Etf kiezen als leek

Informatie en kennis delen over trackers, ETF's en beleggingsfondsenGebruikersavatar
Lukang
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2432
Lid geworden op: 18 feb 2012 17:18
waarderingen: 1060

Re: Etf kiezen als leek

Bericht door Lukang ¬Ľ

Artikel in De Standaard dit weekend.
Fiscus neemt trackers in het vizier
Door de lage kosten trekken beursgenoteerde fondsen almaar meer beleggersgeld aan. Bovendien was de fiscale behandeling van die zogenoemde ETF’s of trackers tot voor kort opvallend mild. Daar heeft de fiscus verandering in gebracht.
Jan Reyns Zaterdag 13 november 2021 om 3.25 uur

Een ETF (Exchange Traded Fund) of ­tracker die een beursindex volgt, is een ­beleggingsfonds dat op de beurs noteert. Een verschil met klassieke actief beheerde fondsen was dat de beheerskosten bij ETF’s een pak lager lagen. Maar de gunstige fiscale tarieven op EFT’s gingen op de schop. Meer nog, de belegger kijkt nu aan tegen een heus belastingkluwen.

Voor beleggingsfondsen hebben we acht categorie√ęn opgelijst, met telkens het bijbehorende procentuele tarief (zie tabel).

Laag tarief

Tot voort kort waren in de tabel vooral de tweede en vierde lijn van toepassing, waar de fiscus zich tevreden stelde met twee keer een tarief van 0,12% (bij de aan- en ­verkoop). Of het nu ging om een ETF dat dividenden en coupons uitkeert (distributie), of een dat deze inkomsten herbelegt (kapitalisatie), vadertje staat stelde zich ­tevreden met 0,12% van uw kapitaal.
Een ETF (Exchange Traded Fund) of ­tracker die een beursindex volgt, is een ­beleggingsfonds dat op de beurs noteert. Een verschil met klassieke actief beheerde fondsen was dat de beheerskosten bij ETF’s een pak lager lagen. Maar de gunstige fiscale tarieven op EFT’s gingen op de schop. Meer nog, de belegger kijkt nu aan tegen een heus belastingkluwen.

De voordelige behandeling van kapitali­serende ETF’s lijkt om te slaan in het ­tegenovergestelde
Dat leek wat vreemd, want bij de klas­sieke beleggingsfondsen is er een groot ­verschil in belastingtarieven tussen ­uitkerende en kapitaliserende fondsen. Bij die eerste is de beurstaks nul, terwijl bij ­kapitaliserende fondsen 1,32% wordt af­gehouden bij verkoop. Eigenlijk gaat het om een compensatie, omdat beleggers in ­uitkerende fondsen 30% roerende voor­heffing betalen bij elke (meestal jaarlijkse) uitkering. Een belegger in een kapitaliserend fonds betaalt geen roerende voorheffing.

Hoog tarief

De voordelige behandeling van kapitali¬≠serende ETF‚Äôs lijkt nu om te slaan in het ¬≠tegenovergestelde. De (dure) eerste categorie in de tabel, die tot voor kort nauwelijks voorkwam, dreigt de regel te worden. ¬≠Voorheen gold de taks van twee keer 1,32% alleen voor kapitaliserende ETF‚Äôs die ook geregistreerd waren in Belgi√ę. Daarom ¬≠registreerden de uitgevers van ETF‚Äôs die nauwelijks in ons land. Dat hoeft ook niet¬≠: beleggers kunnen dezelfde ETF‚Äôs die in ¬≠andere Europese landen tegen dezelfde voorwaarden ¬≠geregistreerd zijn, op een ¬≠andere Europese beurs dan Brussel kopen, maar dan zonder hoge belastingen.

Maar nu komt de Belgische fiscus in het spel. In plaats van voor elke ETF te bekijken of het in ons land geregistreerd werd, bekijkt de fiscus ze per groep. Een ETF dat dividenden uitkeert maar ook in kapitalisatievorm bestaat, kan qua registratie niet gescheiden worden, klinkt het. Voortaan beschouwt de fiscus een ETF dat kapitaliseert en niet geregistreerd is in Belgi√ę, maar dat wel een uitkerend broertje heeft dat hier geregistreerd is, ook als in Belgi√ę aangemeld. In plaats van twee keer 0,12% wordt in dat geval twee keer 1,32% taks ¬≠geheven.
De uitgevers van ETF‚Äôs, zoals markt¬≠leider iShares, registreerden in ons land heel wat ETF‚Äôs die dividenden uitkeren. Die hebben als voordeel dat Belgische vermogensbeheerders deze producten mogen aanbevelen aan hun klanten. Voor ETF‚Äôs die niet in Belgi√ę geregistreerd zijn, mag dat niet.

Brokers

Daarnaast speelt ook de broker of bank een rol. Die wordt door de fiscus gedwongen om op te treden als belastingontvanger. Maar niet elke broker is even streng. Bij de online ¬≠brokers past vooral Bolero van KBC de nieuwe regels van de fiscus toe, vertelt Tim Nijsmans, die met zijn onafhankelijk adviesbureau Vermogensgids ¬≠adviseert over ETF‚Äôs. Andere brokers zijn waar¬≠schijnlijk trager bij de implementatie van de nieuwe regels. Alles moet in de ¬≠IT-systemen ingebracht worden en het is niet zo eenvoudig uit te maken welke ETF‚Äôs in ¬≠Belgi√ę geregistreerd zijn.
Oplossing?

Nijsmans heeft voor de belegger een gouden raad. ‚ÄėAls u een ETF wilt kopen, check dan net voor u de order moet goedkeuren welke taks het brokerplatform berekent. Sommige geven aan welk belastingpercentage van toepassing is, ¬≠andere geven het bedrag van de belasting weer. Het verschil tussen 0,12% en 1,32% is snel na te gaan. Op een bedrag van 5.000 euro is dat 6 euro versus 66 euro.

Een andere oplossing is om vooral voor uitkerende ETF’s te kiezen. Met een dividenduitkering van 1,5% en 30% roerende voorheffing duurt het drie jaar voor je beter af bent met 1,32 % beurstaks en zes jaar als je rekening houdt met de beurstaks bij aankoop én verkoop.
https://www.standaard.be/cnt/DMF2021111 ... Bfaw%3D%3D
Jojo liked last!
abi ackb ags agfb ad cs boka dbk dieg engi rf evs gimb gsk immo inga kbc nn nokia nyr pfe prox rou solb tit tnet tinc vtrs xior save cofb immo unc gsk gblb prx nel vow3 bar una en fondsen


Tooneman
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 82
Lid geworden op: 01 jun 2015 18:05
waarderingen: 44

Re: Etf kiezen als leek

Bericht door Tooneman ¬Ľ

Waarom zou je dan nog een etf kiezen die genoteerd staat op de brusselse Beurs ?

Ik zit bijvoorbeeld in 'LOCK', een kapitaliserende etf die genoteerd staat op de beurs van Milaan. Hiervoor geldt de belasting van 1,32% niet begrijp ik.

Er is zoveel aanbod, van verschillende uitgevers, op verschillende beurzen, én die vaak ongeveer eendezelfde 'index' volgt.
Ageas(45,46%)- Alibaba (12,69%)- Wereldhave Belgium(10,90%)-Ascencio(9,88%) -- iShares Digital Security UCITS ETF(9,62%) TCM Frontier Vietnam High div(6,32%) - Atenor(4,66%) - Biocartis (0,42%) - Cash (0,05%)

Plaats reactie