X-FAB Silicon Foundries SE

Beleggen in aandelen beurzen Frankfurt DAX, Londen FTSE 100, Parijs CAC40
alexander2976
Forum newbie
Forum newbie
Berichten: 12
Lid geworden op: 08 feb 2019 08:18
waarderingen: 13
Contacteer:

Re: X-FAB Silicon Foundries SE

Bericht door alexander2976 »

Iemand enig idee wat er gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering in de Sheraton Zaventen besproken en bedisseld werd?
Kon er jammergenoeg niet bijzijn, ondanks woonachtig te zijn op een steenworp.kinesist
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 281
Lid geworden op: 13 aug 2012 20:02
waarderingen: 134
Contacteer:

Re: X-FAB Silicon Foundries SE

Bericht door kinesist »

Regulated Information
X-FAB First Quarter 2019 Results

Intermediate declaration by the Board of Directors
Tessenderlo, Belgium – April 30th, 2019, 5.40 pm CET
Highlights for Q1 2019:
- Revenue was USD 131.0 million, at the upper end of the guidance of USD 126-133 million, down 9% year-on-year and down 5% quarter-on-quarter
- EBITDA was USD 6.5 million, down 68% year-on-year and down 59% quarter-on-quarter
EBITDA margin of 5.0%, on the upper end of 2-5% guidance
- EBIT was USD -10.3 million, down USD 16.1 million year-on-year and down USD 9.4 million quarter-on-quarter
- Net loss was USD 10.4 million, down USD 23.9 million year-on-year and down USD 5.8 million quarter-on-quarter
- Loss per share was USD 0.08

Outlook:
- Q2 2019 revenue is expected in the range of USD 128-135 million with an EBITDA margin in the range of 3% to 9%. Management remains confident to return to growth in the second half of 2019.
- Q2 2019 guidance is based on an average exchange rate of 1.15 USD/Euro.
vogelspotter liked last!
Ackermans en Van haaren, Ageas, CFE, Euronav, Compagnie des Alpes, GIMV, Recticel, Resilux, Sioen, Sipef, Sofina, Solvay,Texas, Tubize, Umicore, Wdp, Zenitel en Materialise.

Gebruikersavatar
vogelspotter
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2993
Lid geworden op: 26 aug 2015 19:37
Locatie: Limburg
waarderingen: 3295
Contacteer:

Re: X-FAB Silicon Foundries SE

Bericht door vogelspotter »

Nieuws
 Ondernemen
 Technologie

Chipdesigner X-Fab houdt zich klaar voor herstel chipmarkt


30 april 2019 18:31

X-Fab, een zusterbedrijf van de Belgische chipspecialist Melexis, heeft er opnieuw een belabberd financieel kwartaal op zitten. ‘Maar de trend kan snel keren, en dan willen we 100 procent voorbereid zijn.’

X-Fab, een chipbedrijf uit de stal van Melexis-ondernemers Roland Duchâtelet, Rudi De Winter en Françoise Chombar, rijdt sinds een winstwaarschuwing vorig jaar een hobbelig en dalend beursparcours. Het bedrijf heeft last van de slabakkende autosector en van voorraadafbouw bij verschillende grote klanten.


Op korte termijn verwacht CEO Rudi De Winter geen beterschap in die troebele marktsituatie. ‘Klanten blijven hun orders uitstellen en hun voorraden afbouwen’, zegt hij in een toelichting bij de eerstekwartaalcijfers. Alles samen daalde de omzet van X-Fab met 9 procent tot 131 miljoen euro, het laagste peil in 2,5 jaar.


Toch geeft het bedrijf ook signalen dat het ergste achter de rug is. In de belangrijkste divisies (chips voor auto’s, medische en industriële toepassingen) lag de omzet nog maar twee procent lager dan een jaar eerder, en groeide ze met vier procent tegenover het vierde kwartaal van 2018.


Autosector


De omzet uit de autosector, goed voor ruil de helft van het totaal, daalde nog met 6 procent tegenover een jaar eerder. Ook op de computer- en communicatiemarkt, die een vierde van de groepsomzet levert, bleef het aanmodderen. Daar daalde de omzet met 23 procent. De chips voor medische toestellen, de kleinste afdeling, sprongen er positief uit met een omzetstijging van 40 procent op jaarbasis tot 6,8 miljoen euro.

X-Fab zegt dat het blijft investeren om helemaal klaar te staan wanneer de marktgroei herneemt. Het bedrijf verwacht een sterke groei van de vraag naar siliciumcarbide chips, onder meer voor elektrische voertuigen. Die nieuwe productlijn leverde in het eerste kwartaal al 4,7 miljoen dollar inkomsten op en krijgt steeds meer momentum, klinkt het.


‘Van onze klanten horen we dat de vooruitzichten goed zijn en dat hun activiteiten zouden moeten toenemen’, aldus De Winter. ‘Als de trend keert, en dat kan plots gebeuren, willen we daar honderd procent klaar voor zijn.’

Wim De Preter,

Nieuwsmanager Tech & Media

Bron:"De Tijd"
charel01 liked last!
In port:Arcelormittal,Avantium,Basic-Fit, Deceun,Deutsche Bank,LUFTHANSA,econocom,
EVS,OneSpan , Fastned,PETROLEO BRASILEIRO -ADR -A,Prosus, Weight Watchers, X-Fab, Greenyard.
Verkocht:UCB , Euronav.
cash :15 %

Gebruikersavatar
Wimpie85
Premiummember
Premiummember
Berichten: 2379
Lid geworden op: 19 jan 2013 13:48
waarderingen: 949
Contacteer:

Re: X-FAB Silicon Foundries SE

Bericht door Wimpie85 »

Iemand die aan volgend artikel kan:

https://www.iex.nl/Premium/Adviezen/478 ... terug.aspx ?

Jelle R
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 343
Lid geworden op: 13 sep 2018 11:31
waarderingen: 81
Contacteer:

Re: X-FAB Silicon Foundries SE

Bericht door Jelle R »

Wimpie85 schreef:Iemand die aan volgend artikel kan:

https://www.iex.nl/Premium/Adviezen/478 ... terug.aspx ?
Ik kan er niet aan, maar in De Tijd stond ook een artikel rond Xfab dat ze zich klaarmaken wanneer de markt terug aantrekt. Ze verwachten dat het later dit jaar wel eens snel kan gaan en hebben zich er helemaal op voorbereid.

Ronn
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 230
Lid geworden op: 09 mar 2015 10:57
waarderingen: 295
Contacteer:

Re: X-FAB Silicon Foundries SE

Bericht door Ronn »

Nog geen trendwijziging voor X-Fab

Xfab blijft in portefeuille bij Inside Beleggen.

Met dank aan Danny Reweghs,
Na een belabberd laatste kwartaal van 2018 voor X-Fab lag de lat voor het eerste kwartaal van dit jaar erg laag. De eindmarkten waar de producten van de halfgeleidergroep terechtkomen, doen het niet goed. Tegelijk bouwen de klanten hun voorraden af en stellen ze nieuwe orders uit. In zulke marktomstandigheden valt geen groei te verwachten.

X-Fab boekte een omzet van 131 miljoen dollar of 9 procent minder dan een jaar eerder. Dat cijfer lag aan de bovenkant van de vooropgestelde vork van 126 tot 133 miljoen. De verkoop aan de auto-industrie, met zusterbedrijf Melexis als grootste klant, daalde met 6 procent, naar 64,1 miljoen dollar. Met een aandeel van 49 procent blijft die afdeling veruit de belangrijkste voor X-Fab. De grootste automarkten krimpen, terwijl het sentiment in de sector verzuurt door de dreiging van de Amerikaanse president, Donald Trump, met hogere invoertarieven.

De industriële toepassingen lieten wel een groei met 4 procent optekenen. De omzet uit medische toepassingen groeide zelfs van 4,8 naar 6,8 miljoen dollar. Procentueel is dat een erg sterke groei (+40%), maar in absolute cijfers blijft de impact beperkt. Alles samen bleef de omzetdaling van de drie kernmarkten op jaarbasis beperkt tot 2 procent. Tegenover het vierde kwartaal was er zelfs een vooruitgang met 4 procent.

De afdeling die halfgeleiders voor consumentengoederen produceert, kromp met 23 procent naar 35,8 miljoen dollar. X-Fab heeft zes fabrieken voor halfgeleiders. Hoe hoger de bezettingsgraad, hoe minder zwaar de hoge vaste kosten wegen. Bij een slabakkende vraag, zoals in de voorbije twee kwartalen, geldt het omgekeerde. De brutobedrijfswinst of ebitda, dus voor afschrijvingen en intrestlasten, was met 6,5 miljoen dollar nog positief, maar wel 68 procent lager dan een jaar eerder. Daardoor daalde de ebitda-marge naar amper 5 procent, tegenover gemiddeld nog 16,1 procent in 2018. De waarde van de voorraden klom naar 151,3 miljoen dollar, tegenover slechts 114 miljoen dollar vorig jaar. X-Fab boekte een nettoverlies van 10,4 miljoen dollar (0,08 dollar per aandeel), tegenover nog een winst van 13,5 miljoen een jaar eerder.

Toch waren er ook enkele lichtpuntjes. De omzet uit Engineering & Prototyping groeide met 7 procent en bedraagt nu iets meer dan 10 procent van de groepsomzet. Prototypes vormen de pijplijn voor toekomstige groei. Onder meer de ontwikkelingen in siliciumcarbide zijn veelbelovend. Dat halfgeleidermateriaal presteert beter dan gewoon silicium en kent toepassingen in onder meer elektrische en hybride voertuigen en hernieuwbare energie. Het voorbije kwartaal zetten twee bedrijven de stap van prototypes naar commerciële productie. In de loop van het huidige kwartaal zal de ombouw van de Franse fabriek afgerond zijn en kunnen er ook halfgeleiders voor de auto-industrie worden gebouwd.

X-Fab had aan het einde van het eerste kwartaal nog 207,3 miljoen dollar in kas of bijna 1,6 dollar per aandeel. Drie maanden eerder was dat nog 242,8 miljoen. Het management ziet de omzet in het lopende kwartaal op kwartaalbasis nagenoeg gelijk blijven (128 tot 135 miljoen). Voor de ebitda-marge is de vooropgestelde vork met 3 tot 9 procent erg ruim genomen. Dat is een indicatie dat voorspellingen op korte termijn moeilijk zijn. De recente klim van de dollar is wel gunstig voor X-Fab. De prognoses houden rekening met een euro-dollarverhouding van 1,15, maar de actuele koers van het valutapaar bedraagt minder dan 1,12. Vorig jaar realiseerde X-Fab 81 procent van de omzet in dollar.

Conclusie,
Het eerste kwartaal was minder slecht dan gevreesd, maar het herstel in de halfgeleidersector blijft erg pril. Het management mag dan al signalen zien dat het ergste achter de rug is, we wachten op beterschap in de autosector om een koopadvies te geven. We vinden X-Fab tegen 1,1 keer de boekwaarde correct gewaardeerd. Het aandeel mag in de portefeuille blijven.
charel01 liked last!

bien
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 502
Lid geworden op: 29 apr 2013 17:38
waarderingen: 106
Contacteer:

Re: X-FAB Silicon Foundries SE

Bericht door bien »

gaan naar de 4

Gebruikersavatar
Wimpie85
Premiummember
Premiummember
Berichten: 2379
Lid geworden op: 19 jan 2013 13:48
waarderingen: 949
Contacteer:

Re: X-FAB Silicon Foundries SE

Bericht door Wimpie85 »

bien schreef:gaan naar de 4
Daar zijn ze al geweest eind december 2018.

Indien opnieuw, koop ik nog wel pakketje bij.

Soldenprijzen LT voor wie durft. :up:

bertje
Forum elite
Forum elite
Berichten: 5941
Lid geworden op: 30 jul 2012 14:53
waarderingen: 1263
Contacteer:

Re: X-FAB Silicon Foundries SE

Bericht door bertje »

Vreemd dat we hier geen vuurwerk krijgen, Trump gaf 6 maanden uitstel.

Nochtans niet veel nodig om te knallen en lijkt stevige bodem op 4.9
1 323 4,925 ____5 881 2

1 421 4,92 ____5,02 675 3

2 830 4,91 ____5,03 400 1

6 10.038 4,9____ 5,1 50 1

1 190 4,83 ____5,18 1.025 2

1 500 4,81 ____5,19 300 1

2 324 4,8 ____ 5,2 477 1

1 347 4,785 ____5,24 1.349 2

2 239 4,75 ____5,28 50 1

1 1.000 4,71 ____5,29 227 1

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 23709
Lid geworden op: 02 jan 2012 20:17
Locatie: Provincie Antwerpen
waarderingen: 12288
Contacteer:

Re: X-FAB Silicon Foundries SE

Bericht door charel01 »

Monsterdeal Infineon schrikt halfgeleidersector op
Halfgeleidergigant Infineon biedt 23,85 dollar per aandeel Cypress Semiconductors en doet dat in cash. De biedprijs waardeert de Amerikaanse prooi op zo’n 9 miljard euro, inclusief schulden én een vette 46%-premie ten opzichte van de recentste slotkoers. De deal heeft een versterking van de structurele groeiaandrijvers op het oog en moet tegen 2022 jaarlijks zo’n 180 miljoen euro kostenbesparingen en op lange termijn meer dan 1,5 miljard euro aan omzetsynergieën opleveren. Een monsterdeal die de halfgeleidersector eens te meer opschrikt. Senior Financial Economist Tom Simonts nam de deal onder de loep.

Maak kennis met Cypress

Cypress is een Amerikaanse fabrikant van microchips die gebruikt worden in auto's en elektronische apparaten. Die activiteiten blijken aardig samen te vallen met het expertisedomein van Infineon, nl. chips voor energiebeheer die vooral in auto's, smartphones en windturbines worden gebruikt. Beide bedrijven moeten samen een breder gamma kunnen aanbieden en als dusdanig beter kunnen inspelen op de structurele groeipolen die ze in de markt zien. Dat klinkt allemaal fantastisch, maar Infineon daalt wel 5% (blijft over: 18,3 miljard euro) omdat de deal prijs wel érg duur betaald wordt. De eerste geruchten gingen uit van een overnameprijs van ongeveer 20 dollar per aandeel. Meer nog, de kans dat Infineon zelf een overnamedoelwit wordt, lijkt een heel erg onrealistisch scenario.

Financiering en kredietwaardigheid

De deal zal voor 30% gefinancierd worden met eigen vermogen, de overige 70% met een combinatie van schuld en cash. En dan is het over naar groei, en nog meer groei. De voordelen moeten duidelijk blijken uit de 180 miljoen euro kostenbesparingen en de 1,5 miljard euro omzetvoordelen. Samen moet het bedrijf een omzetgroei van (minstens) 9% meer over de hele cyclus realiseren en winstmarge van 19% per segment. Het is de bedoeling dat de investeringen dalen naar zo’n 13% van de omzet. Een en ander moet de kredietwaardigheid van het bedrijf mee op peil helpen houden, want de schuldgraad loopt natuurlijk op door een deal van dit formaat. De verhouding tussen schuld en bedrijfskasstroom (EBITDA) zal echter 2 keer het maximum plafond overschrijven, maar het bedrijf hoopt dat de kredietbureaus de ogen tijdelijk zullen afwenden van dat criterium. Zeker is alvast dat we niet snel nog een deal van dit formaat mogen verwachten op naam van Infineon.

De visie van KBC Asset Management

De vaandeldrager van de Europese chipindustrie gaat op overnamepad in de VS met een bod op Cypress Semiconductor. Op uitnodiging van Cypress zelf mengde Infineon zich in de overnamestrijd rond het bedrijf, wat nu uitmondt in een bod van 23,85 dollar per aandeel. Tot voor de overname was Infineon de beste/zuiverste manier (‘pure-play’) om in te spelen op de wereldwijde elektrificatie van voertuigen. De ‘powerchips’ van het bedrijf spelen een essentiële rol bij het controleren en omzetten van elektrische stroom in allerhande toestellen. Niet alle onderdelen in bijvoorbeeld smartphones of auto’s hebben immers even veel of eenzelfde voltage stroom nodig.

De automarkt is dan ook de belangrijkste eindmarkt voor Infineon en het bedrijf noteerde traditioneel met een premie ten opzichte van de sector door de snelle opmars van elektrische voertuigen. Ook Cypress heeft de autosector als grootste eindklant, maar het is vooral actief in de markt voor zogenaamde ‘microcontrollers’. De markt voor deze kleine, productspecifieke processoren is een stuk concurrentiëler met bedrijven als NXP, Renesas, Microchip, Samsung, STM en Texas Instruments die strijden om marktaandeel.

Met de overname wil Infineon zich positioneren als brede toeleverancier voor elektrische voertuigen en Internet-of-Things-toestellen: de producenten van deze toestellen moeten in de toekomst zowel voor hun powerchips als processoren en sensoren terecht kunnen bij het bedrijf. Het verzekert de Duitsers ook van de nodige schaal(voordelen) die typisch ontbreken bij Europese spelers in vergelijking met hun Amerikaanse en Aziatische tegenhangers.

Infineon hoopt de deal tegen het einde van dit jaar af te ronden, maar we moeten dit onder voorbehoud plaatsen in een wereld waar ook de Chinese toezichthouder de overname moet goedkeuren. Het bedrijf heeft zich bij een consortium van banken in ieder geval van de nodige financiering verzekerd en plant ook een aandelenuitgifte om deel van de overname te bekostigen.

Link naar Melexis?

Via de autosector is er duidelijk een link naar Melexis. De combinatie Infineon/Cypress heeft namelijk een stevige positie in de automobielindustrie en dus stelt zich de vraag of de fusie een impact heeft op Melexis of diens productiepartner XFab? Weinig, is de mening van KBC Securities, dat aanstipt dat beide spelers veel kleiner en gespecialiseerder zijn. Maar een overeenkomst kan wel een concurrent creëren in het nichesegment van microcontrollers voor de automobielindustrie. We noteren dat Melexis na vanochtend iets meer in de overname schijnwerpers kan staan, ondanks dat de meerderheid van de aandelen in vaste handen zit.
vogelspotter liked last!
Go with the flow.

Deelnemen aan het forum + meer functies?

Discussieer met duizenden beleggers, minder
advertenties, ideaal voor smartphone, betere
gebruikservaring en gratis abonneren op favoriete
onderwerpen.


Plaats reactie