Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Algemene en actuele financiële onderwerpen kunnen hier worden geplaatst
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5115
Lid geworden op: 01 Jan 2012 20:51
waarderingen: 3157
Contact:

Re: Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Berichtdoor Beheerder » 14 Jan 2019 16:48

Een positief signaal, de VIX index daalde al 8 dagen op rij, de langste reeks sinds 2009:

Volatility Crushed Like It's 2009 as ‘Pale Green Lights’ Flash
By Luke Kawa
14 januari 2019 14:56 CET


Bron: https://www.bloomberg.com/news/articles ... ghts-flash
Umi liked last!
Disclaimer: berichten geplaatst met dit account zijn geen beleggingsadviezen.Word gratis lid op Beursig.com

Discussieer met duizenden beleggers en profiteer
van minder advertenties en abonneer op onderwerpen.

Registreer nu binnen enkele tellenpowered by Surfing Waves

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4137
Lid geworden op: 04 Mei 2012 17:19
waarderingen: 2823
Contact:

Re: Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Berichtdoor Dirk19 » 23 Jan 2019 15:59

‘Markten zijn te pessimistisch over wereldeconomie'


Volgens Mateos y Lago, directeur van het BlackRock Investment Institute, stevenen we dit jaar af op een licht positief rendement, zowel voor aandelen als obligaties. BlackRock Investment Institute is de studieafdeling van de vermogensbeheerder.

Het IMF stelde maandag zijn vooruitzichten voor de wereldwijde groei dit jaar en in 2020 bij naar beneden. Waarom had dit weinig impact op de markten?

Isabelle Mateos y Lago: ‘Onze vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei zijn in overeenstemming met die van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). We verwachten een gesynchroniseerde vertraging in alle delen van de wereldeconomie. Deze vertraging gaat sneller dan een of twee kwartalen geleden.’

‘De beurzen hebben maandag niet gereageerd omdat de vertraging al sinds eind vorig jaar in de koersen zit verwerkt. Al onze analyses tonen aan dat de markten zeer pessimistisch zijn over de wereldwijde economische groei. Toch blijft het groeiniveau boven het langetermijnpotentieel. Wij zijn van mening dat de economische vertraging van dit jaar in de richting gaat van het groeipotentieel op lange termijn.

Ook de economische groei in China vertraagt. Is dat zorgwekkend?

Mateos y Lago: ‘We moeten de cijfers in China relativeren, want veel Europese landen zouden tekenen voor een groei van 6,4 procent in het vierde kwartaal. De groei blijft gezond op jaarbasis, maar in de tweede helft van vorig jaar kende de economie een groter dan verwachte vertraging. Dat had een impact op de markten. Uit onze lezing van de laatste gegevens blijkt dat de Chinese economie stabiliseert. Gezien de omvang van de monetaire en budgettaire stimuleringsmaatregelen van de regering hebben wij er vertrouwen in. Er bestaat nog steeds onzekerheid over hoe snel de stimulans de economie bereikt en hoe effectief die is, maar we zijn er zeker van dat de Chinese economie zijn bodem heeft bereikt. We kunnen een herstel krijgen in de eerste helft van 2019, wat de markten zou moeten geruststellen.

Welk rendement mogen beleggers dit jaar verwachten?

Mateos y Lago: ‘Vorig jaar waren de rendementen zowel voor aandelen als voor obligaties negatief. Zo’n fenomeen is in de afgelopen 30 jaar maar twee keer waargenomen. We verwachten dit jaar een terugkeer naar een normale situatie met een gematigd positief rendement voor aandelen en obligaties. De markten zijn te pessimistisch voor de wereldeconomie, maar ze mogen ook niet blind zijn voor de risico’s, zoals de handelsoorlog. Wij bevelen onze klanten daarom een combinatie van groei en veiligheid aan. Dus langs de ene kant kwaliteitsaandelen in de VS en de groeimarkten, en langs de andere kant staatsobligaties.'

Bron: De Tijd

Gebruikersavatar
neku
Premiummember
Premiummember
Berichten: 2076
Lid geworden op: 01 Jan 2017 20:21
Locatie: Antwerpen
waarderingen: 695
Contact:

Re: Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Berichtdoor neku » 24 Jan 2019 23:03

The aim of education is the knowledge, not of facts, but of values!

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4137
Lid geworden op: 04 Mei 2012 17:19
waarderingen: 2823
Contact:

Re: Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Berichtdoor Dirk19 » 27 Jan 2019 14:08

'China wil onze lunch opeten'
De vertragende Chinese economie torpedeert onze groeivooruitzichten. Als de kansen niet keren, wordt de recessie van 2019 ' made in China'. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.


https://trends.knack.be/economie/beleid ... h_EdVrRQ4#
Wimpie85 liked last!

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4137
Lid geworden op: 04 Mei 2012 17:19
waarderingen: 2823
Contact:

Re: Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Berichtdoor Dirk19 » 02 Feb 2019 20:53

Beurzen beklimmen muur van zorgen

De aandelenmarkten hebben in januari de zware verliezen van december (bijna) helemaal goedgemaakt. Waaraan is dat herstel te danken? En zullen de beurzen verder stijgen?

Een verschil van dag en nacht. Zo zou je de contrasterende stemming op de aandelenmarkten in december en in januari kunnen omschrijven. De beurzen kregen eind vorig jaar wereldwijd klappen omdat de angst voor een recessie sterk toenam. Angstige beleggers verwezen naar tegenvallende economische cijfers in de eurozone en China, de shutdown in de VS, de handelsoorlog tussen de VS en China en aanhoudende onzekerheid over de brexit.

Bovendien maakten de centrale banken geen aanstalten om de economische groei te ondersteunen. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verhoogde op 19 december opnieuw de rente, en signaleerde dat hij in 2019 nog twee keer de rente zou optrekken en de inkrimping van zijn balans ‘op automatische piloot’ zou voortzetten. Beleggers waren erg ontgoocheld over het beleid van de Fed.


De Bel20 zakte in december net als in oktober met 7 procent. Dat was de grootste daling van de beurs van Brussel op maandbasis in meer dan drie jaar. Ook de andere Europese aandelenmarkten en Wall Street gingen onderuit. In januari zag het plaatje er totaal anders uit. De Bel20 steeg de voorbije maand met 7,6 procent. Dat is de grootste klim sinds oktober 2015. Waaraan is die remonte te danken?

‘De centrale banken hebben een grote rol gespeeld in het herstel van de aandelenmarkten’, zegt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. ‘Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, verkondigt sinds Kerstmis een heel ander discours. Hij heeft een knieval gemaakt voor de financiële markten.’

Gijsels verwijst naar de ingrijpende bijsturing van de communicatie van de Fed. De Amerikaanse centrale bank zei woensdag dat ze niet meer van plan is de rente in de komende maanden te verhogen. Ze maakte duidelijk dat de volgende aanpassing van de rente evengoed een verlaging als een verhoging kan zijn. Dat betekent dus het einde van het beleid van geleidelijke renteverhogingen, dat in december 2015 startte.

Fed capituleert
Ook Frank Vranken, hoofdstrateeg van de vermogensbeheerder Puilaetco Dewaay, zegt dat de Fed heeft gecapituleerd. ‘Nog belangrijker dan de ingedrukte pauzeknop voor renteverhogingen is de mededeling dat de Fed minder geld zal wegtrekken uit de economie.’ De Fed zei woensdag dat hij bereid is de inkrimping van zijn balanstotaal te herbekijken. De centrale bank heeft sinds begin 2018 haar obligatie- en hypotheekportefeuille met 400 miljard dollar afgebouwd. Sommige waarnemers geloven dat vooral die inkrimping van de balans eind vorig jaar de turbulentie op de markten heeft veroorzaakt.

Powell zei dat het balanstotaal van de Fed na de normalisering groter zal zijn dan tot nu werd verwacht. De balans krimpt omdat de Amerikaanse centrale bank slechts een beperkt deel van de vervallende staatsobligaties en herverpakte hypotheken herbelegt. Hoe groter de balans van een centrale bank, hoe groter de stimulans voor de economie.

‘Misschien nog belangrijker dan de koerswijziging van de Fed is het technische herstel van de aandelenmarkten’, zegt Vranken. ‘In december was het pessimisme te groot. De beurzen waren oververkocht. De versoepeling van het monetair beleid door de Fed heeft de remonte versterkt.’

Powell heeft een knieval gemaakt voor de financiële markten.
PHILIPPE GIJSELS
STRATEEG BNP PARIBAS FORTIS
Beide strategen zien ook enkele fundamentele redenen voor het herstel van de beurzen. Gijsels: ‘De Amerikaanse president Donald Trump tweette de voorbije weken regelmatig dat er een oplossing komt voor het handelsconflict van de VS en China. Er komt wellicht een akkoord over de handel in soja en sommige andere producten, maar waarschijnlijk niet over technologie. Bovendien groeit de hoop dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie een akkoord sluiten over de brexit.’ Maar de hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis waarschuwt voor overdreven optimisme. ‘Op korte termijn dreigt ontgoocheling. Eind 2018 waren de beurzen oververkocht. Nu zijn ze overgekocht.’

Vooruitzichten
Over de vooruitzichten voor de aandelenmarkten op wat langere termijn zijn beide specialisten relatief voorzichtig. ‘Veel zal afhangen van de economische en geopolitieke ontwikkelingen’, signaleert Gijsels. ‘Krijgen we een recessie of niet? Komt er een oplossing voor het handelsconflict tussen de VS en China en voor de brexit?’

Gijsels onderstreept de cruciale rol van het monetair beleid. ‘Sinds Alan Greenspan (Fed-voorzitter tussen 1987 en 2006, red.) weten we dat de centrale banken erg belangrijk zijn voor de markten. Eind 2018 werd gezegd dat Powell geen aandacht heeft voor de markten. Maar sindsdien heeft Powell een bocht gemaakt van 180 graden.’

Vranken merkt op dat de focus van het Fed-beleid is veranderd van het voorkomen van een oververhitting naar het vermijden van een harde landing van de economie. ‘Als we geen harde landing krijgen, zullen de bedrijfswinsten minder terugvallen en dat zou goed nieuws zijn voor de aandelenmarkten.’

7,6%
De Bel20 steeg in januari met 7,6 procent, goed voor de beste maand sinds oktober 2015.
De hoofdstrateeg van Puilaetco Dewaay zegt dat het potentieel voor een verdere stijging van de aandelenmarkten beperkt is, omdat de economische groei vertraagt. ‘Er kunnen nog enkele procenten bij, maar de beurzen zullen volatiel zijn.’

Zijn collega van BNP Paribas Fortis zit op dezelfde golflengte. ‘Ik verwacht veel volatiliteit in de loop van het jaar. Als een recessie uitblijft, kunnen de aandelenmarkten eind 2019 licht hoger noteren dan nu. Investeerders moeten opportunistisch zijn. Wanneer iedereen heel optimistisch is, moeten beleggers hun posities wat afbouwen. Wanneer iedereen heel pessimistisch is, kan bijkopen interessant zijn. Buy and hold is geen goede optie.’

De Tijd
Wimpie85 liked last!

Gebruikersavatar
Lotus
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2717
Lid geworden op: 22 Mei 2013 14:58
waarderingen: 544
Contact:

Re: Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Berichtdoor Lotus » 03 Feb 2019 20:42

De centrale banken begrijp ik wel met de normalisering of de wens voor normalisering van de rentes maar plots werd ook meer gesproken over mogelijke recessies. Dat tast weer het consumentenvertrouwen aan en dat zou juist een recessie kunnen ontketenen. Zolang de centrale banken dit jaar rentes niet verhogen zie ik het beursjaar positief tegemoet.

Gebruikersavatar
neku
Premiummember
Premiummember
Berichten: 2076
Lid geworden op: 01 Jan 2017 20:21
Locatie: Antwerpen
waarderingen: 695
Contact:

Re: Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Berichtdoor neku » 03 Feb 2019 20:50

Lotus schreef:De centrale banken begrijp ik wel met de normalisering of de wens voor normalisering van de rentes maar plots werd ook meer gesproken over mogelijke recessies. Dat tast weer het consumentenvertrouwen aan en dat zou juist een recessie kunnen ontketenen. Zolang de centrale banken dit jaar rentes niet verhogen zie ik het beursjaar positief tegemoet.


Europa zal hetzelfde blijven, de VS zou lichtjes omhoog gaan en Japan...
The aim of education is the knowledge, not of facts, but of values!

Gebruikersavatar
Lotus
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2717
Lid geworden op: 22 Mei 2013 14:58
waarderingen: 544
Contact:

Re: Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Berichtdoor Lotus » 04 Feb 2019 22:37

Ik geloof niet dat er nog een renteverhoging komt in de VS. Volgens mij zijn de verwachtingen voor een verhoging gedaald tot bijna het nulpunt.

Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5115
Lid geworden op: 01 Jan 2012 20:51
waarderingen: 3157
Contact:

Re: Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Berichtdoor Beheerder » 11 Feb 2019 14:42

Nobelprijswinnaar: Goede kans dat wereldeconomie in recessie belandt
11-02-19 13:25
Update: 28 minuten geleden

Econoom Paul Krugman, winnaar van de Nobelprijs voor de Economie in 2008, denkt dat er een goede kans is dat de wereldeconomie eind dit jaar of volgend jaar in een recessie belandt. Een reeks aan problemen speelt economieën wereldwijd parten.

Vooral de eurozone lijkt al tegen een recessie aan te zitten, zei de econoom op een conferentie in Dubai tegen persbureau Bloomberg. Hij benadrukt dat het wel heel moeilijk is om een recessie te voorspellen.

Bron: https://www.nu.nl/economie/5736315/nobe ... landt.html
Disclaimer: berichten geplaatst met dit account zijn geen beleggingsadviezen.

Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5115
Lid geworden op: 01 Jan 2012 20:51
waarderingen: 3157
Contact:

Re: Wanneer komt er een correctie of beurscrash?

Berichtdoor Beheerder » 17 Feb 2019 11:41

Buffett kocht nauwelijks aandelen bij toen wereldwijd de aandelen daalden, nog niet zo zeker van koopjes?

Warren Buffett’s Berkshire Didn’t Buy Much When the Market Crashed Last Quarter
By Andrew Bary
Updated Feb. 15, 2019 12:07 p.m. ET

Bron: https://www.barrons.com/articles/warren ... bF59H2ddMe
Disclaimer: berichten geplaatst met dit account zijn geen beleggingsadviezen.