Waarin op LT investeren in Europa?

Algemene en actuele financiële onderwerpen kunnen hier worden geplaatst
Gebruikersavatar
kierkegaard
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1690
Lid geworden op: 15 Jul 2012 11:17
waarderingen: 441
Contact:

Waarin op LT investeren in Europa?

Berichtdoor kierkegaard » 05 Jan 2019 21:08

Op een koude winterdag begin ik al eens te mijmeren over de wereldeconomie, de toenemende concurrentie vanuit de 'opkomende economieën', met China voorop, en de plaats van Europa. In mijn relatief lange beleggingservaring heb ik al een paar keer een investering in een (leidend) Europees bedrijf compleet mogen afschrijven omdat het door China compleet werd weggeconcurreerd. Een tijdje geleden was het mantra nog dat we het in Europa in de toekomst van 'innovatie' zullen moeten hebben. Maar ook op dat vlak zijn we al quasi voorbijgestoken, kijk maar naar aantal patenten in China, de opkomst van het venture capital de start-ups. Ik reis nogal veel en iedereen die regelmatig in Azië komt (Korea, China, Japan etc.) die ziet direct dat zij op vlak van efficiëntie en innovatie mijlenver voorsprong hebben. Mijn koreaanse vrienden kijken met grote ogen hoe wij nog sleutels gebruiken, parkeergarages inrijden en dan ver uit het raam gaan hangen om een ticketje uit een automaat te nemen en dat dan later in een ander automaat te gaan duwen om te valideren en dan opnieuw uit het raam van de wagen gaan hangen om ergens buiten te rijden. Een miniem voorbeeldje, maar velen beseffen hier niet dat uit dergelijke landen naar hier komen zoiets is als voor ons op reis gaan naar een land waar de elektriciteit maar af en toe werkt. Wij denken soms dat het licht uit osn achterste schijnt, maar dat is al lang niet meer zo.

Dus waarin investeren in Europa? Waar ligt onze comparative advantage? Onderwijs en opleiding? Forget it, we zijn al lang voorbijgestoken. Productivity? Nope, al zeker niet. Ik kan eerlijk gezegd weinig of niks bedenken.

Het enige wat ik dan direct zie is alles wat echt 'plaatsgebonden' is, zoals bv. toerisme maar misschien ook bepaalde (ook landbouw, agro-industrie-)producten die (althans voorlopig) enkel hier te produceren zijn. En wat toerisme betreft: het is nu al zo dat men uit Azië massaal naar het charmante, antieke, zelfs rustieke Europa trekt voor de vakantiedagen en ik denk dat dat enkel nog zal toenemen, met alle problemen vandien.

Zie ik het te zwart en zijn er toch sectoren denkbaar waarin we wél beter kunnen doen?

Beleggen met zéér aantrekkelijke tarieven
(klik op broker en vraag vrijblijvend informatie aan)
MeXeM DEGIRO LYNX
Inbev à €6.000 €3,60 €4,28 €6,00
Extra's o.a. 3 maanden
gratis coaching
Geen kosten bij ETF
en turbo kernselectie
Gratis tips en geen
wisselkoersmarge
bekijk hier meer brokers


powered by Surfing Waves

Fizmo
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 481
Lid geworden op: 09 Feb 2014 02:47
waarderingen: 198
Contact:

Re: Waarin op LT investeren in Europa?

Berichtdoor Fizmo » 09 Jan 2019 14:08

Dat is de reden waarom ik enkel nog aandelen koop op de Amerikaanse beurzen. Op de Europese beurzen vind je voornamelijk bedrijven uit de oude, traditionele sectoren zoals telecom, utility, retail en bank- en verzekeringswezen. Dat zijn allemaal sectoren waar er ofwel weinig tot geen groei meer is (telecom & utility) of waar er volop disruptie aan de gang is. Retail => zie opkomst amazon en e-commerce. Bank- en verzekeringswezen => fintech + opkomst van digitale spelers.

Er zijn natuurlijk wel nog wat interessante aandelen. Zelfs op de beurs van brussel (melexis, umicore) maar het is allemaal veel te weinig en veel te beperkt in vergelijking met de VS en China.

Op zich niet onlogisch natuurlijk. In Europa zit ge met de meest strenge regelgeving. Alles wat kan en mag moet in regeltjes gegoten worden. Je zit met de duurste sociale zekerheid en bijgevolg zwaarste lasten om dat te financieren. Dat geld moet van ergens komen natuurlijk. De politieke structuur is daarenboven hopeloos ineffeciënt en daadkracht & beslissingen komen er niet of nauwelijks of veel te laat. De politiek is ook veel te naïef tov China. En maar pleiten voor vrijhandel. Tot Chinese staatsbedrijven al de beste bedrijven met de meeste knowhow & innovatie hier overnemen, die kennis mee naar China meenemen en dat gebruiken om ons op alle niveau's in alle sectoren weg te concurreren met werknemers die een habbekrats verdienen. Hopeloos naïef.

En om nog maar een voorbeeld te geven qua slecht beleid. In de VS trekken ze enkel hooggeschoolde immigranten aan met een green card. Die moeten kunnen aantonen dat ze een job in de VS hebben. Hier in Europa bestaat het merendeel van de immigranten uit vluchtelingen, illegale immigrante zonder kwalificaties of gevolgmigratie (families van migranten). Tjah...

Net door de verkeerde immigratie aan te trekken, creëer je meer en meer sociale spanningen binnen bevolkingsgroepen waardoor - in combinatie met het hoge belastingsklimaat en interessante werkmogelijkheden in de VS/Azië - meer en meer hooggeschoolden Europa verlaten en wegtrekken naar de VS, Australië of Azië.

In Europa ligt de focus op de mens/werknemer, in de VS & China ligt die op de bedrijven. Een nobel doel in Europa maar door de strenge regelgeving & hoge lasten + de focus van Amerikaanse en Chinese bedrijven op innovatie + globalisering zal enkel maar lijden tot meer en meer Europese bedrijven die de concurrentie niet meer gaan aankunnen en ofwel overgenomen zal worden of weggeconcureerd zal worden.

Ik zie het eerlijk gezegd dan ook niet bepaald positief in.

Zuid- en Oost Europa stelt in feite economisch trouwens nu al niets voor. We moeten opletten dat we in Noord-West Europa niet dezelfde richting opgaan.

Om positief te eindigen. In de (petro)chemie heeft Europa wel nog een sterke positie. Ook in de biotech.

Een goede graadmeter is misschien om het aantal Europese bedrijven in de Global 2000 van Forbes te analyseren van de voorbije 20 jaar en de evolutie te bekijken.

fientje10
Forum newbie
Forum newbie
Berichten: 11
Lid geworden op: 12 Feb 2019 05:25
waarderingen: 5

Re: Waarin op LT investeren in Europa?

Berichtdoor fientje10 » 15 Feb 2019 04:22

Commerzbank boekt vooruitgang do. 14 feb 2019


Uit de resultaten over het vierde kwartaal die Commerzbank publiceerde, blijkt dat de Duitse retailbank vooruitgang boekt en dat vertaalt zich vandaag in koerswinst (+4%). Analist Joris Dehaes nam het rapport onder de loep.

Resultaten

Met een winst van 114 miljoen EUR liet de bank de verwachtingen fors achter zich, weliswaar geholpen door een lagere belastingvoet en enkele eenmalige effecten. Toch wist ook de onderliggende winst te inspireren met beter dan verwachte netto interestinkomsten, operationele kosten en provisies voor probleemleningen. De kernkapitaalratio ging er in het vierde kwartaal lichtjes op achteruit, maar de eisen van de regelgever lagen op dat vlak ook lager.

Vooruitzichten

Even belangrijk is de update die de bank gaf over de doelstellingen voor ​de komende twee jaren:

Commerzbank rekent nog steeds op een jaarlijkse inkomstengroei van 3%, wat - ondanks de druk op de marges - haalbaar moet zijn.
In 2019 wil de bank de operationele uitgaven doen dalen van 6,9 miljard EUR tot onder de 6,8 miljard EUR, terwijl de doelstelling voor 2020 ongewijzigd blijft op 6,5 miljard EUR.
De provisies voor probleemleningen zouden volgend jaar slechts licht mogen stijgen.
De bank gaf wel toe dat ze de doelstelling om het rendement op het eigen tastbare vermogen te verhogen naar 6% niet zal kunnen realiseren, omdat de economische groei tegenvalt en de rente nog steeds enorm laag blijft. Dat vormt echter geen probleem, want de analistenconsensus werd al verlaagd tot net boven 5%.

De visie van KBC Asset Management

Analist Joris Dehaes blijft volop geloven in een herwaardering van het aandeel. Met een prijs/boekwaarde onder 0,3 is volgens beleggers de kans dat Commerzbank het rendement op het eigen tastbare vermogen tegen 2020 kan verhogen naar 5% (vs. de huidige 3,2%) zo goed als onbestaande.

KBC AM gelooft echter dat de bijgestelde doelstellingen haalbaar zijn, wat zich op termijn in de koers zou moeten reflecteren. De mogelijkheid dat de rente toch eens begint te stijgen, kan voor beleggers een extraatje zijn. De beweging van het aandeel Commerzbank blijft namelijk sterk verweven met de Duitse langetermijnrente en recent ook met de fusiespeculatie rond Deutsche Bank. Zo'n fusie wordt niet verwacht in 2019 en is volgens KBC AM ook geen goed idee. Als het effectief zover komt, zou dit voor Commerz een premie moeten inhouden alvorens aandeelhouders van de bank zouden instemmen.​

Het advies van analist Joris Dehaes blijft "Kopen", bij een koersdoel van 9 EUR.


Word gratis lid op Beursig.com

Discussieer met duizenden beleggers en profiteer
van minder advertenties en abonneer op onderwerpen.

Registreer nu binnen enkele tellen