Ethereum Classic (ETC)

Discussieer en deel informatie over blockchain, bitcoin wallet, koers van de Bitcoin, Ethereum, etc.

Moderator: neku

Plaats reactie
Gebruikersavatar
neku
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1627
Lid geworden op: 01 Jan 2017 20:21
Locatie: Antwerpen
waarderingen: 436
Contact:

Ethereum Classic (ETC)

Berichtdoor neku » 14 Sep 2018 23:01

Wat is Ethereum Classic ETC?

ETC is geen nieuwe digitale betalingseenheid (token), maar een afsplitsing van een reeds bestaande cryptocurrency, namelijk Ethereum. Zowel de nieuwe als de oude blockchain zijn precies hetzelfde op alle fronten, tot aan blokje 1920000. Bij dit blokje werd ingegrepen door de ontwikkelaars van Ethereum en werd er een zogenaamde hard fork uitgevoerd. Het ingrijpen in het blockchainnetwerk werd door velen als erg controversieel beschouwd, omdat de blockchain in principe onveranderbaar, permanent en onbetwistbaar hoort te zijn. De hard fork heeft er toe geleid dat er door een deel van de Ethereum community nu heel anders naar de blockchain gekeken wordt.

ETC en de hard fork.

3.6 miljoen Ether

Deze hard fork werd toegepast omdat er een ‘aanval’ op het blockchainnetwerk had plaatsgevonden, waarbij een onverlaat het presteerde om maar liefst 3.6 miljoen ether buit te maken. De hard fork moest ervoor zorgen dat alle fondsen van de investeerders van de The DAO konden worden veiliggesteld. DAO zijn Decentrale Autonome Organisaties, een innovatief investeringsfonds in een blockchainnetwerk. Dat hield onder andere in dat saldi, wallets en transacties die in het Ethereum blockchainnetwerk hadden plaatsgevonden, voordat de hard fork werd uitgevoerd, geldig blijven in de ETC afsplitsing.

Smart contracts en decentrale applicaties

Door de hard fork werd de blockchain dus in tweeën gespleten en de beide blockchains handelen ook los van elkaar. ETC biedt nog steeds precies dezelfde mogelijkheden als Ethereum, zoals het creëren en uitvoeren van smart contracts en decentrale applicaties. Daarnaast heeft ETC nog steeds dezelfde specificaties.

Waarom werd ETC gecreëerd?

Wetgeving en de hard fork

De hard fork is het middelpunt geweest van heftige discussies onder de ontwikkelaars en gebruikers van Ethereum. De beslissing om een hard fork uit te voeren heeft ervoor gezorgd dat de Ethereum community zich heeft opgesplitst in twee kampen. Beide groepen hebben gegronde argumenten aangedragen, over hoe zij tegen de hard fork aankijken. Gebruikers die de hard fork niet steunden, gaven aan dat de Ethereum code gelijk staat aan wetgeving. De originele regels en voorwaarden waaronder The DAO functioneert mogen niet veranderen, ongeacht welke situatie dan ook. Een blockchainnetwerk behoort onveranderbaar te zijn.

Paniekvoetbal

Als de regels en voorwaarden zomaar kunnen worden veranderd, dan bevindt men zich op een ‘hellend vlak’. Als er eenmaal is ingegrepen in het systeem en er zijn aanpassingen gedaan, dan zal de stap om dat bij alle contracten te doen, niet zo groot meer zijn. Daarnaast geven de tegenstanders van de hard fork aan, dat de beslissing om geld terug te storten naar de investeerders, veel te kortzichtig is geweest. Door een dergelijke stap kan de waarde van ether behoorlijk dalen. De reacties op de DAO hack werden toch wel een beetje gezien als paniekvoetbal.

Sociale consensus

Gebruikers die de hard fork wel steunden gaven te kennen, dat de code op dit moment eigenlijk te resoluut is. Op dit ogenblik zouden volgens hen, mensen nog gewoon het laatste woord moeten hebben, door middel van sociale consensus. Ook zeggen ze dat de aanvaller van The DAO gewoon een ordinaire dief is. Het mag nooit geaccepteerd worden, dat een dergelijke hacker met zo’n actie wegkomt. Het is onethisch en daarom zou de community zich gewoon moeten kunnen mengen in het proces, als er zich een soortgelijke situatie voordoet. Het argument van het ‘hellende vlak’ zou onzin zijn, want mensen kunnen gewoon op een rechtvaardige en weloverwogen manier reageren, in iedere situatie.

Ether-voorraad

De voorstanders van ingrijpen zeggen dat het een verkeerd signaal zou zijn, om zulke grote hoeveelheden ether-voorraad, te grabbel te gooien ten gunste van een hacker, zonder dat daar op een adequate manier op zou worden gereageerd. Dat schaadt de waarde van ether namelijk pas echt. Het is zeker geen paniekvoetbal, omdat er geen waarde van de community wordt weggehaald. Alleen het geld wordt teruggestort naar de investeerders. Ook zeggen de voorstanders dat de mogelijkheid tot ingrijpen, het conflict zou kunnen beëindigen tussen hackers die van goede wil zijn en hackers die de Ethereum community willen ontmoedigen.

Zo goed mogelijk oplossen

De hoeveelheid geroofde ether was van een omvang die vroeg om ingrijpen. Als de community direct kan reageren dan zullen hackers met kwade bedoelingen twee keer nadenken, voordat ze Ethereum uitkiezen als platform dat ze kunnen uitbuiten. Een hard fork zorgt er ook voor, dat zaken als wetgeving omtrent de blockchaintechnologie, geen onderdeel meer hoeven te zijn van de discussie. Als er namelijk iets niet goed gaat binnen het netwerk, dan is de community zelf in staat om deze zaken zo goed mogelijk op te lossen.

Managen van contracten

The DAO was ontwikkeld om smart contracts precies zo uit te voeren, als dat ze geprogrammeerd waren, zonder de bemoeienis van een derde partij. De community van ETC pleit ervoor, dat de DAO-slimme contracten precies deden wat ze moesten doen. Dat er daarom dus ook geen actie ondernomen had moeten worden om de contracten te managen. Op welke manier dan ook.

Hoe werd ETC gecreëerd?

Niet upgraden

Toen de hard fork werd toegepast, besloten veel gebruikers om hun software niet te upgraden en door te gaan met ‘minen’ van de blockchain die niet was aangepast. Omdat de originele en de nieuwe blockchain niet met elkaar verenigbaar zijn, hebben sommige gebruikers besloten om bij de originele blockchain te blijven.

Cryptografische handtekening

Het creëren van een dubbele blockchain is een problematische situatie. Het is een omstandigheid die Bitcoin bijvoorbeeld al heel lang probeert te vermijden. De splitsing veroorzaakt ongetwijfeld verwarring onder investeerders en gewone gebruikers. Ook wordt er een situatie geschapen waarbij hackers de mogelijkheid hebben, om aanvallen op beide blockchains te herhalen. Als een gebruiker een digitaal ondertekende transactie in één van de blockchains uitvoert, dan zou de desbetreffende transactie nog een keer uitgevoerd kunnen worden in de andere blockchain. Zonder de toestemming van de houder van de private sleutel. Dat komt omdat de cryptografische handtekening van de transactie zich al op de andere blockchain heeft gemanifesteerd.

Samenvatting

Kort samengevat is Ethereum Classic (ETC) dus een cryptocurrency die anders is dan Ethereum. Ze hebben twee verschillende blokketens en zijn allebei onafhankelijk van elkaar. Ze hebben echter wel dezelfde mogelijkheden en deelden hetzelfde blockchainplatform (Ethereum), tot het moment dat de hard fork werd uitgevoerd. De hard fork die ervoor gezorgd heeft dat de blockchain zich in twee blokketens splitste. Op deze manier ontstonden de Ethereum Classic blockchain (ETC) en de Ethereum blockchain (ETH).

https://www.uitlegblockchain.nl/etc-ethereum-classic/
The aim of education is the knowledge, not of facts, but of values!