Proximus (voorheen Belgacom)

Beleggen en aandelen kopen in België, beursberichten, informatie delen, beurskoersen analyseren + Mid, Small, Fixing

Gebruikersavatar
ringoeur
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 937
Lid geworden op: 25 jun 2013 11:07
waarderingen: 833
Contacteer:

Re: Proximus (voorheen Belgacom)

Bericht door ringoeur » 14 nov 2019 09:39

Proximus (advies KBC Securities: "Afbouwen" - koersdoel 22 euro)
UPDATE| In aanloop voor 2020 nam KBC Securities-analist Ruben Devos het waarderingsmodel voor Proximus onder de loep.
De visie van KBC Securities: Voor 2020 ziet KBC Securities-analist Ruben Devos verschillende neerwaartse risico's voor Proximus, waaronder: 1) een dure opleving van de uitrol van Fiber to the Home, 2) een mogelijke vertraging in de netto-voordelen van het in begin 2019 aangekondigde transformatieplan, en 3) een mogelijk verlies van marktaandeel als gevolg van de toegenomen concurrentie en onzekerheid over de commerciële plannen van de nieuwe CEO. Op basis van zijn 2020-vooruitzichten, die de impact van deze risico's slechts in geringe mate weerspiegelen, handelt Proximus tegen een verwacht vrijekasstroomrendement van 6% tegenover 8% voor de sector en een EV/OpFCF van 14x tegenover 12x voor de sector. Daarom besloot hij zijn advies voor het aandeel te verlagen van "Houden" naar "Afbouwen". Het koersdoel gaat van 25 naar 22 euro.
charel01 liked last!powered by Surfing Waves

Gebruikersavatar
ringoeur
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 937
Lid geworden op: 25 jun 2013 11:07
waarderingen: 833
Contacteer:

Re: Proximus (voorheen Belgacom)

Bericht door ringoeur » 14 nov 2019 13:46

Bolero/KBC Groep Blog 14-11-2019 11:50 uur.
Proximus krijgt lager koersdoel én advies

KBC Securities verlaagt vandaag het advies en het koersdoel voor Proximus omdat de risico’s duidelijk en groot zijn. Dat kan mogelijk druk op de marges opleveren, maar zal zeker niet zorgen voor extra omzet. De markt lijkt daar echter niet wakker van te liggen omdat de waardering van de telecomgroep beduidend duurder is dan de rest van de sector.

Risico’s

Voor 2020 worden er meerdere neerwaartse risico's aangestipt, waaronder:

Een dure kostprijs voor de verder uitrol van FttH, het project waar glasvezel tot aan de huisdeur (fiber to the home) wordt gebracht.
Een mogelijke vertraging in voordelen die zouden moeten voortspruiten uit het transformatieplan dat begin 2019 aangekondigd werd.
Een mogelijk verlies van marktaandeel door de toegenomen concurrentie en de gestegen onzekerheid met betrekking tot de commerciële plannen van de nieuwe CEO.
Waardering

Op basis van de vooruitzichten van KBC Securities voor 2020 worden bovenstaande risico's slechts in geringe mate weerspiegeld in de beurskoers. Proximus wordt vandaag verhandeld aan een rendement op vrije cashflow van van 6% tegenover 8% voor de sector. Ook de waarderingsratio die de ondernemingswaarde vergelijkt met de operationele cashflow (EV/OpFCF) is erg hoog: 14x tegenover 12x voor de sector. Niettemin presteerde het aandeel over de voorbije 5 jaar niet zoveel beter dan de sector. inclusief dividenden bedraagt het totale rendement zo’n 12%.

De mening van KBC Securities

Wat niet ter discussie staat is dat Proximus er de voorbije jaren in geslaagd is om zijn convergentiestrategie uit te voeren: bijna 60% van de gezinnen heeft een vaste en mobiele bundel. Maar dat wil ook zeggen dat de eerste tekenen van een potentiële stagnatie van die groei zichtbaar worden, waarmee een belangrijke winstfactor onder druk komt te staan.

In de toekomst ziet KBC Securities daarenboven nieuwe risico’s ontstaan, met name in de groei van het aantal abonnees en de gemiddelde omzet per abonnee. Dat is het gevolg van sterkere concurrentie en prijsdruk, met name in het mobiele segment (zowel residentieel als zakelijk) en in het aanbod van vast internet.

Wallonië
Na de voltooiing van de netwerkupgrade van Telenet, dat nu in staat is om internetsnelheden tot 1Gbps te leveren, is KBC Securities ervan overtuigd dat de consumenten de breedbandspecificaties van Proximus' aanbod nog beter onder de loep zullen nemen. In die context is een verandering van het aandeelhouderschap van VOO in Wallonië ook belangrijke, want dat zou de concurrentiële druk nog verder kunnen versterken in het zuiden van België, een markt waar Proximus van oudsher een grotere voetafdruk heeft dan in Vlaanderen.

Regulator
KBC Securities verwacht dat het BIPT (de telecomregulator) en de mediaregulatoren binnenkort hun ontwerpbesluiten zullen publiceren. Daarin zal een voorstel geformuleerd worden voor maandelijkse groothandelstarieven die de prijs voor de toegang tot het glasvezelnetwerk van Proximus moeten bepalen. Hoewel dit een belangrijke reglementaire update zal zijn, wordt de kans klein geacht dat het BIPT een agressieve (lees: lage) prijs zal vaststellen. Immers, de regulator heeft twee belangrijke doelstellingen:

Het bevorderen van de concurrentie op de markt, die, gezien het huidige concurrentieklimaat ten opzichte van 5 jaar geleden, volgens KBCS aanzienlijk is veranderd.
Het creëren van een gunstig investeringsklimaat. Sinds de start van het "Vezel voor België"-plan van Proximus in december, heeft de penetratie van glasvezel (FttH) in het land 1% bereikt, ver onder het EU28-gemiddelde van 14%. Dat wijst er op dat de stimulans om te investeren tot nu toe onvoldoende is geweest. Bovendien zijn er weinig grote operatoren die er voor kiezen om telecomdiensten via glasvezel door te verkopen, gezien de kleine voetafdruk van het Proximus-netwerk.
Glasvezel
Door de intensivering van de netwerkconcurrentie, de beperkte dekking van glasvezel (FttH) en de mogelijkheid van een gunstig resultaat in de onderhandelingen met het BIPT, gelooft KBC Securities dat Proximus de uitrol van glasvezel zou kunnen versnellen. Dat kan leiden tot een aanzienlijke toename van de glasvezel-gerelateerde investeringen. In dat verband verloopt de vooropgestelde verlaging van de eenheidskosten tot 1.000 euro (of lager) heel wat langzamer dan verwacht, waardoor de investering minder aantrekkelijk is. Op de meest recente analistenmeeting zei interim-CEO Dufour: "We hadden een doelstelling aangekondigd om een eenheidskost van 1.000 euro te bereiken en op dit vlak boeken we vooruitgang, maar er moet nog veel worden gedaan".

Dividend
Gezien de combinatie van toenemende investeringsvereisten en een moeilijker concurrentieklimaat ziet KBC Securities weinig reden voor een verhoging van het dividend. Proximus heeft echter aangegeven dat het de balans zal gebruiken om de vezeluitgaven te versnellen als en wanneer het besluit om die weg in te slaan.

KBC Securities verlaagt vandaag het advies voor Proximus van “Houden” naar “Afbouwen”en het koersdoel van 25 naar 22 euro
charel01 liked last!

Gebruikersavatar
Banner
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1584
Lid geworden op: 19 feb 2015 09:29
waarderingen: 944
Contacteer:

Re: Proximus (voorheen Belgacom)

Bericht door Banner » 27 nov 2019 18:10


Gebruikersavatar
ringoeur
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 937
Lid geworden op: 25 jun 2013 11:07
waarderingen: 833
Contacteer:

Re: Proximus (voorheen Belgacom)

Bericht door ringoeur » 28 nov 2019 10:17

Proximus (advies KBC Securities: "Afbouwen" - koersdoel 22,00 euro)
NIEUWS | Gisteren heeft de Raad van Bestuur van Proximus unaniem besloten om door te gaan met het transformatieplan, dat ondertussen is gewijzigd ten opzichte van de oorspronkelijke versie die in januari 2019 werd aangekondigd. Er zijn nu 1.300 functies geïmpacteerd, tegenover de in januari aangekondigde 1.900. Daarnaast werd Guillaume Boutin benoemd tot nieuwe CEO van Proximus. Hij is sinds augustus 2017 in dienst en zal vanaf 1 december zijn nieuwe functie opnemen.
De visie van KBC Securities: Analist Ruben Devos verwelkomt de benoeming van de nieuwe CEO, gezien zijn achtergrond in de telecom- en media-industrie. Het parcours van Boutin bij Proximus is vergelijkbaar met dat van Dominique Leroy, die CEO werd nadat ze de "Consumer Business Unit" onder haar hoede kreeg. Volgens onze analist kan de beslissing om het transformatieplan verder te zetten mogelijk leiden tot aanhoudende onrust, met een grotere kans op stakingen, een hoger ziekteverzuim en een lagere productiviteit. Desalniettemin is KBCS van mening dat de uitvoering van de transformatieplannen, inclusief directe besparingen en het aanbieden van nieuwe digitale oplossingen, belangrijk en noodzakelijk is in een steeds moeilijker en concurrerender wordende omgeving. Naast de uitdagingen op het gebied van werkgelegenheid en concurrentie zal de nieuwe CEO ook belangrijke beslissingen moeten nemen rond de uitrol van glasvezelaansluitingen (FttH of 'Fiber to the Home'). KBCS gelooft dat Proximus die uitrol zou kunnen versnellen, wat zou kunnen leiden tot een aanzienlijke stijging van de glasvezelgerelateerde investeringen. Advies en koersdoel worden bevestigd.

Gebruikersavatar
Banner
Premiummember
Premiummember
Berichten: 1584
Lid geworden op: 19 feb 2015 09:29
waarderingen: 944
Contacteer:

Re: Proximus (voorheen Belgacom)

Bericht door Banner » 09 dec 2019 09:57

Personeel Proximus vreest “donkere dag” en voert actie met zwarte ballonnen
HR 09 december 2019 09u51 Bron: Belga

Een vijftigtal personeelsleden stond vanmorgen met zwarte ballonnen voor de inkom.
BINNENLAND Een vijftigtal personeelsleden van Proximus heeft vanochtend met zwarte ballonnen postgevat voor de inkom van het Proximusgebouw in Brussel, waar om 11 uur een cruciaal paritair comité plaatsvindt. De aanwezige personeelsleden, hoofdzakelijk van socialistische signatuur, vrezen voor een donkere dag, zo zeggen ze. De actie is symbolisch, niemand wordt de toegang tot het gebouw ontzegd.
De raad van bestuur van Proximus heeft eind november beslist het transformatieplan voor het telecombedrijf op te starten. Er zouden nog 1.300 banen sneuvelen, ongeveer een derde minder dan de 1.900 waarvan sprake was bij de aankondiging van de reorganisatie.

Sociale onrust bij Proximus houdt aan: 37 winkels gesloten door staking
De liberale vakbond VSOA keurde vorige week het transformatieplan goed, maar de christelijke ACV-Transcom en de socialistische ACOD verwierpen het. Toch zit ACV-Transcom vanochtend nog samen om te beslissen over haar standpunt. “Het is voor ons afwachten wat ACV-Transcom beslist”, zegt Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD. “Het kan wel eens een donkere dag worden.”

Door de tegenkanting van de twee bonden kon er in het paritair comité van vrijdag geen tweederdemeerderheid gevonden worden voor een sociaal akkoord. Maar de raad van bestuur duwt dus toch door.
blotte marc liked last!

Deelnemen aan het forum + meer functies?

Discussieer met duizenden beleggers, minder
advertenties, ideaal voor smartphone, betere
gebruikservaring en gratis abonneren op favoriete
onderwerpen. 
Registreer binnen enkele tellenPlaats reactie