Gaat de beurs in augustus voor een verrassing zorgen?

De beurs in augustus is vaak beweeglijker dan men zou verwachten. Ondanks dat veel beleggers een stapje terug doen vanwege de zomervakantie staat augustus bekend als de beweeglijkste beursmaand van het jaar. De angstindex, ook wel bekend als de VIX index, staat dichtbij het historische dieptepunt. Dat wijst er vaak op dat er in de komende periode op de beurzen weinig grote uitschieters te verwachten zijn. Wanneer de VIX index stijgt neemt de kans op volatiliteit op de beurs toe. Een grote stijging van de VIX index gaat bijna altijd gepaard met dalende koersen.

Ondanks dat de VIX index wijst op een rustige periode laten historische cijfers zien dat augustus vaak een onrustige maand is. Na oktober is het de maand waarin de S&P500 de meeste dagelijkse bewegingen van 1% of meer laat zien. Over de afgelopen 20 jaar blijkt de VIX index ook het meest bewegelijk in augustus, zie onderstaande grafiek.

beurs in augustus
Procentuele bewegingen van de VIX index (bron: Bloomberg.com)

De beurs in augustus 2015


Een grote invloed op die historische cijfers voor de VIX index is toe te kennen aan de beurs in augustus in 2015. De beurzen daalden toen veel doordat de Chinese overheid de munt devalueerde. De devaluatie werd ingezet om de dalingen op de Chinese aandelenbeurzen een halt toe te kennen. De beurzen in België en Nederland daalden in enkele weken ruim 15 procent. Op 24 augustus 2015 daalden beurzen wereldwijd bijna allemaal met 5 procent of meer. Deze dag kreeg de naam zwarte maandag. Dalingen van dat formaat zorgen voor een sterk oplopende VIX index.

Momenteel is een toenemend aantal investeerders zich aan het indekken tegen een mogelijke daling van aandelenbeurzen. De verhouding tussen VIX calls en VIX puts is inmiddels opgelopen tot circa 4:1. Voor elke put positie staan er 4 call posities tegenover. Investeerders verwachten een stijging van de VIX index en spelen hierop in door call posities in te nemen.

Zorgen na augustus

De Amerikaanse beurzen bereiken al maanden record na record en in Europa staan de beurzen dichtbij hun meerjarige records. Er lijkt weinig te zijn dat beleggers van hun stuk kan brengen al kan hier snel verandering in komen door bijvoorbeeld geopolitieke spanningen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de oplopende spanningen omtrent Noord Korea. De verrassing in augustus zal waarschijnlijk onaangenaam zijn gezien de data over de VIX index. Na augustus kunnen centrale banken weer voor onrust zorgen wanneer de reductie van kwantitatieve stimulans weer op de agenda staat.

Bezoek het beursforum >>>