Handelsoorlog tussen Amerika en China

Algemene en actuele financiële onderwerpen kunnen hier worden geplaatst
Gebruikersavatar
bartel
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 934
Lid geworden op: 24 feb 2013 09:22
waarderingen: 298
Contacteer:

Relatie België / China

Bericht door bartel »

Koning Filip belt met Chinese president Xi.
‘Ik zal onze vriendschap altijd koesteren’

Ook koning Filip wordt ingeschakeld voor de strijd tegen het coronavirus. Hij haalt zijn banden aan met de Chinese president Xi Jinping.

‘A friend in need is a friend indeed.’ Die woorden sprak koning ­Filip donderdag uit in een telefoongesprek met de Chinese president Xi Jinping, volgens het Chinese pers­bureau Xinhua. Vrij vertaald: wie jou helpt in moeilijke tijden, is een ware vriend. Filip voegde daaraan toe: ‘En China is een echte vriend van België.’

Het is zeldzaam dat staatshoofden of regeringsleiders Xi rechtstreeks aan de lijn krijgen. Het lukte Filip donderdagochtend, zo’n twintig minuten lang en via een tolk, op initiatief van België. In overleg met de ­regering haalde Filip de banden aan in functie van de coronacrisis.

China speelt een dubbele cruciale rol: het is het land waar het corona­virus uitbrak en dat het onder controle kreeg, en het is veruit de grootste leverancier van medisch materiaal waaraan België tekorten heeft. Verschillende leveringen van mondmaskers kwamen vanuit China naar ons land. Bij sommige daarvan was er een tussenkomst van de vorst.

Filip heeft al jaren goede relaties met China en met Xi. Als kroonprins ging hij vaak op economische missie. Filip voelt zich gewaardeerd in China, waar leden van koningshuizen een groot aanzien genieten en persoonlijke contacten cruciaal zijn. Als koning bracht hij zijn eerste staatsbezoek aan China. Omgekeerd was Xi een van de eerste staatshoofden die bij Filip formeel op visite kwam.

Die wederzijdse appreciatie was te merken aan de conversatie tussen Xi en Filip, zoals Xinhua er verslag van deed. Filip zei dat China ‘de leiding neemt’ in het onder controle brengen van de pandemie, en dat de Chinese ervaring ‘van grote waarde’ is voor andere landen. Filip dankte China ook voor het medische materiaal dat China aanlevert. ‘Ik zal onze vriendschap altijd koesteren’, zei ­Filip volgens Xinhua.

Kwaliteit mondmaskers

Ook China had vriendelijke woorden over voor ons land. Xi dankte ‘verschillende delen van de Belgische maatschappij’ voor hun sympathie en steun tijdens de kritieke fase van de uitbraak in China. ‘Onder het leiderschap van het Belgische koningshuis en de regering zal het Belgische volk het virus zeker verslaan’, zei hij. Xi meldde dat zijn land de productie van met name medisch materiaal verder zal opschroeven – net als de kwaliteitscontrole ervan. Verschillende Europese landen maakten de afgelopen weken melding van Chinees materiaal dat niet aan de kwaliteitsvereisten voldeed.

Xi vroeg om de veiligheid van de Chinese gemeenschap in België te garanderen. Zeker bij het begin van de virusuitbraak waren er in vele landen berichten over vijandig gedrag tegenover Chinezen. Met Filip besprak hij ook de intentie om samen te werken aan vaccins en medicijnen tegen het virus.

‘In China wordt veel geproduceerd door de overheid of bedrijven die afhangen van de overheid’, zegt Francis Sobry, woordvoerder van het Paleis. ‘Contacten op het allerhoogste niveau in China zijn daarom van groot belang.’ Ook met Jack Ma, de baas van de Chinese webwinkel Alibaba, heeft Filip een goede band.

DS - 05/04/2020
neku liked last!
Ja wadde we gaan ne gang.Gebruikersavatar
Wimpie85
Premiummember
Premiummember
Berichten: 2362
Lid geworden op: 19 jan 2013 13:48
waarderingen: 933
Contacteer:

Re: Handelsoorlog tussen Amerika en China

Bericht door Wimpie85 »


PEKING (AFN/RTR) - Binnen de Chinese overheid gaan stemmen op om terug te komen op de eerdere handelsdeal met de Verenigde Staten. Belangrijke Chinese adviseurs zouden al aandringen op nieuwe onderhandelingen met de Amerikanen om voor China betere voorwaarden af te dwingen, meldt de Chinese krant Global Times op basis van ingewijden.

De zogeheten fase 1-deal maakte in januari een voorlopig einde aan de handelsoorlog tussen de economische grootmachten. China beloofde in de deal onder anderen meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen en de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen. De VS zagen af van een eerder aangekondigde ronde van nieuwe importheffingen.

Vorige week lieten Chinese en Amerikaanse handelsafgevaardigden nog weten de deal na te willen leven. Maar Global Times is doorgaans goed geïnformeerd als het om de Chinese overheid gaat. De krant is gelieerd aan het Volksdagblad, wat op zijn beurt de officiële spreekbuis is van de Communistische Partij in het Aziatische land.

De Amerikaanse president Donald Trump zette de betrekkingen met China recent herhaaldelijk op het spel met opmerkingen dat hij bewijs zou hebben dat het nieuwe coronavirus oorspronkelijk uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan komt, waar het virus voor het eerst uitbrak. China heeft die beschuldigingen ontkend. In Peking zou er volgens Global Times sprake zijn van een "tsunami aan boosheid".
a21 liked last!

Gebruikersavatar
Wimpie85
Premiummember
Premiummember
Berichten: 2362
Lid geworden op: 19 jan 2013 13:48
waarderingen: 933
Contacteer:

Re: Handelsoorlog tussen Amerika en China

Bericht door Wimpie85 »


WASHINGTON (AFN) - China blijf tot zeker half oktober het internationale vliegverkeer wat personenvervoer betreft drastisch beperken. Maar de Amerikaanse regering wil dat het land zich veel soepeler opstelt en dreigt met stappen tegen Chinese luchtvaartmaatschappijen.

Het weekblad Forbes bericht over een brief van onderminister van Transport Joel Szabat aan zeven Chinese luchtvaartmaatschappijen. Hij eist daarin dat ze al hun vluchten op de VS voor 27 mei bij hem aanmelden, omdat hij wil kijken of "ze mogelijk in strijd zijn met de bestaande wetgeving of het publiek belang kunnen schaden".

De opgevraagde informatie is volgens Forbes openbaar en niet opzienbarend, maar de reden die Szabat geeft voor het schrijven van zijn brief, zou een dreigement zijn. China blijft vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen weigeren op grond van het beleid dat het coronavirus moet uitbannen.

Luchtvaartverdragen

United Airlines wil komende maand vier vluchten op China hervatten en Delta Air Lines twee per week. Maar in het huidige coronabeleid van Peking mag een luchtvaartmaatschappij maar één vlucht per week op China exploiteren. China voerde in maart rigoureuze beperkingen in, ook voor eigen luchtvaartmaatschappijen, en veel andere landen deden precies hetzelfde. Maar nu het virus op zijn retour is, zeker in China, vindt Washington het mooi geweest. De VS stellen dat die coronamaatregelen nu "een beperking vormen die niet te rijmen is met de luchtvaartverdragen".

De brief van Szabat rept volgens Forbes niet eens meer van het coronavirus. De Verenigde Staten hebben in het kader van de bestrijding van het virus zelf ook personenvervoer platgelegd, zoals bijvoorbeeld de komst van de meeste Europeanen. Maar aan China schrijft de onderminister dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen nu gebruik moeten kunnen maken van alle rechten die ze op grond van de bilaterale afspraken met Peking hebben.

Dinsdag liet de Chinese luchtvaartautoriteit weten dat internationale vluchten tot ten minste oktober beperkt blijven. Chinese luchtvaartmaatschappijen willen daar, net als Szabat, van af. Ze stellen dat ze zonder gevaar voor de volksgezondheid kunnen vliegen. Een aantal ondernemingen zou alvast met de verkoop van toekomstige vluchten zijn begonnen, tot ergernis van de Chinese overheid. Die wil voorkomen dat buitenlanders of Chinezen die in het buitenland wonen, de aandoening 'terugbrengen'. Het is daarom ook moeilijk een visum te bemachtigen.
charel01 liked last!

Gebruikersavatar
neku
Premiummember
Premiummember
Berichten: 3792
Lid geworden op: 01 jan 2017 20:21
Locatie: Antwerpen
waarderingen: 1236
Contacteer:

Re: Handelsoorlog tussen Amerika en China

Bericht door neku »

Huawei extradition ruling, Uber in Hong Kong, and China's NPC ends

https://asia.nikkei.com/Spotlight/Nikke ... s-NPC-ends
The aim of education is the knowledge, not of facts, but of values!

Deelnemen aan het forum + meer functies?

Discussieer met duizenden beleggers, minder
advertenties, ideaal voor smartphone, betere
gebruikservaring en gratis abonneren op favoriete
onderwerpen.


Plaats reactie