Hoe kan je als kleine belegger shorten, en is dat wel een goed idee?

Bespreek hier afgeleide producten zoals sprinters, turbo's, opties en obligaties
Plaats reactieopportunist
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 73
Lid geworden op: 17 nov 2016 10:11
waarderingen: 7

Hoe kan je als kleine belegger shorten, en is dat wel een goed idee?

Bericht door opportunist »

Beste,

kan iemand dit integraal artikel uit de tijd posten aub ? "Hoe kan je als kleine belegger shorten, en is dat wel een goed idee?"


alvast bedankt,

Mvg,
Opportunist


TimeIsMoney
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 127
Lid geworden op: 03 jun 2015 19:37
waarderingen: 64

Re: Hoe kan je als kleine belegger shorten, en is dat wel een goed idee?

Bericht door TimeIsMoney »

opportunist schreef:
08 feb 2023 12:24
Beste,

kan iemand dit integraal artikel uit de tijd posten aub ? "Hoe kan je als kleine belegger shorten, en is dat wel een goed idee?"


alvast bedankt,

Mvg,
Opportunist
https://www.tijd.be/dossiers/de-verdiep ... 44586.html
opportunist liked last!

opportunist
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 73
Lid geworden op: 17 nov 2016 10:11
waarderingen: 7

Re: Hoe kan je als kleine belegger shorten, en is dat wel een goed idee?

Bericht door opportunist »

TimeIsMoney schreef:
12 feb 2023 23:26
opportunist schreef:
08 feb 2023 12:24
Beste,

kan iemand dit integraal artikel uit de tijd posten aub ? "Hoe kan je als kleine belegger shorten, en is dat wel een goed idee?"


alvast bedankt,

Mvg,
Opportunist
https://www.tijd.be/dossiers/de-verdiep ... 44586.html
BesteTimeIsMoney,
bedankt voor uw reactie. Dit is enkel de link: IK hoopte dat ik er een pdf ofzo van zou kunnen krijgen:
Mvg,
Michael

TimeIsMoney
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 127
Lid geworden op: 03 jun 2015 19:37
waarderingen: 64

Re: Hoe kan je als kleine belegger shorten, en is dat wel een goed idee?

Bericht door TimeIsMoney »

Hoe kan je als kleine belegger shorten, en is dat wel een goed idee?
Wie short gaat, hoopt munt te slaan uit een verwachte koersdaling ©REUTERS
Christophe De Rijcke
03 februari 2023 07:18

De shortseller Hindenburg Research verdiende de voorbije week geld aan de uitschuiver van het bedrijvenimperium van Gautam Adani. Kunnen gewone beleggers als u en ik dat ook?

Hindenburg Research verdient zijn geld door negatief te speculeren op aandelen, shortsellen. Het verspreidt zijn rapporten gratis, want hoe meer andere beleggers ook overtuigd zijn dat een bedrijf een prooi vormt, hoe beter. Hindenburg kreeg via shorten de bouwer van elektrische wagens Nikola op de knieën en ook het bedrijvenimperium van de Indiase multimiljardair Gautam Adani wankelt na een vernietigend rapport, een boek van 160 pagina’s. Adani trok woensdag door de shortersaanval een streep door een kapitaalverhoging van 2,5 miljard dollar.

Shorters nemen meer risico’s dan klassieke aandelenbeleggers en hebben daarom de reputatie hun werk grondig te doen. Wat ze doen is niets anders dan aandelen verkopen die niet in hun bezit zijn. De techniek was vroeger voorbehouden voor institutionele beleggers, maar vandaag kunnen ook kleine beleggers het doen.
Kunnen u en ik shorten zoals Hindenburg?
" Het klassieke shorten, geleende aandelen verkopen, kan niet bij Belgische brokers. "

We weten niet op welke manier Hindenburg profiteert van de dalende koersen van Adani's bedrijven. De klassieke manier is het verkopen van geleende aandelen. Via Belgische brokers kan dat niet, via de buitenlandse brokers Degiro, Lynx en Mexem is het wel mogelijk. Lynx en Mexem werken via het Amerikaanse platform Interactive Brokers. Ter herinnering: wie klant wordt bij een buitenlandse broker moet die rekening aangeven bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) en de belastingen die de broker niet inhoudt, moet u zelf aangeven.
Hoe gaat u short bij een broker?

Als u denkt dat de koers van een aandeel gaat dalen, zoekt u dat aandeel op en duwt u op ‘verkopen’ in plaats van het meer gebruikelijke ‘kopen’. Net als bij gewone orders kunt u met limietprijzen werken, waarbij de verkoop alleen gebeurt als de koers een bepaald niveau heeft bereikt.
sluitADVERTENTIE
TIP

Wat gebeurde er vandaag op de financiële markten en hoe stelt uw aandelenportefeuille het?

Lees het in onze nieuwsbrief ‘Na de bel’.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Als u 100 aandelen van Apple verkoopt tegen 140 dollar en op dat moment geen enkel aandeel Apple bezit, verschijnt het lijntje -100 aandelen Apple in uw portefeuille, met een waarde van -14.000 dollar. Daarnaast stijgt de kaspositie met de opbrengst van de verkoop, 14.000 dollar. Vanaf dat moment maakt u winst als het aandeel in waarde daalt (of verlies als het aandeel in waarde stijgt).
Hoe maken brokers shorten mogelijk?

U kunt alleen aandelen shorten als de broker die aandelen ter beschikking heeft, zodat u ze kunt lenen. Het aantal aandelen dat u kunt shorten is daarom altijd kleiner dan het aantal aandelen dat u kunt kopen. Bij het platform van Interactive Brokers merkten we bij een test dat à la baisse speculeren mogelijk is op aandelen als Biocartis, Bpost of Mithra. Het was niet mogelijk om Exmar, IBA, Hyloris of Immobel te shorten.

Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat het kan. Zo kunt u aandelen lenen en verkopen van elk Bel20-bedrijf. Wie in mei vorig jaar de aanval van de shorter Fraser Perring op de Boël-holding Sofina wilde volgen, kon dat. Adani shorten op de beurs van Mumbai, in navolging van Hindenburg, kan als kleine belegger niet.

Op het lenen van de aandelen betaalt u een rente. Bij Degiro bedraagt die 1 à 2 procent op jaarbasis, dagelijks berekend op de waarde van de shortpositie en maandelijks afgerekend. Hoe speculatiever het aandeel, hoe hoger de rente. Bij de meest speculatieve aandelen is shorten niet mogelijk. Degiro plaatst die in een zogenaamde 'categorie D'. Recent belandde het meme-aandeel BlackBerry daarin. Elke broker hanteert zijn eigen criteria.
Wat maakt shorten zo risicovol?
" In theorie is er geen grens aan het mogelijke verlies bij shorten. Bij een klassieke longpositie is het maximale verlies 100 procent, uw inleg. "

Als u 100 aandelen Apple tegen een koers van 140 dollar koopt, kost dat 14.000 dollar. In het ergste scenario, een faillissement, bent u dat bedrag kwijt. 100 procent verlies. Een aandeel kan nooit meer dan 100 procent dalen, maar op de groei staat geen limiet. Met een klassieke longpositie is de potentiële winst met andere woorden oneindig, terwijl het verlies niet meer dan 100 procent kan zijn. Bij shorten is dat omgekeerd, omdat verlies daar het gevolg is van een stijgende beurskoers. Daardoor is er in theorie geen grens aan het mogelijke verlies.

De kaspositie van 14.000 dollar die u verkreeg met de verkoop van geleende Apple-aandelen is niet zomaar vrij beschikbaar. Voor de broker is die een waarborg zodat u als shorter uw verplichtingen nakomt, want u moet ooit de geleende aandelen terugkopen en teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Bij een forse stijging van het geshorte aandeel kan de broker vragen dat u geld bijstort, in het jargon een margin call. Slaat u die vraag in de wind, dan kan de broker het heft in eigen handen nemen en in uw plaats de aandelen terugkopen tegen de dan geldende marktprijs, om de risico’s niet verder te laten oplopen.
Kunt u profiteren van een beursdaling zonder het risico op oneindig verlies?

Ja, en Belgische brokers bieden die manieren wel aan. U kunt zogeheten turbo’s kopen, die profiteren van een koersdaling van een bepaald aandeel. Bij een te grote stijging van het aandeel wordt de turbo ‘uitgestopt’ door de uitgevende bank en krijgt u na enkele dagen een kleine restwaarde uitgekeerd. U kunt niet meer dan uw inleg verliezen, maar toch zijn turbo’s alleen weggelegd voor speculatief ingestelde beleggers.
" Sommige beleggingsinstrumenten beperken de risico's van shorten. Bij turbo's is het maximale potentiële verlies beperkt. "

Daarnaast bestaan zogeheten shorttrackers. U kunt short gaan op de evolutie van de Euro Stoxx 50 via de tracker met de lange naam Amundi ETF Short Euro Stoxx 50 Daily UCITS ETF, met notering in Parijs. De shorttracker is vooral nuttig als uw voorspelling van een koersdaling op korte termijn uitkomt. Op de lange termijn geeft de tracker geen spiegelbeeld van de onderliggende beursevolutie. De Euro Stoxx 50 noteert 1 procent lager dan exact 1 jaar geleden, de Amundi- shorttracker noteert 9 procent lager.

Ten slotte kunt u zich op de optiemarkt begeven. Stel dat u 100 aandelen Apple in portefeuille hebt, met een huidige waarde van 14.000 dollar, en u wilt die positie beschermen. U kunt dan een put kopen die u een jaar lang het recht geeft Apple te verkopen tegen 140 dollar. De aankoop van die put (in het jargon protective put door de combinatie met de aandelen in bezit) kost nu 1.200 dollar, 9 procent van de waarde van de positie.

Dat is een stevig prijskaartje voor een goede nachtrust. Bent u bereid een eerste verlies te slikken van pakweg 10 procent (het recht om Apple te verkopen aan 125 dollar) of 20 procent (verkopen aan 110 dollar), dan zakt de prijs van de verzekering naar respectievelijk 700 dollar en 400 dollar. Dat eerste genomen verlies is vergelijkbaar met het remgeld bij een verzekering: hoe hoger dat remgeld, hoe kleiner de premie.
Is shorten een goed idee, en is het ethisch?

Shorten zal altijd voor- en tegenstanders kennen. De tegenstanders vinden dat shorters uit winstbejag bedrijven kapotmaken en noemen hen soms sprinkhanen, aasgieren of hyena’s. In volle financiële crisis in 2008 trokken de geplaagde bankaandelen massaal shorters aan. Het leidde tot een tijdelijk shortverbod. De voorstanders vinden dat shorters als eersten onfrisse praktijken ontdekken, zoals bij de val van de Duitse betaalgigant Wirecard. Of ze maken dat ongezonde lucht uit de koersen ontsnapt, zoals bij Sofina, wat leidt tot beurskoersen die dichter bij de realiteit staan.
" Shorten is complex. Wie zich eraan waagt, moet goed weten waaraan hij begint. "

Los van dat eeuwige debat is de vraag of u als kleine belegger de praktijken van de grote spelers moet volgen. Door de complexiteit van shorten zal het een randfenomeen blijven voor gewone beleggers. Wie zich eraan waagt, moet goed weten waaraan hij begint. Daarom zijn de verplichte kennistesten voor wie wil shorten een goede zaak.

Een shortpositie innemen om een bestaande portefeuille voor een stuk te beschermen tegen een beurscrash (zoals met de aankoop van putopties) kan verstandig zijn, afhankelijk van uw risicoprofiel. Een positie à la baisse om winst te maken is veel speculatiever van aard. Hier is de voornaamste boodschap de positie beperkt houden in verhouding tot uw portefeuille, shorten als spielerei. Zo slaat een mislukte short geen krater in uw portefeuille.
Waarom kan shorten niet bij Belgische brokers?

De Belgische beurstoezichthouder FSMA hanteert geen richtlijnen over shorten door kleine beleggers. Een kenner: ‘De administratieve lasten bij shorten zijn groot. Dat is een belangrijke reden waarom de Belgische brokers het niet aanbieden.’ Met andere woorden: het sop is de kool niet waard. De interesse in shorten is beperkt. ‘Tot nu is de vraag naar shortselling vrijwel onbestaande bij particuliere beleggers. We waarschuwen onze klanten dat shorten aanzienlijke risico’s met zich meebrengt’, zegt Bolero, de broker van de bank KBC. De brokers die de dienst wel aanbieden, bevestigen dat weinig Belgen zich eraan wagen. ‘Eind 2022 waren bij Lynx België slechts 0,70 procent van alle open aandelenposities een shortpositie’, zegt Brecht Huys van Lynx.

Plaats reactie