Nokia

Beleggen in aandelen beurs China Shanghai Composite, Toronto, etc.
robantwerp
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 64
Lid geworden op: 03 sep 2018 16:12
waarderingen: 8
Contacteer:

Re: Nokia

Bericht door robantwerp »

bedankt voor de support Jelle

na de laatste berichten (topman die opstapt en lening nodig van investeringsfonds) was ik al aan het twijfelen of ik mijn positie juist niet moest afbouwen, maar al bij al valt het koersverloop van Nokia idd nog mee
Jelle R liked last!Gebruikersavatar
ringoeur
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1185
Lid geworden op: 25 jun 2013 11:07
waarderingen: 961
Contacteer:

Re: Nokia

Bericht door ringoeur »

Huawei maakt zich onmisbaar in het netwerk van de toekomst
Technologie Huawei drukt zijn stempel op cruciale onderdelen van 5G-techniek. Zo verandert de handelsoorlog in een patentenoorlog.

De Chinese telecomreus Huawei investeert veel in onderzoek om een dominanten rol in 5G-technologie te spelen.

Marc Hijink
12 maart 2020 om 11:25

Nog voordat het eerste Nederlandse 5G-net in de lucht is, woedt op de achtergrond een hevig gevecht over de vraag wie de nieuwe mobiele netwerktechnologie eigenlijk bedacht heeft.

In Europa diende het Chinese telecombedrijf Huawei 3.524 patentaanvragen in, veel meer dan Europese of Amerikaanse bedrijven. Huawei leidt de ranglijst van het Europese octrooibureau EPO en lijkt meer standaardpatenten voor 5G te verwerven dan concurrenten Nokia en Ericsson. Andere telefoon- en netwerkfabrikanten kunnen dus niet om de Chinese techniek heen.

Normaal gesproken wisselen bedrijven zulke cruciale onderdelen met gesloten portemonnee met elkaar uit, of vragen anderszins ‘redelijke’ tarieven voor licenties. Zo blijven nieuwe producten betaalbaar. Experts op het gebied van patenten waarschuwen dat de handelsoorlog tussen de VS en China deze werkwijze verstoort: als Huawei’s afzetmarkt voor netwerkapparatuur en telefoons op grote schaal geblokkeerd wordt, zal het bedrijf proberen de investeringen in 5G terug te verdienen via licenties. Dat leidt tot hogere prijzen in de hele sector. Via patenten houdt China toch greep op de Europese en Amerikaanse netwerken – ook in landen waar Huawei geweerd wordt.

5G is nog niet ‘af’
5G-techniek stelt mobiele netwerken in staat op grote schaal apparaten met internet te verbinden, met dataverkeer op hogere snelheden dan nu mogelijk is. De techniek is echter nog niet ‘af’: de 5G-netwerken die nu aangelegd worden zijn voorlopers van supersnelle, extra betrouwbare netwerken die de maatschappij en industrie verder zullen digitaliseren.

Voor de meest veeleisende toepassingen, zoals zelfrijdende auto’s of medische ingrepen op afstand, is 5G voorlopig niet geschikt. Wel wordt gewerkt aan de techniek om dat mogelijk te maken. Chinese bedrijven bemoeien zich daar uitdrukkelijk mee, blijkt uit de cijfers die het Europees patentbureau EPO donderdag publiceerde. Huawei leidt, samen met het Zuid-Koreaanse Samsung, de ranglijst van Europese patentaanvragen.

Het aantal aanvragen zegt niet alles; het getal fluctueert per jaar, en niet elke aanvraag leidt tot goedkeuring. Of een patentaanvraag uiteindelijk een patent oplevert dat ‘essentieel’ is voor de standaard, is een proces dat drie of vier jaar kan duren.

Vaststaat dat voor 5G veel meer patenten aangevraagd zijn dan voor 4G, en dat Chinese bedrijven een cruciale bijdrage leveren aan die innovatieslag. Naast Huawei gaat het ook om netwerkbedrijf ZTE en telefoonmakers Oppo en Xiaomi. Huawei investeert het meest in onderzoek; op 100 miljard dollar omzet stak het bedrijf in 2018 ruim 15 miljard dollar (13,5 miljard euro) in onderzoek. Alleen Google, Amazon en Samsung – bedrijven met een veel hogere omzet dan Huawei – hebben een groter onderzoeksbudget becijferde financieel persbureau Bloomberg. Volgens critici krijgt Huawei daarbij veel steun van de Chinese overheid maar het bedrijf zelf ontkent dat.

Alles met alles verbinden
„Tot tien, twaalf jaar geleden deden alleen westerse bedrijven als Nokia en Ericsson in netwerktechnologie en was het nog overzichtelijk”, zegt Tim Pohlmann, een Duitse patentonderzoeker. „Toen was de markt echter ook niet zo interessant als nu.” Als 5G zijn belofte waarmaakt dat het alles met alles verbindt, dan is de economische waarde van een standaardpatent groot.

Pohlmanns bedrijf IPlytics analyseerde in opdracht van het Duitse ministerie van Economische Zaken ruim 95.000 vragen voor patenten op 5G-technologie. Hij deelde ze op in meer dan 21.000 ‘patentfamilies’ – complete uitvindingen – en keek of de aanvraag bij meer patentbureaus gedaan is. Dat laatste is volgens Pohlmann een teken dat een patent meer kans maakt toegewezen te worden.

Hij houdt er, als vuistregel, rekening mee dat 20 procent van de patentaanvragen wordt toegewezen. Huawei zal op zijn minst „enkele honderden tot enkele duizenden” standaardpatenten op zijn naam schrijven, aldus Pohlmann. „Amerikaanse en Europese bedrijven doen net zoveel aan innovatie als voorheen, maar krijgen door de opkomst van Chinese technologie een kleiner stukje van de hele taart.”

Uit de analyse van IPlytics blijkt waarom de Amerikanen Huawei proberen af te remmen: Amerikaanse bedrijven hebben tot nu toe 14 procent van de 5G patentfamilies aangevraagd, minder dan China en Zuid-Korea (respectievelijk 33 en 27 procent). Europese bedrijven vroegen 16,8 procent van de 5G-uitvindingen aan.

Krachtmetingen
Omdat de Amerikanen zo hun best doen Huawei te weren, raakt de balans zoek in het patentensysteem, zegt Holger Seitz, octrooigemachtigde bij het Nederlandse patentenkantoor EP&C. In afzetmarkten waar Huawei geen producten kan verkopen, zijn geen gentlemen’s agreements meer mogelijk. „Patentportfolio’s zijn krachtmetingen tussen bedrijven. Als Huawei geen kans krijgt 5G-apparaten te verkopen, zal het naar andere middelen grijpen.” Een patentoorlog – een lange reeks rechtszaken waarin bedrijven elkaar overal ter wereld dwarsbomen – lijkt onvermijdelijk voor 5G.

Seitz wijst erop dat de Amerikanen alsnog proberen eigen technologie te ontwikkelen; 5G-software die los zou kunnen staan van Huawei. Het plan lijkt niet erg kansrijk, aldus Seitz: „De VS hoopt zo Chinese technologie buiten de deur te houden, maar telecombedrijven zijn niet geïnteresseerd in weer een compleet ander systeem.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/12/hu ... t-a3993563

Gebruikersavatar
Lukang
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1841
Lid geworden op: 18 feb 2012 17:18
waarderingen: 604
Contacteer:

Re: Nokia

Bericht door Lukang »

23/04/2020 D.B.
Advies
Houden & (bij)kopen op koerszwakte
Risico
Gemiddeld risico
Het rendabele Nokia (verwacht dit jaar 500 mln. EUR vrije cashflow) noteert aan 1,2 keer de boekwaarde. Ook de EV/EBITDA van 6 is laag. Het dividend wordt hervat van zodra er netto minstens 2 mrd. EUR cash is (1,7 mrd. EUR eind december). Op koerszwaktes koopwaardig, ook wegens het speculatieve tintje.
Is Nokia enkel interessant wegens 5G? De explosie in dataverkeer (corona) zorgt voor de telecomoperatoren opnieuw voor ‘normale’ cashflows, die vervolgens geherinvesteerd kunnen worden. De internetcapaciteit botst met al dat thuiswerk op zijn limieten en maakt investeringen in netwerkcapaciteit nodig. Positief voor Nokia. Tegelijk wil de groep zijn balans opschonen met o.a. de verkoop van geselecteerde activa. Daardoor doken eind februari al geruchten op over Nokia als overnameprooi. Cisco repte zich om te zeggen dat het geen interesse heeft omwille van de relatief lage marges (8% à 11% bedrijfsmarge is het doel voor 2020). Een fusie met Ericsson zou dan weer een moeilijk te nemen horde zijn voor de mededingingsautoriteiten, maar sommige private equitypartijen vinden Nokia interessant. Nokia stelde een zakenbank aan om zich te wapenen tegen een eventuele vijandige overname.
dafie liked last!
port. Bekaert Proximus Nyrstar Elia Agfa Tess. Socfinasia Ahold engie Enel Telecom Italia Pfizer tinc Solvay Telenet kbc euronav Xior Sofina ab inbev gimv umicore neste nokia en fondsen

dafie
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 533
Lid geworden op: 25 jun 2018 13:14
waarderingen: 138
Contacteer:

Re: Nokia

Bericht door dafie »

Nokia sluit groot contract met Indiase Airtel

JG 28 april 2020 10u23 Bron: Belga

Deel via Facebook
Tweet
Reageer
REUTERS
De Finse telecomuitruster Nokia heeft een meerjarencontract afgesloten met Airtel, een van de grootste Indiase operatoren van mobiele telefonie. Dat meldt Nokia. Met de overeenkomst kan de basis gelegd worden voor de ontwikkeling van 5G in India.

Het contract heeft een waarde van bijna een miljard dollar, meldt een bron dichtbij het dossier aan het Franse persagentschap AFP.

Het Finse bedrijf zal zorgen voor de uitrusting die Airtel moet toelaten om de capaciteit van zijn netwerken te vergroten, in het bijzonder 4G, en de klantervaring te verbeteren, klinkt het.

“Deze netwerken (...) zullen Airtel het best mogelijke platform bieden voor de lancering van 5G-netten in het hele land”, luidt het. De uitrol van de netwerken zou afgerond moeten zijn tegen eind 2022.

Met een bevolking van 1,3 miljard mensen vormt India een van de grootste telecommarkten ter wereld. Nokia verwacht dat het land binnen vijf jaar 920 miljoen unieke klanten voor mobiele telefonie zal tellen.
Meer over

Nokia
Airtel
economie, business en financiën
economische sector
computer- en informatietechnologie
bedrijfsinformatie
India
telecommunicatieapparatuur

Deel via Facebook
Tweet
Reageer
Lukang liked last!

Gebruikersavatar
ringoeur
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1185
Lid geworden op: 25 jun 2013 11:07
waarderingen: 961
Contacteer:

Re: Nokia

Bericht door ringoeur »

5G: Nokia perd ses marchés en Chine

China Unicom et China Telecom ont annoncé des fournisseurs pour leur déploiement de réseau 5G autonome autonome (SA), partageant la majorité des deux contrats évalués à 183,5 milliards CNY (25,92 milliards de dollars) entre Huawei et ZTE, Nokia étant écarté de la sélection.

Les fournisseurs nationaux ont chacun remporté 35,9% de la valeur des offres, Ericsson, basé en Suède, a obtenu 17,9% et Datang Mobile Communications 10,3%. Lors du premier appel d’offres des opérateurs, évalué à 65,87 milliards CNY, Huawei et ZTE ont remporté un partage égal. Pour le deuxième contrat de 117,6 milliards de yuans, les opérateurs ont attribué à Huawei, ZTE et Ericsson chacune 28% des actions, tandis que Datang en a capturé 16%.

Nokia, qui a soumissionné pour le projet d’approvisionnement centralisé pour les opérateurs, construisant conjointement un RAN 5G unique à l’échelle nationale, a également été récemment retiré de la liste des fournisseurs de China Mobile pour la deuxième phase de son déploiement 5G.

https://www.financialafrik.com/2020/04/ ... -en-chine/
Lukang liked last!

dafie
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 533
Lid geworden op: 25 jun 2018 13:14
waarderingen: 138
Contacteer:

Re: Nokia

Bericht door dafie »

5G aandeel Nokia – NOK

Behoort Nokia tot de beste 5G aandelen? Nokia is een Fins bedrijf die ooit zeer populair was voor het tijdperk van de smartphones. Destijds was de Nokia 3310 één van de populairste gsm’s ooit. Het roept bij velen waarschijnlijk nostalgische gevoelens op. Nokia heeft zich echter nooit goed kunnen positioneren in de smartphonemarkt. De Finnen wagen nu hun kans via het aanbieden van 5G- hardware, -software en -diensten.

Het aandeel Nokia noteert op de Finse aandelenmarkt en op de Amerikaanse NYSE. Het aandeel Nokia is terug te vinden op de Finse beurs onder ISIN <<FI0009000681>> of via symbool <<NOKIA>>. Indien u de voorkeur geeft aan de Amerikaanse notering, dient u het symbool <<NOK>> te gebruiken. Rajeev Suri, topman bij Nokia, heeft laten weten dat Ericsson en Huawei de grootste concurrenten zijn op dit moment onder de 5G operatoren.

Huawei is een Chinees bedrijf die sterk onder vuur ligt door de Amerikanen. Amerika heeft Huawei verboden om een 5G netwerk op te zetten bij hen. Ook Europa wordt onder druk gezet om niet in zee te gaan met Huawei. Desondanks doet het aandeel Nokia het niet al te best aangezien ze voor het eerste kwartaal in 2019 een operationeel verlies rapporteerde. Het niet op tijd kunnen leveren van 5G-materiaals is een doorn in het oog van de destijds hoopgevende Nokia beleggers. Volgens kenners van de materie is het Amerikaans uitsluiten van Huawei op lange termijn een mooie opportuniteit voor Nokia. Echter op korte termijn heeft het tot gevolg van bepaalde telecomoperatoren hun investeringen uitstellen. Wat dus geen positief nieuws is voor het aandeel Nokia. Hoewel we alles ook moeten nuanceren want Nokia stelt 45 commerciële overeenkomsten te hebben in het licht van 5G netwerken. De 5G-trend heeft een positieve impact gehad op de omzet uit 2019 van het Finse bedrijf. De omzet steeg met 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorige jaar.

Het technische plaatje van het aandeel Nokia vindt u hieronder. De koers Nokia is al enkele jaren een zeer grote triangle aan het vormen. De prijs heeft steun gevonden aan de opwaartse trendlijn van de triangle. De koers van het aandeel Nokia heeft twee scenario’s. Wanneer het aandeel Nokia de opwaartse trendlijn doorbreekt, zou de prijs technisch gezien de eerste steun moeten vinden rond $4 per aandeel Nokia. Verder ligt de volgende steunzone op de laagste gearceerde zone rond $2,75 per aandeel Nokia.

De uitrol van de 5G-netwerken door Nokia zou ondersteuning kunnen geven aan het tweede mogelijke scenario. Wanneer de koers de neerwaartse trendlijn van de triangle doorbreekt moeten we technisch gezien meteen opletten. Er ligt een sterke weerstand rond $6,75 per aandeel Nokia. Eenmaal de koers met overtuiging deze zone doorbreekt, ligt de weg open naar de volgende weerstandszone die komt te liggen rond $8,25 per aandeel Nokia.
Beste 5G aandelen - aandeel Nokia
Vergroten
Lukang liked last!

dafie
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 533
Lid geworden op: 25 jun 2018 13:14
waarderingen: 138
Contacteer:

Re: Nokia

Bericht door dafie »

Nokia signs contract with Central China Holdings Co. Ltd in ‘smarter real estate’ infrastructure deal

Nokia signs contract with Central China Holdings Co. Ltd in ‘smarter real estate’ infrastructure deal

· Nokia’s leading solutions, including POL (Passive Optical LAN), home Wi-Fi, big data platform and 5G, provide foundation for smarter residential and business developments in Henan province

27 April 2020

Espoo, Finland – Nokia today announced that it has signed a five-year networking infrastructure and big data analytics agreement with leading real estate group Central China Holdings Co., Ltd.

Under the contract, Nokia will provide a range of solutions enabling Central China Holdings to design and build state-of-the-art developments that leverage POL, home Wi-Fi and 5G connectivity for enhanced business, leisure and quality of life.

Since the start of the COVID-19 pandemic, home connectivity has become a critical service enabling remote working, distance learning, healthcare news updates and entertainment, with the upgrade of smart community digital infrastructure key to this success.

Jin Jian, Head of Nokia Enterprise at Nokia Shanghai Bell, said: “We are pleased to announce this five-year networking infrastructure agreement with leading real estate group Central China Holdings Co., Ltd. Nokia is devoted to integrating its solutions into new real estate developments to ensure connectivity and expanding the network capacities that support smarter business and social communities.”

Central China Holdings Co Ltd, is one of the leading Henan-based property developers, which focuses on developing high-quality residential and business properties. The company has a presence throughout Henan province. Nokia solutions will be deployed in new Zhengzhou and Shangqiu developments.

About Nokia

Gebruikersavatar
ringoeur
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1185
Lid geworden op: 25 jun 2013 11:07
waarderingen: 961
Contacteer:

Re: Nokia

Bericht door ringoeur »

30/04/2020 8:17:14
Nokia trekt outlook in

(ABM FN-Dow Jones) Nokia heeft de outlook voor heel het jaar ingetrokken, nadat de coronacrisis in het eerste kwartaal zorgde voor 200 miljoen euro minder omzet. Dit maakte het Finse telecombedrijf donderdagochtend bekend.

De lagere omzet was vooral te wijten aan een verstoring in de toeleveringsketen. Nokia verwacht dan ook niet dat het omzet heeft misgelopen, maar dat de opbrengsten later in het jaar kunnen worden ingeboekt. De totale omzet kwam uiteindelijk 2,4 procent lager uit op 4,91 miljard euro, waar op 5,15 miljard euro werd gemikt.

In het afgelopen kwartaal, dat eindigde op 31 maart, kwam de aangepaste nettowinst uit op 32 miljoen euro tegen een verlies van 118 miljoen euro een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door FactSet mikten op een nettowinst van 37 miljoen euro.

Op niet-aangepaste basis, rapporteerde Nokia een nettoverlies van 117 miljoen euro tegenover een verlies van 186 miljoen euro.

Nokia voorziet voor 2020 nu een aangepaste winst per aandeel van 0,23 euro, met een mogelijke afwijking van 5 cent. Eerder werd nog gemikt op een winst per aandeel van 0,25 euro. De aangepaste operationele marge zal niet langer 9,5 procent bedragen, maar 9,0 procent, zo verwacht Nokia, plusminus 1,5 procentpunt.

"We verwachten dat een groot deel van de impact van de coronacrisis in het tweede kwartaal zal zijn, maar we denken dat onze industrie redelijk veerkrachtig is, maar niet immuun", aldus CEO Rajeev Suri.

"We hebben geen daling van de vraag gezien in het eerste kwartaal." Desondanks wees de topman op mogelijke uitdagingen in de komende tijd, waardoor klanten mogelijk hun investeringen opnieuw onder de loep zullen nemen.

Door: ABM Financial News.
dafie liked last!

Deelnemen aan het forum + meer functies?

Discussieer met duizenden beleggers, minder
advertenties, ideaal voor smartphone, betere
gebruikservaring en gratis abonneren op favoriete
onderwerpen.


Plaats reactie