Nyrstar

Beleggen en aandelen kopen in België, beursberichten, informatie delen, beurskoersen analyseren + Mid, Small, Fixing
Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4184
Lid geworden op: 04 Mei 2012 17:19
waarderingen: 2883
Contact:

Re: Nyrstar

Berichtdoor Dirk19 » 17 Apr 2019 12:12

Eigenlijk hoop ik dat de deal met Trafigura niet zal doorgaan :think:
Als de deal niet doorgaat zullen ze toegevingen moeten doen OF de boel failliet laten gaan. Ik geloof nog steeds niet dat Trafigura dat zal riskeren, en dus uit noodzaak een nieuwe deal zal proberen te onderhandelen.powered by Surfing Waves

Gebruikersavatar
homer bundy
Premiummember
Premiummember
Berichten: 2325
Lid geworden op: 09 Jan 2012 13:38
waarderingen: 3899
Contact:

Re: Nyrstar

Berichtdoor homer bundy » 17 Apr 2019 12:17

djeeten007 schreef:
homer bundy schreef:
Dirk19 schreef:Iemand van een ander forum maakte de terechte opmerking dat Trafigura hoogstwaarschijnlijk geen pottenkijkers wil en dus ook geen beursnotering voor NewCo.
Kan NewCo de 'holding' Nyrstar zonder meer opheffen na de overname?


Ja, na het lanceren van een uitrookprocedure. Het heeft totaal geen zin om Nyrstar op de beurs te laten voortbestaan. Er zijn behoorlijk wat kosten aan verbonden en men wordt meer gecontroleerd dan wanneer men niet beursgenoteerd is. Daarenboven is de free-float van Nyrstar slechts 2% (waarvan dan nog 1/4 in handen is van Trafigura).


met andere woorden ze gaan de koers nog proberen drukken om het uitrookbot zo laag mogelijk te houden


Ik ken in dit specifieke geval de juiste procedure niet. Bij een normale overname wordt de prijs van het uitrookbod bepaald aan de hand van de geboden prijs bij de overname of aan de hand van de gemiddelde beurskoers over een bepaalde periode. De hoogste waarde van die 2 mogelijkheden moet dan gehanteerd worden. Maar hier is er geen spraken van een normale overname, het is een reddingsoperatie om een faling te voorkomen. Hier ken ik de regels van een uitrookbod niet (waarschijnlijk de prijs van het nieuw gecreëerde Nyrstar-aandeel, peanuts).
Portefeuille: LT: AGS en KBC/KBCA. Mijn motto: "meten is weten"

sigaar
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 225
Lid geworden op: 23 Feb 2017 16:08
waarderingen: 84
Contact:

Re: Nyrstar

Berichtdoor sigaar » 17 Apr 2019 12:37

Blackbelt schreef:Over Nyrstar valt idd weinig meer te zeggen.

Het enige wat je kan doen is lessen trekken.
Nooit all-in, niet verliefd worden, goed diversifiëren...


beter wel verliefd worden om al die miserie te vergeten.
Wimpie85 liked last!

Gebruikersavatar
ringoeur
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 805
Lid geworden op: 25 Jun 2013 11:07
waarderingen: 765
Contact:

Re: Nyrstar

Berichtdoor ringoeur » 17 Apr 2019 13:56

Hier nog eens de harde werkelijkheid !

De beurscarrière van Nyrstar: minus 99 procent sinds 2007

De schuldherschikking van Nyrstar is maar het pijnlijke sluitstuk van 12 jaar miserie, die de trouwe aandeelhouder van de zinkspecialist al grotendeels uitgewist had. En dit via vier CEO's, vier kapitaalrondes en ontelbare winstwaarschuwingen. Een overzicht.

KURT VANSTEELAND, BENJAMIN VERBOOGEN EN RAPHAEL COCKX

2007
De beursgang
Nyrstar noteert in oktober 2007 voor het eerst op de beurs tegen 64,24 euro (aangepast voor aandelenbundelingen en kapitaalverhogingen). Dit gebeurt na een inschrijving waarbij de vraag van institutionele en particuliere beleggers het aanbod 2,5 keer overtrof. Maar de eerste beursdag was een tegenvaller. De koers sloot 4 procent lager. Eind 2007 noteert het effect al 13,4 procent onder zijn introductieprijs.

2008
De (verkapte) winstwaarschuwing
CEO Paul Fowler verspeelt in juli 2008 alle krediet, door in een 'teach-in follow up' met analisten een verkapte winstwaarschuwing te geven. In de weken erna tuimelt het aandeel zo hard dat het in oktober– zo’n jaar na de beursgang – onder 6 euro zakt.

2009
De wissel aan de top
CEO Paul Fowler stapt in februari 2009 op. Roland Junck, een oud-topman van ArcelorMittal, volgt hem op. De slechte nieuwsstroom wordt gedurende 2009 minder. De zinkverwerker heeft praktisch geen schulden, waardoor het idee ontstaat overnames te gaan doen en de activiteiten van het bedrijf uit te breiden. Bij beleggers lijkt de koerswijziging nieuwe hoop te geven, waardoor het aandeel gedurende het jaar een behoorlijke koerswinst realiseert.

2010
De deals
Roland Junck tekent zijn eerste grote deal: Nyrstar betaalt in januari 2019 240 miljoen euro voor de levering van zink uit de Finse mijn Talvivavaara. In november van dat jaar trekt Nyrstar nog eens 300 miljoen uit voor Farallon, eigenaar van een grote Mexicaanse zinkmijn. CEO Junck wil Nyrstar op die manier uitbouwen van 'zinkverwerker' tot 'geïntegreerde' speler met eigen mijnen.

2011
De ambitie
Nyrstar haalt in februari 2011 een half miljard op bij de aandeelhouders. CEO Junck belooft tegen 2016 een 'vervijfvoudiging van de winst'. In juni van dat jaar neemt de onderneming de Canadese mijnbouwer Breakwater Resources over voor 442 miljoen euro. De zinkgroep bereikt zijn hoogste punt sinds de scherpe val van 2008, zodat het bijna de 41 euro aantikt. Hierna zou de koers nooit meer boven dit punt uitkomen, omdat beleggers langzaam maar zeker het vertrouwen verliezen in de mooie woorden van Junck.

2014
De wissel aan de top (bis)
Nyrstar haalt in september 2014 nog eens 250 miljoen op bij de aandeelhouders. In november stapt CEO Roland Junck op. In afwachting van de nieuwe CEO loopt de koers van de mijnbouwer weer op. In de lente van 2015 stijgt die tot boven 21 euro. In de zomer neemt de nieuwe topman Bill Scotting zijn intrede. Snel daarna begint een nieuwe vrije val van het effect, zodat het eind 2015 nog maar 8,5 euro noteert.

2016
De wissel aan de top (tris)
In februari 2016 haalt Nyrstar alweer 270 miljoen vers geld op bij zijn aandeelhouders. Tegen het einde van dat jaar is CEO Bill Scotting alweer vertrokken. Hilmar Rode volgt hem op. De koers erodeert verder.

2017
De kapitaalronde
Nyrstar verrast (en ontstemt) beleggers met een kapitaalronde van 100 miljoen bij enkele grote beleggers, waardoor de koers ook in 2017 verder zakt.

2018
De ontgoocheling
Nyrstar publiceert voor het boekjaar 2017 opnieuw tegenvallende jaarcijfers. CEO Hilmar Rode belooft in 2018 het 'bloeden te stelpen' en eindelijk een positieve cashflow te boeken. Maar in augustus 2018 komt een vernietigend analistenrapport van ABN AMRO uit: 'Nyrstar torst een stuk meer schuld dan officieel gemeld', klinkt het. In september gooien beleggers helemaal de handdoek in de ring na een forse winstwaarschuwing waarbij de schuldenberg meer dan ooit boven de minieme cashflow uittorent. Nog voor het jaar 2019 bereikt is, is het effect gedecimeerd tot een centjesaandeel.

https://multimedia.tijd.be/nyrstarkoers/
nete liked last!

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4184
Lid geworden op: 04 Mei 2012 17:19
waarderingen: 2883
Contact:

Re: Nyrstar

Berichtdoor Dirk19 » 17 Apr 2019 14:23

Uit de marktenchat van de Tijd:
feit is dat de 'oude' aandeelhouders via de broodnodige schuldendeal met Trafigura onteigend zijn, net zoals dat anderhalf jaar geleden bij Option/Crescent het geval was. Door die schuldendeal zitten de kroonjuwelen als de prachtige site van Balen niet meer bij Nyrstar, maar bij een nieuw bedrijf Newco. En Nyrstar is nu gedegradeerd tot een monoholding met als enig actief een belang van 2 procent in Newco. Die alleen nog een klein beejte waarde heeft in de mate dat Trafigura uitkeringen doet. Maar dat zal niet royaal zijn gelet op 1) het minieme belang van 2 procent en 2) de lange rij wachtenden van obligatiehouders en andere kredietverschaffers die vóór de aandeelhouders een claim op de cashflow hebben. Neen, het is voorbij voor Nyrstar. Dat aandeel is nu zoals Dexia: beursgenoteerd wrakhout.
nete liked last!

Gebruikersavatar
vogelspotter
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2715
Lid geworden op: 26 Aug 2015 19:37
Locatie: Limburg
waarderingen: 2911
Contact:

Re: Nyrstar

Berichtdoor vogelspotter » 17 Apr 2019 18:26

17-04-2019

17:37


Nyrstar in wanbetaling volgens kredietbeoordelaar

De schuldherschikking bij de noodlijdende zinkverwerker betekent dat de overlevingskansen van het bedrijf zijn gestegen, maar daar stopte maandagochtend ook het goede nieuws. Volgens de strikte definitie van het woord ging Nyrstar
een dag later in wanbetaling. Dat is het oordeel van het ratingagentschap Moody's. Dat weet dat een rentebetaling op een lopende obligatielening niet uitgevoerd werd op de uiterst toegestane datum. Het houdt zelfs rekening met een periode van 30 dagen waarin Nyrstar had mogen betalen zonder negatieve gevolgen te riskeren.


Die periode eindigde op 15 april, en dus verlaagt Moody's zijn rating voor de kans op een bankroet. 'De kans dat de afwikkeling van de wanbetaling uitmondt in een nieuwe gemiste deadline in de komende 12 tot 18 maanden is nog steeds erg hoog,' klinkt het streng.


Trafigura, de hoofdaandeelhouder van Nyrstar, heeft een akkoord met bijna de helft van de obligatiehouders van het zinkbedrijf. De onderhandelingen over nieuwe afspraken met obligatiehouders lopen nog. Het staat in de sterren geschreven dat ze een verlies op hun uitgeleende bedrag moeten slikken, beseft ook Moody's. Het schuldpapier van Nyrstar kreeg al lang geleden de rommelstatus (Caa3) toegewezen. Daarbij komt dat de vooruitzichten voor die rating, de kans dat de rating nog zal zakken, volgens Moody's negatief zijn.

Bron:"De Tijd"
charel01 liked last!
In port:AB Inbev,Arcelor,ASIT,Avantium, Deceun,Deutsche Bank,econocom,Euronav, Greenyard,OneSpan ,Weight Watchers, X-Fab,Wessanen,UCB.
Verk.TomTom,Nyrstar,Petobras(PBR-A).

Gebruikersavatar
ringoeur
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 805
Lid geworden op: 25 Jun 2013 11:07
waarderingen: 765
Contact:

Re: Nyrstar

Berichtdoor ringoeur » 17 Apr 2019 20:26

Moody's dégrade la note de Nyrstar
L'echo : 17 avril 2019 20:05

L'agence de notation a abaissé la note de Nyrstar à Ca-PD/LD. Le spécialiste du zinc, bientôt entièrement contrôlé par Trafigura, doit obtenir l'approbation de ses actionnaires pour restructurer sa dette et tenter de poursuivre ses activités.

L'agence de notation financière Moody's a dégradé sa notation de probabilité de défaut (PDR) de Nyrstar de Caa3-PD à Ca-PD/LD. La PDR est une opinion au niveau d'une famille d'entreprises sur la probabilité relative qu'une entité au sein de celle-ci fasse défaut sur un ou plusieurs de ses titres de créance.

Parallèlement, Moody's a confirmé la notation de la famille d'entreprises de Nyrstar (CFR) à Caa3 ainsi que la notation Ca des billets de premier rang non garantis émis par sa filiale garantie Nyrstar Netherlands B.V. Les perspectives restent négatives.

Le déclassement du PDR de Caa3-PD à Ca-PD/LD reflète le fait que Nyrstar n'a pas payé les intérêts sur ses billets de premier rang non garantis émis par Nyrstar Netherlands B.V., même après l'expiration du délai de grâce de 30 jours le 15 avril. Il s'agit d'un cas de défaut selon la définition de Moody's.

De plus, la probabilité que la résolution de ce défaut entraîne un autre défaut au cours des 12 à 18 prochains mois demeure très élevée. La société cherche actuellement à obtenir l'approbation des actionnaires et de diverses autres parties prenantes pour une restructuration consensuelle (dite convention de blocage) nécessaire pour que Nyrstar puisse poursuivre ses activités.

Cet accord entraînera toutefois une perte significative pour les actionnaires actuels, que Moody's est susceptible de considérer comme un défaut. Si l'accord n'est pas conclu, Nyrstar pourrait devenir insolvable.

La confirmation du CFR à Caa3, avec une perspective négative, reflète les incertitudes quant à l'évolution future des activités de Nyrstar et de sa structure du capital au cours des 12 à 18 prochains mois, avec des options allant du dépôt de bilan à une restructuration consensuelle qui comprendrait une perte pour les actionnaires, mais également une réduction significative du fardeau de la dette.
La confirmation de la notation Ca des billets émis par Nyrstar Netherlands B.V. reflète également cette incertitude. Si la convention de blocage est exécutée comme prévu, Moody's estime que les actionnaires subiront une perte d'environ 40 % selon la valeur nominale. Cette estimation repose sur un calcul très simplifié comparant la valeur nominale totale des deux billets notés et du convertible non noté avec la valeur des instruments que la nouvelle entité - qui reprendra les opérations et qui sera essentiellement détenue par Trafigura - devra en contrepartie de la décharge des billets existants.

François Witvrouw, Journaliste

https://www.lecho.be/entreprises/matier ... ce=dlvr.it
Smeetske liked last!

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4184
Lid geworden op: 04 Mei 2012 17:19
waarderingen: 2883
Contact:

Re: Nyrstar

Berichtdoor Dirk19 » 17 Apr 2019 21:20

"Gaan we Nyrstar laten wurgen in een donkere hoek?"

Dit is de vraag van activistische belegger André de Barsy, die vraagtekens plaatst bij de rol van Trafigura, de belangrijkste aandeelhouder van Nyrstar.

Activist-aandeelhouder André de Barsy kwam uit het hout in de Nyrstar NYR-57.02% kwestie.

In een nota die is neergelegd op de algemene vergadering van 14 maart, valt degene die zichzelf definieert als een financieel analist, Trafigura aan, de belangrijkste aandeelhouder van Nyrstar met 24,4%.

Op de bijeenkomst van 16 november 2018 was Trafigura notoir afwezig, zei hij. Ongetwijfeld om niet te worden erkend als een de facto controle over de samenleving te hebben. "Artikel 5 van het Wetboek van Vennootschappen bepaalt dat indien een partner twee keer achter elkaar de meerderheid van de stemmen vertegenwoordigd in de vergadering heeft gehad, wordt geacht de facto zeggenschap over de onderneming hebben," legt hij uit. "Dit is duidelijk wat Trafigura heeft, maar ze doen er alles aan om het te vermijden."

Voor hem lijdt het geen twijfel dat dit inderdaad het geval is, omdat het alle hefbomen van de onderneming controleert: de raad van bestuur, de financiële richting, de financiering en commerciële contracten stroomopwaarts en stroomafwaarts.


"Het is hoog tijd dat duidelijkheid is opgericht op dit web van relaties die Nyrstar identificeert waar dezelfde groep is eigenaar van de controlerende aandeelhouders, de toonaangevende leverancier van de dienst, de klant en de hoofdsom van de aanbieder van krediet", voegt André de Barsy .

Hij concludeerde: "laat je gewurgd in een donkere hoek voor het ontdekken van de positieve elementen die de aanzienlijke stijging van de raffinaderij verwerkingskosten en een herstel van de zinkprijzen kan zijn?"

(Vertaald via Google translate)

Originele tekst:

"Va-t-on laisser Nyrstar être étranglée dans un coin obscur?"

C'est la question que se pose l'investisseur activiste André de Barsy qui s'interroge sur le rôle de Trafigura, l'actionnaire de référence de Nyrstar.

L'actionnaire activiste André de Barsy est sorti du bois dans le dossier Nyrstar NYR-57,02% .

Dans une note déposée à l'occasion de l'assemblée générale du 14 mars, celui qui se définit comme analyste financier s'en prend à Trafigura, l'actionnaire de référence de Nyrstar avec 24,4%.

Lors de l'assemblée du 16 novembre 2018, Trafigura était notoirement absent, a-t-il constaté. Sans doute pour éviter d'être reconnu comme ayant un contrôle de fait sur la société. "L'article 5 du code des sociétés dispose que si un associé a exercé à deux reprises consécutives la majorité des voix représentées en assemblée, il est réputé détenir le contrôle de fait sur la société", explique-t-il. "C'est manifestement ce que détient Trafigura mais qu'il fait tout pour ne pas y être confronté."

Pour lui, il ne fait aucun doute que c'est bel et bien le cas car il contrôle tous les leviers de la société: le conseil d'administration, la direction financière, les financements et les contrats commerciaux en amont comme en aval.


"Il est grand temps que la clarté soit établie sur cet écheveau de relations qui cerne Nyrstar où le même groupe détient l'actionnariat de contrôle, la fonction de principal fournisseur, celle de principal client et de fournisseur de crédits", ajoute André de Barsy.

Et de conclure: "Va-t-on laisser l'étrangler dans un coin obscur avant de découvrir les éléments favorables que peuvent être la hausse sensible des charges de traitement de raffinage et un redressement du cours du zinc?"
tsuretie liked last!

Gebruikersavatar
nete
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 783
Lid geworden op: 25 Jan 2018 13:04
waarderingen: 177
Contact:

Re: Nyrstar

Berichtdoor nete » 17 Apr 2019 23:16

ringoeur schreef:Hier nog eens de harde werkelijkheid !

De beurscarrière van Nyrstar: minus 99 procent sinds 2007

De schuldherschikking van Nyrstar is maar het pijnlijke sluitstuk van 12 jaar miserie, die de trouwe aandeelhouder van de zinkspecialist al grotendeels uitgewist had. En dit via vier CEO's, vier kapitaalrondes en ontelbare winstwaarschuwingen. Een overzicht.Wat een drama ! (bewust niet heel het artikel geciteerd voor de leesbaarheid).
Er zitten hier dus waarschijnlijk mensen tussen die kochten aan méér dan 60 euro per aandeel ?
En er 12 jaar bleven in geloven ?
Beleggen=maximaliseer je winst, BEPERK je verlies.
AB Inbev, Aedifica, Care Property, Carlsberg, Coca Cola, Dax Global Mining, Heineken, Shurgard, Sofina, Tencent Holdings, WDP (+ cash)

Gebruikersavatar
Wimpie85
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1696
Lid geworden op: 19 Jan 2013 13:48
waarderingen: 474
Contact:

Re: Nyrstar

Berichtdoor Wimpie85 » 18 Apr 2019 01:41

nete schreef:
ringoeur schreef:Hier nog eens de harde werkelijkheid !

De beurscarrière van Nyrstar: minus 99 procent sinds 2007

De schuldherschikking van Nyrstar is maar het pijnlijke sluitstuk van 12 jaar miserie, die de trouwe aandeelhouder van de zinkspecialist al grotendeels uitgewist had. En dit via vier CEO's, vier kapitaalrondes en ontelbare winstwaarschuwingen. Een overzicht.Wat een drama ! (bewust niet heel het artikel geciteerd voor de leesbaarheid).
Er zitten hier dus waarschijnlijk mensen tussen die kochten aan méér dan 60 euro per aandeel ?
En er 12 jaar bleven in geloven ?


Ja & hier zitten wss ook mensen die er plezier in scheppen anderen constant te jennen.

Heb jij nu echt niks zinniger om handen, nee?

Triestig sujet. :roll:
nete liked last!


Word gratis lid op Beursig.com

Discussieer met duizenden beleggers, profiteer van minder advertenties, ideaal voor smartphone, betere gebruikservaring en abonneer op uw favoriete onderwerpen.

Registreer nu binnen enkele tellen