft een overzicht van de overheidsschuld als percentage van het BBP voor een aantal landen uit de Europese Unie. Naast de grote staatsschuld zijn de Italiaanse banken ook een zorgenkindje in Europa. Als er dan nog een anti-Europa partij aan de macht zou komen nemen de zorgen nog meer toe.

Staatsschuld als percentage van het BBP

Italiaans referendum herhaling van Brexit referendum?

De vraag is of het Italiaans referendum eenzelfde effect kan gaan hebben op de beurzen als het Brexit referendum in juni dit jaar. In het Verenigd Koninkrijk leken de peilingen een nee voor een Brexit aan te geven maar tegen (bijna) ieders verbazing werd het wel een Brexit. Het gevolg op de beurzen was een flinke daling maar die was maar van korte duur (zie onderstaande grafiek). Inmiddels zijn beleggers ook bijgekomen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen waar toch verrassend Donald Trump werd gekozen. In eerste instantie was de reactie op de financiële markten ook heftig en negatief maar nog sneller dan bij het Brexit referendum sloeg de onzekerheid bij beleggers om in kalmte.

AEX en BEL20 na het Brexit referendum

Beppe Grillo
Beppe Grillo

Inmiddels moet er ook serieus rekening worden gehouden op een verrassende uitslag voor het Italiaans referendum. Teleurstellende cijfers voor de werkloosheid, tegenvallende economische cijfers en gedupeerde spaarders door problemen bij banken zorgen voor onvrede bij de Italianen. Na de wijziging van de kieswet van vorig jaar kan de macht voor Renzi verder toenemen als er een zwakker Senaat komt, dit stemt veel kiezers ook ontevreden. De populaire Beppe Grillo, voorheen acteur, activist en komiek, lijkt een serieuze opvolger te kunnen zijn mocht Renzi’s premierschap abrupt stoppen. Grillo’s partij is de anti-Europa ‘Vijfsterrenbeweging’ die door de onvrede in Italië aan populariteit wint.

Inspelen op onrust

Als belegger kunt u natuurlijk rekening houden met een afloop van het referendum waarbij de Italiaanse regering in het slechtste geval omvalt. In aanloop naar het referendum zal er waarschijnlijk nervositeit onder beleggers toenemen omdat zij niet van onzekerheid houden. Naast wat meer cash aanhouden zijn er ook een aantal minder bekende beleggingsproducten die gebruikt kunnen worden wanneer u wilt inspelen op de uitslag van het referendum. Natuurlijk kunt u door middel van bijvoorbeeld hefboomproducten zoals turbo’s inspelen op de stijging of daling van een index enkele maar dit kunnen alternatieven zijn:

ProShares UltraShort FTSE Europe ETF (ticker EPV), dit is een short ETF met een hefboom van 2 die zich richt op de prestaties van de FTSE Developed Europe All Cap Index. Kortom, daalt deze index dan zal de hefboom een factor 2 van deze daling stijgen. Wanneer de index stijgt zal de ETF echter met een factor twee hiervan dalen.

iShares MSCI Italy Index ETF (ticker EWI), dit is een ETF met een brede samenstelling van Italiaanse bedrijven. Aannemelijk is dat dit product zal stijgen bij een overwinning voor Renzi aangezien onzekerheid bij beleggers dan wegebt.

VXX, TVIX en UVXY zijn tickers van VIX ETF’s. De VIX index staat voor volatiliteitsindex, ook wel angstindex genoemd. Wanneer er onzekerheid op de beurs komt zoals de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het Brexit referendum, etc. dan neemt de volatiliteit toe waardoor deze ETF’s stijgen. LET OP! Deze producten zijn er alleen voor de korte termijn, als u de grafieken er bij neemt zult u zien dat in elk van de 3 gevallen de koersen dalen op de lange termijn.

Tot slot is er nog een saillant detail want op 4 december zijn er ook nog eens Oostenrijkse presidentsverkiezingen met de rechtse Euro-criticaster Norbert Höfer als goede kanshebber.

Bezoek het beursforum en discussieer mee >>>

Disclaimer: bovenstaand artikel en genoemde beleggingsproducten zijn louter informatief en moeten niet gezien worden als een beleggingsadvies in de zin van kopen, houden of verkopen.