Boeing Co

Beleggen in aandelen beurs New York, Dow Jones index, Nasdaq-100 en S&P500

Gebruikersavatar
bartel
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 883
Lid geworden op: 24 feb 2013 09:22
waarderingen: 235
Contacteer:

Re: Boeing Co

Bericht door bartel » 19 jul 2019 09:20

Boeing trekt vijf miljard dollar uit voor compensatie 737 MAX.

Vliegtuigbouwer Boeing neemt een last van bijna vijf miljard dollar vanwege de problemen met de geplaagde 737 MAX-toestellen.

Dat geld denkt het Amerikaanse concern nodig te hebben om luchtvaartmaatschappijen te compenseren omdat er al maanden niet met de vliegtuigen mag worden gevlogen. Het gaat om een last na belastingen van 4,9 miljard dollar. Die wordt verwerkt in de resultaten over het tweede kwartaal die later deze maand naar buiten komen.

Boeing voerde al een tijdje onderhandelingen met gedupeerde maatschappijen over een compensatie voor geleden schade. Zij hebben bijvoorbeeld veel vluchten moeten schrappen. Ook moesten vervangende vliegtuigen worden ingezet.

Dodelijke crashes

De Boeing 737 MAX wordt sinds maart aan de grond gehouden na twee vliegtuigcrashes in vijf maanden tijd, in Indonesië en Ethiopië, waarbij 346 mensen om het leven kwamen. Die rampen bleken te zijn veroorzaakt door een overijverig veiligheidssysteem dat de neus van het toestel naar beneden drukte vanwege een niet goed werkende sensor.

Boeing werkt eraan om het euvel te verhelpen maar wanneer de vliegtuigen weer de lucht in mogen, is nog altijd onduidelijk. Het bedrijf denkt zelf overigens dat dit nog voor einde van het jaar weer zal kunnen. Daarvoor moeten toezichthouders dan wel groen licht geven.

DS - 19/07/2019
Ja wadde we gaan ne gang.powered by Surfing Waves

Gebruikersavatar
bartel
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 883
Lid geworden op: 24 feb 2013 09:22
waarderingen: 235
Contacteer:

Re: Boeing Co

Bericht door bartel » 24 jul 2019 23:51

Boeing boekt grootste verlies ooit.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer, de rivaal van het Europese Airbus, heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geboekt van 2,94 miljard dollar. De omzet maakte een forse duik.

Het verlies is het zwaarste in de 103 jaar oude geschiedenis van het concern. Het is bijna dubbel zo groot als het vorige record van 1,6 miljard uit het derde kwartaal van 2009. Een jaar geleden kon Boeing nog 2,2 miljard dollar winst in de boeken schrijven.

De ommezwaai heeft alles te maken met de vorige week gemelde, uitzonderlijke last van bijna 5 miljard dollar als gevolg van de problemen met de 737 MAX. Dat toestel moest het sterproduct worden en was op een gegeven moment ook het best verkochte, maar staat al ruim vier maanden overal aan de grond na twee crashes die aan 346 mensen het leven kostten.

De twee crashes in vijf maanden lijken te zijn veroorzaakt door een haperend veiligheidssysteem, dat de neus van het toestel naar beneden drukte door een niet goed werkende sensor.

Fors tegenvallende omzet

Het bedrag van bijna 5 miljard houdt rekening met een compensatie voor de klanten die hun toestellen later geleverd krijgen. Het opschorten van de leveringen deed ook de omzet van Boeing vorig kwartaal een duik nemen van 35 procent tot 15,75 miljard dollar. Dat cijfer is een heel eind beneden de verwachting van de markt (gemiddeld 18,55 miljard dollar). Het aandeel van Boeing ging dan ook lager in de voorhandel op Wall Street.

De MAX-perikelen zullen later bovendien leiden tot een nieuwe jaarprognose van het bedrijf. De huidige vooruitzichten houden nog geen rekening met de moeilijkheden. Boeing gaf woensdag geen timing voor een oplossing van het MAX-euvel, maar hoopt dat het vliegverbod in het begin van het laatste kwartaal opgeheven wordt. Dat kan ook de Amerikaanse economie helpen: The Wall Street Journal meldde eerder dat het MAX-dossier weegt op het bbp in de VS.

Motorproblemen

Alsof het 737 MAX-probleem nog niet voldoende is, meldt Boeing woensdag ook dat de eerste vlucht van zijn nieuw langeafstandsvliegtuig 777X, de vervanger van de 777, uitgesteld wordt tot begin 2020. Dat komt door problemen die naar boven kwamen bij tests van de nieuwe motor GE9X van General Electric. Eerder was sprake van een eerste vlucht deze zomer.

Boeing zegt nog steeds te hopen dat de eerste leveringen van de 777X eind volgend jaar kunnen gebeuren, maar waarschuwt tegelijk dat die timing mogelijk niet gehaald wordt. Het concern heeft het in dat verband over een 'belangrijk risico'.

>> https://www.tijd.be/ondernemen/luchtvaa ... 47597.html
Ja wadde we gaan ne gang.

Gebruikersavatar
Banner
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1583
Lid geworden op: 19 feb 2015 09:29
waarderingen: 944
Contacteer:

Re: Boeing Co

Bericht door Banner » 19 okt 2019 08:05

Werknemers wisten al lang van problemen met Boeing 737 MAX
Bron: BELGA

Het Amerikaanse federale luchtvaartagentschap (FAA) beschuldigt vliegtuigbouwer Boeing ervan belangrijke documenten te hebben achtergehouden, waaruit blijkt dat werknemers van het bedrijf al van bij het begin van het certificatieproces op de hoogte waren van softwareproblemen bij de Boeing 737 MAX.


Al sinds maart staan wereldwijd de vliegtuigen Boeing 737 Max aan de grond nadat bij twee ongevallen 346 mensen om het leven kwamen.

Het Amerikaanse federale luchtvaartagentschap FAA laat weten dat Boeing donderdag het ministerie van Transport op de hoogte heeft gebracht van het bestaan van privéberichten tussen twee medewerkers van Boeing over communicatie met het FAA. Boeing zou echter al maanden op de hoogte zijn geweest dat die berichten bestonden.

Uit de berichten blijkt dat Boeing op de hoogte was dat er grote problemen waren met het MCAS-systeem, die ervoor zorgden dat de toestellen moeilijk te controleren zijn. Dat systeem is volgens veiligheidsinspecteurs verantwoordelijk voor het naar beneden duwen van de snuit van het vliegtuig, met vliegtuigcrashes in Indonesië en Ethiopië tot gevolg.

Werknemers wisten al lang van problemen met Boeing 737 MAX
Bloemen op het graf van een vrouw en haar kinderen, omgekomen bij de crash in Ethiopië. Foto: afp
De werknemers spreken in de berichten onder meer van een flagrant probleem, en een van hen zegt dat hij zonder het te weten gelogen heeft tegen de regulatoren.

Het FAA vindt de inhoud van de documenten zorgwekkend en is teleurgesteld dat Boeing het agentschap niet vroeger op de hoogte heeft gebracht van het bestaan van de documenten. ‘Het FAA onderzoekt de informatie die in de documenten staat om te bekijken welke maatregelen genomen moeten worden’ tegen Boeing, aldus de regulator nog. Het agentschap heeft in een brief aan Boeing-CEO Dennis Muilenburg om meer uitleg gevraagd.

Boeing laat in een reactie weten dat het aan het Amerikaanse Congres een document heeft overgemaakt met statements van een vroegere Boeing-werknemer, en stelt ook te zullen blijven samenwerken met de autoriteiten, aldus de krant Washington Post.

Het aandeel van Boeing kreeg meteen klappen nadat het nieuws bekendraakte: het verloor rond 18.00 uur Belgische tijd 3,75 procent.

Beleggers vrezen dat spanningen tussen Boeing en FAA de Boeing 737 MAX nog langer aan de grond zullen houden.

Ook het FAA heeft al veel kritiek gekregen in verband met het 737 MAX-debacle. Zo hebben luchtvaartinspecteurs de regulator ervan beschuldigd veel van zijn taken aan luchtvaatmaatschappijen te delegeren, waardoor het geen onafhankelijk oordeel kan vellen. Ook zouden te weinig FAA-experts betrokken zijn geweest bij de certficatie van de toestellen.
charel01 liked last!

Deelnemen aan het forum + meer functies?

Discussieer met duizenden beleggers, minder
advertenties, ideaal voor smartphone, betere
gebruikservaring en gratis abonneren op favoriete
onderwerpen. 
Registreer binnen enkele tellenPlaats reactie