Trackers voor stijgende rente

Informatie en kennis delen over trackers, ETF's en beleggingsfondsen
Plaats reactieGebruikersavatar
Lieve16
Premiummember
Premiummember
Berichten: 5891
Lid geworden op: 02 jan 2012 22:29
waarderingen: 6229

Trackers voor stijgende rente

Bericht door Lieve16 »

Trackers voor stijgende rente

16/03/21 om 14:00
Bijgewerkt om 14:58
Wie wil inspelen op een rentestijging, kan short gaan op een obligatie-index.

Trackers voor stijgende rente
De rente op de Amerikaanse overheidsobligatie (Treasury) op tien jaar is aan een stevige opmars bezig en ook de negatieve Duitse tienjaarse referentierente van de Bund is een stuk minder negatief geworden. Wanneer de rente stijgt, worden bestaande obligaties, die zijn uitgegeven tegen een lagere rente, minder waard. Wie wil inspelen op een rentestijging, kan dus short gaan op een obligatie-index van die specifieke munt, in dit geval dus de dollar of de euro.

De rente zit in de lift in anticipatie op een herstel van de globale economische groei. Dat herstel moet er komen door de stimuli van de monetaire en de fiscale overheden. Een andere reden voor de stijgende rente is de aantrekkende inflatie. Die is nog bijna niet zichtbaar in de indexen van de consumentenprijzen, maar door de forse prijsstijging bij sommige grondstoffen zijn de producentenprijzen wel al gestegen. We selecteerden enkele trackers van de uitgever Lyxor ETF, die de mogelijkheid bieden om short te gaan op de Bund-index en de Treasury-index.

Bund

De Lyxor ETF Bund Daily (-2) Inverse ETF noteert op Euronext Parijs met het tickersymbool DSB en de ISIN-code FR0010869578. De tracker schaduwt de evolutie van de Solactive Bund Daily (-2) Inverse-index. Hij neemt op dagbasis een dubbele shortpositie op de Duitse Bund-index, die zich gedraagt als de koers van een tienjaarse Duitse staatsobligatie. Daalt die met 1 procent, dan stijgt de waarde van de ETF met 2 procent, op dagbasis en voor kosten. DSB is een synthetische tracker waardoor de beheerkosten beperkt blijven tot 0,2 procent per jaar.

De shortpositie wordt opgebouwd met derivaten. Het aanhouden en doorrollen van die posities brengt wel kosten mee, waardoor het rendement afwijkt van het theoretische rendement van twee keer de onderliggende index. Dezelfde tracker noteert ook op Xetra met het tickersymbool 5X63 en de ISIN-code LU0530124006. Er is ook een variant zonder hefboom met ISIN-code 5X62 en ISIN-code LU0530119774.

Treasury

De Lyxor ETF 10y US Treasury Daily (-2) Inverse ETF noteert ook op Euronext Parijs met het tickersymbool DSUS en de ISIN-code FR0011607084 en werkt volgens hetzelfde principe als DSB. De onderliggende waarde is de Solactive 10y US Treasury Futures Daily (-2) Inverse-index. De jaarlijkse beheerkosten bedragen ook hier 0,2 procent.

Bron: trends.be
Founder liked last!


Gebruikersavatar
Founder
Beheerder
Beheerder
Berichten: 7610
Lid geworden op: 01 jan 2012 20:51
waarderingen: 5796
Contacteer:

Re: Trackers voor stijgende rente

Bericht door Founder »

Bedankt voor het delen Lieve, het is actueel en er zal interesse in zijn. Er zullen nog wel meer alternatieven zijn en persoonlijk ben ik geen fan van een vaste hefboom zoals de hefboom van 2 genoemd in het artikel. Op de lange termijn zijn vrijwel alle producten met een vaste hefboom verliesgevend. Maak maar eens een simpele simulatie of bekijk onderstaand voorbeeld:

Stel het product met vaste hefboom van 2 heeft een onderliggende waarde die 10% de verkeerde richting op beweegt (van 100 naar 90) dan is het verlies -20%. Stel dat daarna die onderliggende weer stijgt naar het eerdere niveau (van 90 naar 100) dus +11,1% voor de onderliggende waarde dan stijgt het afgeleide product met 22,2%. Als u €1.000 investeerde en eerst 20% verliest en daarna 22,2% herstel laat zien dan is er van uw €1.000 nog €977,60 over. Leuk product voor de uitgevers, minder leuk voor de kopers ervan.
Kadebe liked last!
Bulls Make Money, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered

[Dit account modereert niet meer]

Plaats reactie