Boeing Co

Beleggen in aandelen beurs New York, Dow Jones index, Nasdaq-100 en S&P500
Gebruikersavatar
bartel
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 880
Lid geworden op: 24 Feb 2013 09:22
waarderingen: 204
Contact:

Re: Boeing Co

Berichtdoor bartel » 19 Jul 2019 09:20

Boeing trekt vijf miljard dollar uit voor compensatie 737 MAX.

Vliegtuigbouwer Boeing neemt een last van bijna vijf miljard dollar vanwege de problemen met de geplaagde 737 MAX-toestellen.

Dat geld denkt het Amerikaanse concern nodig te hebben om luchtvaartmaatschappijen te compenseren omdat er al maanden niet met de vliegtuigen mag worden gevlogen. Het gaat om een last na belastingen van 4,9 miljard dollar. Die wordt verwerkt in de resultaten over het tweede kwartaal die later deze maand naar buiten komen.

Boeing voerde al een tijdje onderhandelingen met gedupeerde maatschappijen over een compensatie voor geleden schade. Zij hebben bijvoorbeeld veel vluchten moeten schrappen. Ook moesten vervangende vliegtuigen worden ingezet.

Dodelijke crashes

De Boeing 737 MAX wordt sinds maart aan de grond gehouden na twee vliegtuigcrashes in vijf maanden tijd, in Indonesië en Ethiopië, waarbij 346 mensen om het leven kwamen. Die rampen bleken te zijn veroorzaakt door een overijverig veiligheidssysteem dat de neus van het toestel naar beneden drukte vanwege een niet goed werkende sensor.

Boeing werkt eraan om het euvel te verhelpen maar wanneer de vliegtuigen weer de lucht in mogen, is nog altijd onduidelijk. Het bedrijf denkt zelf overigens dat dit nog voor einde van het jaar weer zal kunnen. Daarvoor moeten toezichthouders dan wel groen licht geven.

DS - 19/07/2019
Ja wadde we gaan ne gang.powered by Surfing Waves

Gebruikersavatar
bartel
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 880
Lid geworden op: 24 Feb 2013 09:22
waarderingen: 204
Contact:

Re: Boeing Co

Berichtdoor bartel » 24 Jul 2019 23:51

Boeing boekt grootste verlies ooit.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer, de rivaal van het Europese Airbus, heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geboekt van 2,94 miljard dollar. De omzet maakte een forse duik.

Het verlies is het zwaarste in de 103 jaar oude geschiedenis van het concern. Het is bijna dubbel zo groot als het vorige record van 1,6 miljard uit het derde kwartaal van 2009. Een jaar geleden kon Boeing nog 2,2 miljard dollar winst in de boeken schrijven.

De ommezwaai heeft alles te maken met de vorige week gemelde, uitzonderlijke last van bijna 5 miljard dollar als gevolg van de problemen met de 737 MAX. Dat toestel moest het sterproduct worden en was op een gegeven moment ook het best verkochte, maar staat al ruim vier maanden overal aan de grond na twee crashes die aan 346 mensen het leven kostten.

De twee crashes in vijf maanden lijken te zijn veroorzaakt door een haperend veiligheidssysteem, dat de neus van het toestel naar beneden drukte door een niet goed werkende sensor.

Fors tegenvallende omzet

Het bedrag van bijna 5 miljard houdt rekening met een compensatie voor de klanten die hun toestellen later geleverd krijgen. Het opschorten van de leveringen deed ook de omzet van Boeing vorig kwartaal een duik nemen van 35 procent tot 15,75 miljard dollar. Dat cijfer is een heel eind beneden de verwachting van de markt (gemiddeld 18,55 miljard dollar). Het aandeel van Boeing ging dan ook lager in de voorhandel op Wall Street.

De MAX-perikelen zullen later bovendien leiden tot een nieuwe jaarprognose van het bedrijf. De huidige vooruitzichten houden nog geen rekening met de moeilijkheden. Boeing gaf woensdag geen timing voor een oplossing van het MAX-euvel, maar hoopt dat het vliegverbod in het begin van het laatste kwartaal opgeheven wordt. Dat kan ook de Amerikaanse economie helpen: The Wall Street Journal meldde eerder dat het MAX-dossier weegt op het bbp in de VS.

Motorproblemen

Alsof het 737 MAX-probleem nog niet voldoende is, meldt Boeing woensdag ook dat de eerste vlucht van zijn nieuw langeafstandsvliegtuig 777X, de vervanger van de 777, uitgesteld wordt tot begin 2020. Dat komt door problemen die naar boven kwamen bij tests van de nieuwe motor GE9X van General Electric. Eerder was sprake van een eerste vlucht deze zomer.

Boeing zegt nog steeds te hopen dat de eerste leveringen van de 777X eind volgend jaar kunnen gebeuren, maar waarschuwt tegelijk dat die timing mogelijk niet gehaald wordt. Het concern heeft het in dat verband over een 'belangrijk risico'.

>> https://www.tijd.be/ondernemen/luchtvaa ... 47597.html
Ja wadde we gaan ne gang.Word gratis lid op Beursig.com

Discussieer met duizenden beleggers, profiteer van minder advertenties, ideaal voor smartphone, betere gebruikservaring en abonneer op uw favoriete onderwerpen.

Registreer nu binnen enkele tellen